Így lehet gyerekbiztos a konyhánk

A konyhában rengeteg veszély leselkedik gyerekünkre. Összegyűjtöttünk néhány trükköt, amely segít abban, hogy önfeledt lehessen a közös sütés-főzés.

Amikor kisgyerekek sertepertélnek a konyhában, miközben mi a családi menüt készítjük, nemcsak azzal szembesülhetünk, hogy amint elfordítjuk a fejünket, egy kiló liszt a padlón landol, melyben a gyerekek, mint a madarak a porban, jól meghemperegnek, hanem komoly veszélyforrásokkal is számolni kell.

Egy két-hároméves is simán tud segíteni

Már a két-hároméves gyerekek is tudnak érdemi munkát végezni a konyhában, és hálás kis segéderők, mert szinte minden rájuk bízott feladatnak örülnek. Elpakolhatják a tálcákat, az alátéteket, a műanyag evőeszközöket, tálkákat, poharakat betehetik a mosogatógépbe, elővehetik és elmoshatják a zöldséget, gyümölcsöt stb. Fontos, hogy egyedül ne tartózkodjanak a konyhában ilyen kis korban, és mihamarabb tanítsuk meg nekik, hogy mi az, amit sosem szabad csinálni (pl.: késsel vágni, tűzhelyt bekapcsolni stb.).

Konyhai gépek csak felügyelettel

Egy hároméves már tud robotgéppel habot verni, darálógépben mákot darálni, a pirítóst betenni a helyére, de csakis kizárólag szülői segítséggel. Habverésnél együtt fogjuk a robotgépet, mert még nehéz tartania, és tanítsuk meg, hogy addig nem szabad benyúlni a tálba, amíg a robotkarok működnek. Ötévesen már ez a művelet egyedül is megy nekik, meg tudják tartani a habverőt, és ellen tudnak állni a tejszínhab kóstolásának, de ilyenkor is legyünk közvetlen közelben, például mi fogjuk a tálat, így ha kell, azonnal közbe tudunk lépni. Ne hagyjuk sosem bekapcsolva a konyhai eszközöket, mert egy gombnyomás, és máris baj lehet belőle.

A késsel fokozatosan tanulnak meg bánni

A késsel a kisgyerekek először csak műanyag formában kerülhetnek kapcsolatba, négy-ötévesen már egy direkt gyerekeknek készült változat, illetve vaj- vagy fémkés is szóba jöhet, de szintén csak felügyelet mellett. A gyerekek szeretnek vágni, élvezik, ahogy erejükkel darabolni tudnak. Ezért mutassuk meg nekik, hogy milyen nagy különbségek vannak a zöldségek, gyümölcsök között, melyiket nehéz és melyiket könnyű elvágni: a paradicsom csúszós, könnyen elvághatjuk az ujjunkat, ha nem figyelünk, a répához kell némi erő, de jól szeletelhető. Az uborkát, banánt könnyen lehet vágni, ezért tudnak örülni, ha megengedjük, hogy felszeljék az uzsonnára szánt banánjukat.

Idővel, ahogy kezük egyre ügyesebbé válik, a leveszöldségek és a salátába valók szeletelésénél, darabolásánál is igénybe vehetjük segítségüket.

Sütő, tűzhely = tabu

A tűzhely és a tetején lévő (forró) edények a sütővel egyetemben tabu a gyerekek számára. Ez talán a legfontosabb konyhai alapszabály. Nem nyúlunk az edényekhez, ha a tűzhelyen vannak, nem nyitjuk ki a sütőt, főleg, ha világít.

Megelőzésképpen azért se engedjük őket - még segítséggel sem - forró edényekkel, sütővel kapcsolatban segíteni, például kevergetni az ételt vagy felemelni a fedőt, mert nem tudhatjuk, hogy esetleg, amikor nem vagyunk mellettük, nem támad-e kedvük tejet forralni vagy nekilátni valamit sütni, akár anyukának meglepetésként. Addig, amíg nem képesek éles helyzetekben is megfelelően reagálni, úgy, ahogy azt megtanítottuk nekik, addig nem szabad véletlenül sem egyedül lenniük a konyhában.

Tudniuk kell, hogy nem szabad bekapcsolni a tűzhelyet, de azért, jobb, ha elővigyázatosságból nem tartunk semmilyen éghető anyagot (konyharuha, műanyag edény) a tűzhelyen, hogy ha véletlenül mégis bekapcsolná a gyermek, ne égjen el semmi.

Vásárolhatunk tűzhelygomb-zárat vagy éppen tűzhelyvédő lapot is, ezek az eszközök nagyban csökkenteni tudják a vészhelyzetek lehetőségeit.

Forró edényeket ne hagyjunk elérhető helyen

Nemcsak a tűzhelyen lehet forró edény, mert akár a konyhapulton vagy az asztalon lévő edényekben, poharakban is belefuthatunk. Tanítsuk meg, hogy ha nem tudjuk, hogy mikor tették oda, akkor úgy nézzék meg, hogy kezükkel óvatosan közelítve éreznek-e melegséget és látják-e esetleg, hogy gőzölög az étel. A még egyéves kor alatti babák is égési sérülést szenvedhetnek, ha hirtelen mozdulattal egy számukra érdekes ételbe, italba belekapnak. Ezért ha úgy eszünk, iszunk valami meleget, hogy az ölünkbe tartunk egy babát, akkor figyeljünk a megfelelő távolságra.

arra is figyelni kell, hogy a nyeles lábasok, serpenyők mindig úgy legyenek letéve, hogy a nyelük befelé legyen, nehogy magára rántsa egy gyermek.

Kiborulnak az edények, az asztalterítő a földön

A kisebb gyerekek, kúszó-mászó babák, amikor elkezdik a világot és a konyhát is felfedezni, hamarosan rájönnek, hogyan kell kinyitni a szekrényeket, fiókokat, és rendre kiborítják az edényeket, dobozokat. Ha nem tudunk úgy elpakolni, hogy ne legyen veszélyes méretű, anyagú tárgy elérhető helyen, zárjuk le az ajtókat speciális gyerekzárakkal. De ha van rá módunk, hagyjunk egy „játszós” szekrényt, ahol olyan edényeket, konyha eszközöket (műanyag tálak, konyharuhák, szűrők) tárolunk, amelyek nem okoznak bajt, és legfeljebb az elpakolásuk kevésbé mulatságos – nekünk.

Az asztalterítő is veszélyes lehet, bármi meglepő is ez a kijelentés. A totyogó gyerekek előszeretettel kapaszkodnak bele, és amikor rájönnek, hogy ha lerántják, akkor leesik minden, ami az asztalon addig elérhetetlen volt számukra, képesek rá is szokni. Nem mindegy, mi landol a földön, netán a fejük búbján, ezért vagy ne legyen egy ideig asztalterítőnk, vagy rögzítsük azt.

Hűtő, mélyhűtő – egy kis korty apu söréből

A hűtőben lévő ételek, italok akkor jelenthetnek veszélyt a kisgyerekre nézve, amikor már akkora, hogy könnyedén kinyitja az ajtót egymaga is, akár egy széket, sámlit a hűtő elé állítva. Így elérve az apuka alkoholos italát vagy olyan ételt, amit nem szabadna megennie (pl.: ételallergia miatt), komoly gondok is előfordulhatnak. Emellett a hűtő gyakori nyitogatása és nyitva hagyása sem tesz jót a hűtőnek és a benne lévő élelmiszereknek. Ezt a problémát hűtőre szerelhető zárakkal orvosolhatjuk.

Mosogatószereket eltüntetni

Ha eddig a babák számára is elérhető magasságban tároltuk a mosogatószereket és egyéb vegyszereket, most át kell szervezni ezeknek az elhelyezését, nehogy belekóstoljon valamelyikbe. A gyerekzáras kupakok sem jelentenek garanciát, nem egyszer láttam, ahogy egy kisgyerek egy mozdulattal felnyit egy ilyennel ellátott flakont. Zárjuk le a szekrényt, vagy tegyünk magasra ezeket a veszélyes anyagokat.

A leírtak alapján a konyha egy igazán veszélyes üzemnek is tűnhet, de ennek ellenére szülői felügyelet mellett a gyerekek mégis találnak olyan elfoglaltságot, amiben kedvüket lelik, és még nekünk is segíthetnek. Ha már az etetőszékből szemlélhetik, hogyan készíti anya az ebédet, milyen sokféle illat, szín, forma van a konyhában, ahogy nőnek, nagy az esélye, hogy a konyha közös alkotások, együttlétek színterévé válik. Kisiskolás korban pedig a gyakorlottabb gyerekek már eljuthatnak arra a szintre, hogy elkészítsék életük első önálló süteményét is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek