Mindent a piskótáról

Mindig összeesik, fojtós és száraz lesz a piskótád? Akkor ez a cikk neked szól, hogy ezentúl csakis csodaszép és légiesen könnyű desszerttel kápráztass el mindenki!

A piskótakészítés – teljesen jogosan – minden háziasszony rémálma. A legnagyobb félelem, hogy az áldozatos munkával kikevert tészta a sütés közben vagy után összeesik. Bevallom, nem egyszer jártam így én is, de ilyenkor sem keseredtem el, hiszen ugyanolyan finom maradt, maximum kevésbé volt dekoratív. Na de ha valóban szép magas tésztát szeretnénk kapni, elengedhetetlen, hogy néhány szabályt betartsunk. Mindezek előtt jöjjön az alaprecept.

Kevés olyan étel létezik, amelynek a receptje szinte kőbe lenne vésve, de a piskóta ilyen, ráadásul pofonegyszerű megjegyezni. Azaz mégsem. Nagyanyáink hagyományait követve a „klasszikus” változat az egy tojás, egy evőkanál cukor és egy evőkanál liszt. Ebből is a leggyakoribb változat a hat tojásos (ez kényelmesen elfér egy normál tepsiben vagy tortaformában), aminél értelemszerűen a cukor és a liszt mennyiségét is meg kell hatszoroznunk.

Igen ám, de ezen kívül még létezik vizes vagy vajas piskóta is. Én inkább a vizeset preferálom, ennek az állaga sokkal szaftosabb lesz. Itt a szintén hat tojásos alaprecept a következőképpen alakul: hat tojás, hat evőkanál cukor, hat evőkanál víz és nyolc evőkanál liszt. A vajas piskóta íze gazdagabb, a tészta pedig kicsit testesebb.

Narancsos mascarpone torta recept

Tippek és trükkök

A légiesen könnyű és gyönyörűen magas piskóta elkészítése nem lehetetlen, csak néhány szabály betartása kell hozzá:

  • Hideg tojásokkal dolgozzunk, így sokkal könnyebb lesz felverni a habot.

  • A sárgáját külön kell felverni a cukorral, méghozzá fehéredésig. Ez mit jelent? Legalább 15 percet a robotgéppel!

  • A fehérjét egy csipet sóval könnyebb kemény habbá verni.

  • Mindig a fehérjehabhoz keverjük a sárgáját, és nem fordítva.

  • A lisztet mindig szitáljuk a tésztába, így még több extra levegő jut bele. Ez nem úri flanc, hanem valóban lényeges lépés! Ráadásul a kifejezetten erre a célra készített eszközökkel gyerekjáték.

  • Óvatos, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal forgassuk össze a tésztát.

Narancsos tiramisu pohárban recept

  • Ha sütőpapír helyett vajazzuk/lisztezzük a formát, akkor csak az alját, az oldalát ne, különben nem fog megemelkedni.

  • Minden esetben előmelegített sütőbe tegyük a tésztát. A sütő ajtaját egy fakanállal résnyire kitámaszthatjuk, így a gőz távozni tud, de nem szökik be a hideg levegő.

  • Ugye azt mondani sem kell, hogy a sütőt ne nyitogassuk? Csak akkor, ha már látjuk, hogy barnul a tészta teteje.

  • A piskótánál nem szabad légkeveréses sütést használni -az alul-felül sütés a nyerő!

  • Minden esetben tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e a tészta!

  • Ha úgy ítéljük meg, hogy a tészta elkészült,kapcsoljuk le a sütőt, nyissuk ki az ajtaját, de ne vegyük ki egyből -hagyjuk bent még 10-15 percig.

Narancsos piskótatekercs recept

Oké, belátom, hogy ez így leírva macerásan hangzik, de valljuk be, hogy kevés jobb süteményalap létezik a piskótánál. Bizonyítékképpen én el is készítettem három receptet ugyanazokból a hozzávalókból, de mégis más formában. Egy pohárdesszertet a baráti vacsorákhoz, amit akár előre is legyárthatunk, egy igazán látványos tortát, amely egy születésnapon is megállja a helyét, végül pedig egy klasszikus piskótatekercset, ami a vasárnapi ebéd koronája lehet.

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Hozzászólások

pussycat

Kedves Izhuszar! Nagyon koszonom a sok jo tanacsot, hat nekem ez igazan jol jott, mivel en is piskotagondokkal kuzdottem eddig, pedig mar gyakorlott haziasszony vagyok. Udvozlettel, Veronika (pussycat)

Dávid

Örülök, ha hasznosnak találtad, és ezután akkor sikeres piskótázást kívánok! :)

ma.il

2 ek? nálunk 1 tojáshoz 1 ek szárazanyag fut. kisebb vagy nagyobb kanál, attól függ?en, mekkora a tojás. sose keverem ki a sárgáját a cukorral. 15 perc alatt már a süt?ben van, és el is mosogattam a tálat :) fehérjét fejenállósra verem a porcukorral, egyesével beleverem a sárgáját, majd kanalanként az átszitált lisztet, amit lazán, fakanállal keverek el benne. sose esett még össze. ofkórsz, nem nyitogatom a süt?t, és a formának mindig csak az alját kenem/bélelem. ha megsült, kis pihentetés után éles késsel formát körbevágva szépen rácsra borítom. pont ahogy te is írtad. sima piskótát vajasabb krémekhez, vizes piskótát könnyebb, pl. joghurtos, gyümis, túrós krémekhez szoktunk. a vajasnak elég egy kis máz is, vagy egy kis öntettel, tejszínhabbal.

Dávid

Teljesen jogos az észrevétel, valóban elírtam. Javítottam, köszönöm!

Tomatotree

Én is így tanultam Anyutól! Els? a fehérje, bele a cukor, majd a sárgája, és laza mozdulatokkal a szitált liszt! Az els? sütifajta volt, amit megtanultam, sose értettem a piskóta körül folyó mítoszt!

Törölt felhasználó

Ne ijjesszük meg a nagyérdem?t...azért ennyire nem bonyolult egy piskóta elkészítése. A hideg tojásfehérje elméleten azért még gondolkodom...a macaronnak valót is sokkal könnyebb felverni, ha szobah?mérséklet?, szóval, részemr?l nem osztom az Ön által felsoroltakat. Több ponton sem. Ezek után már csak somolyogva kérdezném tisztelettel, hogy az a szép torta direkt lett olyan "középen-laposra" sütve és zavarában kitöltve a krémmel?... Tisztelettel Nandi

Dávid

Meg kell védenem szegény tortámat, mert az az igazság, hogy ez lett életem legszebb piskótája. Amikor elkészült a szerkeszt?ségben, akkor többen is csodálkoztak, hogy ilyen gyönyör? magasra feljött és nem is esett össze. Pont ez, az elképeszt? könnyedsége okozta a vesztét, azaz inkább az én lustaságom, hiszen hivatalos úgy kellett volna összeállítani, hogy középre kerüljön a krém. Én a tetejére tettem és nem sajnáltam, adtam neki rendesen, így a nehéz sajtkrém kilapította a közepét, de megérte, mert jó gazdag szeleteket lehetett bel?le vágni! :)

Törölt felhasználó

Diétás (cukor nélküli) receptet tud valaki? El?re is köszönöm.

vmzsuzsa

Szia! Régi a kérdésed, most olvastam. Van egy CHdieta.hu blog, ahol nagyon sok, cukor néküli recept van, egyik jobb, mint a másik, van kakaós tejes piskóta is. Kipróbáltam, finom. Keresd meg, ha valami gondod van vele, írj és segítek. A diétás narancslekvár különösen finom.

Silverbaby

Pont kapóra jött a mai piskótás tanács, mert holnapra sütit kellett készítenem, de ebb?l is csak néhány instrukciót fogadtam meg. A piskóta elkészítését próbáltam külön felvert tojásokkal, a fehérjébe a sárgáját, és fordítva, de sajnos egyik sem jött be, mindig összeesett, de amikor a tojásokat egyben jó habosra felvertem és úgy adagoltam hozzá a lisztet, kevésbé lett lapos, mint korábban. Viszont az átszitált liszt, és kizárólag a tepsi aljának kikenése/bélelése, ill. a sima és nem légkeveréses sütési mód pazar piskótát eredményezett! Ilyen magas sose volt, és nem is esett össze h?lés közben. Nagyon köszönöm a cikket, mától biztos, hogy legközelebb is ekként fogom a piskótáimat készíteni.

Boribon

Enszerintem (de persze en nem vagyok szuper szakerto): 1. A vizes piskota a nyero, a sima rettentoen fojtos. 2. Mindennek szobahomersekletunek kell lennie! 3. En a liszt picit reszet (kb. 0.5 - 1 ek) kemenyitovel helyettesitem. Neha meg 1-2 ek-t pedig finomra orolt mandulaval. Igy sokkal szaftosabb. 4. En a habot keverem a tobbihez (sarga, viz, cukor, liszt), szerintem igy sokkal kevesbe torik ossze. 5. Nagybatyam anyosa szerint csak egy iranyban szabad keverni :-) En is igy szoktam, nem direkt, de valahogy igy tunik "normalisnak". 6. A sutot jol be kel melegiteni, DE alacsony hofokon (160-170C) kell sutni, kulonben hamar feljon es ekkor esik ossze, mint a kepen.

Törölt felhasználó

Kedves ízhuszár csak annyi kérdésem lenne,hogy süt?port nem kell a piskótába tenni?

Dávid

Kedves Panni, Én sosem teszek bele, mert ha elég sok benne a tojás és azt jó habosra keverjük, akkor szépen feljön süt?por nélkül is!

ma.il

ne. csak feleslegesen szárítja.

Törölt felhasználó

Szerintem attól függ, mihez csinálod a piskótát. Ha pl. tekercsnek, akkor szerintem sem feltétlenül szükséges, mert valóban "külön íze van", illetve szárít, de ha olyan tortában, ahol -valljuk be-, fontosabb az esztétikum, ott nem árt :)

koszider

Olajos piskótát kell sütni, az még másnap is szaftos, minimum duplájára dagad és sosem esik össze. Habkönny? ugyan, mégis megtartja a krémeket. Nekem ez jött be. És nem érzékeny, azt keverheted, ahogy akarod.

pussycat

Szia Koszider! Mennyi olajat teszel bele es mikor? Tekercsnek is jo? Bocs, hogy igy letamadlak a kerdeseimmel, es nagyon megkoszonnem neked ha valaszolnal. Kerestem az olajos piskotat az oldaladon, de nem talaltam. Udv. Veronika (pussycat)

koszider

Kedves Veronika! Nincs fenn, pedig már fel kéne tennem. Ez a mennyiség egy 38x24 cm-es tepsire való (ez az a bizonyos zománcos tepsi, ami kívül piros, belül fekete-fehér foltos, hagyományos). Egy 24 cm-es átmér?j?, kerek tortaformához fele ennyi is elegend?. 4 tojás, 30 dkg cukor (esetleg 1 vaníliás cukor is mehet bele), 1 dl sima étolaj, 1 dl tej, 30 dkg liszt + fél süt?por. Tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, majd az olajjal és tejjel, ekkor hozzáadjuk a süt?poros lisztet, legvégül a kemény tojáshabot. Önthet? tészta lesz bel?le, ami gyönyör?en megemelkedik sütés közben, könny?, habos az állaga és jó a tartása, nem esik össze és elbírja a nehezebb krémeket is. Tekercsnek még nem próbáltam, de szerintem nagy gáztepsiben sütve elég vékony lesz ahhoz, hogy tekercsnek is jó legyen. Üdvözöl: Koszider

pussycat

Jaj, de kedves vagy, hogy ilyen gyorsan valaszoltal is! Szombaton meg is fogom sutni. Majd megirom a Te oldaladra, hogy hogyan sikerult. Meg egyszer halas koszonettel: Veronika

Boribon

Kedves Koszider, egyszer kiprobalom a te verziodat is, mert te szaktekintelynek szamitasz..:-) Ha a tortakeszitesnel tartunk......... ha sok reteges tortat keszitesz, pl. a Dobos 6 lappal, te egyenkent sutod a lapokat vagy egyben es utana 6 reszre vagod? Nekem a lapokba vagas igen nagy kihivas, viszont ha egyenkent sutom oket, mindegyiknek lesz "kerge", igy nem lesznek olyan puhak. Koszonom valaszod es jo hetveget!

koszider

Kedves Boribon! Hogy lennék én szaktekintély! Anyám és keresztanyám azok voltak, de én... bevallom neked, még soha nem csináltam Dobos-tortát, mert nem nagyon szeretem a csokikrémet. A lapba vágáshoz viszont van egy tippem. Az Intersparban láttam egy szuper szerkezetet, ami egy állítható fémpánt, amin vízszintesen elrendezett hasítékok vannak. Ezzel a pánttal körbe kell venni a kész piskótát és a hasítékokba kell illeszteni a kést és így vágni, a hasíték vezeti a kést, biztosan egyenletes és vékony lesz a szelet. Ez a szerkezet Zenker márka volt és ha jól emlékszem, úgy 3-4000 Ft, de egyszer kell csak megvenni. Én sokáig gondolkodtam felette, és épp azért nem vettem, mert nem szoktam Dobost sütni. Ne kis tárgyat keress, csomagolt állapotában is elég nagy, kb. 30 cm átmér?j? lapos dobozban van. Nálunk ott van, ahol a kapcsos tortaformák és pitesüt?k vannak kitéve. Üdvözöl: Koszider Ui. Ha nincs a környékeden Interspar, nagyon szívesen megveszem és elküldöm postán. e-mail: koszider@gmail.com

dadimami

Kedves Koszider, és tortasüt? társak! A tortaf?résszel kapcsolatban jó hírem van, hazai gyártású és létezik lényegesen olcsóbban. Nekem régóta van és bevált. Beszerezhet? Budapesten a Lehel piacon Kiss Tibor konyhafelszerelés üzletében. vagy online a mikonyhank.hu honlapján. Akinek ezek nem megfelel? források javaslom megkeresni telefonon a gyártót , Cserni Gépm?hely Kft. - Baja, biztosan segítenek a beszerezhet?ségben. Miután mindezt leírtam ismét rákerestem a Nosalty webshopban is - miután a termékek között nem találtam - de beírva a keres?be a tortaf?részt bejön egy hasonló mint az enyém 1990 Ft-ért. üdvözlettel: Margó

Törölt felhasználó

Igazad van, én is ezt szoktam sütni, amióta megkaptam a receptet, mint a "Kráter-szelet" tésztája. Szuper, mindig egyforma, kakaósan és fehéren is isteni. A somlóitól kezdve a tekercsig, gyümölcstortáig mindenre jó, nagyon finom! :) A hagyományos piskóta nekem felejt?s... :))))

bzgalbi

Na én ezekb?l a tanácsokból semmit nem tarok be és szuper piskótát sütök immár 36 éve.Pl.: én mindig a felvert habot teszem a lisztes tojásos cukros masszához,ja és nem sózom a fehérjét!És mindig légkeveréses süt?ben sütöm 10 percig 200 fokon ,aztán 180 fokon 35 percig,vagy 40 percig,persze ez 8-10 tojásos piskótára vonatkozik.Jó sütést mindenkinek!10 tojás ,10 ekanál liszt /nem szitálom/ és 10 ekanál cukor,ennyi!

schiffieva

sifike most drukkoljatok, holnap piskótát süt?k és nekem még mindig cip?talp vastagságú lett. a süt?ben még szép volt de amikor kivettem összeesett, sajnos ez egy macerás süti, számomra.

Törölt felhasználó

Szerencsésebb lenne, ha a liszt és a cukor mennyiségét nem kanállal kéne mérni, hanem súlyra lenne megadva. A kanál lehet púpozott is, és ez a lisztnél komoly eltéréseket eredményezhet. Így nem csoda, ha a piskóta-készítés sokunknak "mumus"!

Törölt felhasználó

Köszi a tippeket, majd kipróbálom a többi változatot is, egyel?re azonban a nosalty.hu Glaser felhasználó változatát készítem, abban még sohasem csalódtam, legyen szó tortáról, piskótatekercsr?l, vagy Dobos-tortába való piskótalapokról. ízHuszár, én a sárgáját és fehérjét egyben verem fel, tökéletes, kifogástalan piskótatészta készül így -mert az én kis robotom biztosan nem olvasta el azt a részt a szakácskönyvbe, hogy "vigyázz, ne kerüljön sárgája a fehérje közé, különben nem lesz hab"... ezért fittyet hány az "alapszabályra" és bizony akinek van robotgépe, próbálja ki, érdemes, nem kell szöszölni és összekoszolni egy másik edényt/eszközt! :) Tehát nálam az 1es pont: NEM kell szétválasztani. Meg ecetezni, meg sózni, meg ráolvasni. (Szerintem. Nyilván ahány ház, stb.) Tipp: próbáljátok ki a "süt?poros lisztkeveréket" (T bet?s nagyboltban is van) ami csodás módon egyéb térfogatnövel?t is tartalmaz a süt?poron kívül...! ;)

dadimami

Kedves Izhuszár! és piskóta süt?k! A "Cukrászat" cím? süteményes könyvb?l van egy kifotózott "bécsi piskóta" receptem, évek óta az alapján készítem a piskótát és bevált. Nem szükséges - nem szabály - külön kikeverni a tojás sárgáját, ill. felverni a fehérjét. A recept szerint 5 egész tojást, plusz 2 sárgáját keverünk ki 17 dkg cukorral, csipet sóval és 1 citrom reszelt héjával. A tojás lehet hideg, vagy akár konyha h?mérséklet?, (hogy ne szoba h?mérséklet? legyen, legyünk stilszer?ek), majd 13 dkg lisztet és 3 dkg étkezési keményít?t szitálunk hozzá és végül 0,5 dl olajat keverünk bele, utóbbiakat természetesen az itt leírtakkal egyez?en óvatosan (nem géppel) beleforgatva. A kakaós piskóta hasonlóképpen készül, annyi eltéréssel, hogy az étkezési keményít? helyett 3 dkg kakaót adunk, és citromhéj helyett fél vaniliarúd kikapart belsejét és + 0,5 dl tejet keverünk a piskótamasszába. Sokkal egyszer?bb mint a külön keverés, majd összedolgozása a két habnak. Véleményem szerint így könnyebb a liszt elkeverése is. A sót pedig az íze miatt adjuk hozzá leginkább, az édes íz is jobban érvényesül egy csipetnyi sóval. Tulajdonképpen a módszer miatt írtam le fentieket, valamint hivatkozni akartam az eredetére - nem saját ötletem - de mivel nagyszer? szerettem volna megosztani másokkal is. A lényeg nyilván m?ködik a különböz? receptek eltér? mennyiségeivel is. üdvözlettel: Margó

visnyoo

nagyon ritkán szólok hozzá a receptekhez, ha valaki már írta és elkerülte a figyelmemet, akkor elnézést. kb. 30 éve csinálok piskótát, így: 4 tojás, fehérje, sárgája együtt a tálba, bele ugyanannyi ev?kanál (kicsit púpozott) kristálycukor + 1 vaniliáscukor (ha szeretjük) robotgéppel krémesre verve (kb. 6-10 perc) miel?tt a lisztet beletenném öntök hozzá kb. 2 ev?kanál olajat, ezzel is keverem fél percig, + 1-2 késhegynyi süt?port, vagy szódabikarbonát. A lisztet - mindíg RÉTES liszttel csinálom - a legalacsonyabb fokozattal keverem bele úgy, beleteszek 1 ev?kanállal és beleforgatom a géppel, ujabb ev?kanál, ujabb forgatás.... Szilikonos papirral szoktam bélelni a forma alját, az könnyen lejön. kb. 170 fokosra melegítem a süt?t, els?re 15 perc, aztán még 5-10 perc, a szinén látszik, kb. a 20. percben t?próba, akkor már nem esik össze, ha rányitom a süt?t. Részemr?l légkeveréses módban szoktam, nem száritotta ki soha. A liszt mindíg kicsit több mint a cukor, azaz nagyon púpos kanállal, vagy normál esetben 1-gyel több kanállal, mint a cukor.:-) Egy mézhez hasonló s?r?ség? tésztát kell keverni.

Törölt felhasználó

Én tegnap kaptam ezt a receptet, kipróbáltam, és isteni! Arról nem beszélve, hogy 3/4 óra alatt elkészül. PISKÓTA Tojásonként 2 csapott ev?kanál kristálycukrot és 2 púpos ev?kanál liszttel számoljunk. Tehát pl. 6 tojás fehérjét habbá versz (lehet?leg géppel), mikor félig felverted, lassan elkezded hozzáadni a cukrot. Fényes, k?kemény habbá vered. A 6 sárgájához adhatsz 1-2 ev?kanál olajat (hogy ne száradjon ki könnyen a kész tészta) és laza mozdulatokkal belekevered a habba. 12 ev?kanál lisztet (esetleg 1 süt?port) beleszitálsz a tojásos habba és könnyedén összekevered. Közben az elektromos süt?t felmelegíted 200 fokra. Egy tortaformát, vagy tepsit - attól függ?en, mit akarsz sütni - kibélelsz süt?papírral, beleöntöd a piskótatésztát, elsimítod. Forró süt?be teszed, hogy a meleg azonnal felhúzza a tésztát, de a h?mérsékletet rögtön leveszed 170 fokra, légkeverésnél elég a 160 fok is. Ha tortaformában sütöd, a 6 tojásnyi tészta kb. 30 perc alatt sül meg, a lényeg az, hogy ne nyitogasd, és jól átsüsd. Nem elég, ha csak szépen feljön a tészta, meg is kell sülnie, hogy úgy is maradjon. T?próbával látod, hogy jó-e. Sütés után szitára borítom, lehúzom a papírt és hagyom kih?lni. Ha piskótatekercset akarsz sütni, akkor nagy tepsiben, vékonyabb tésztát, rövidebb ideig (kb.15 percig) sütsz és konyharuhára borítva még forrón néhányszor szorosan ki-be tekered, úgy, hogy tekerésnél a konyharuhát is közétekered. Hagyod állni egy kicsit, majd kitekered, kiveszed közüle a konyharuhát és félig összetekert állapotban hagyod h?lni, majd megtöltöd és h?t?ben hagyod összeérni.. A légkeveréses süt? a legjobb a piskótához, mert nem lesz kérge. A liszt mennyiségéb?l 1-2 ev?kanálnyit helyettesíthetsz kakaóval, vagy darált dióval is. Ne add fel, sikerülni fog!!

Címlapról ajánljuk

További cikkek