Így készül a tevetejből készült csoki – te megkóstolnád?

A tevetejből készült csokoládé nem egy új keletű dolog. Az édességet készítő cég már közel 12 éve működik, egyre nagyobb sikerrel.

Számunkra egzotikusnak tűnhet, de néhány arab országban teljesen normális a tevetej fogyasztása. A beduinok például évszázadokig ezen éltek. Az ital manapság is egyre népszerűbb, hiszen zsírtartalma kevesebb, mint a tehéntejé, és rengeteg C-vitamint tartalmaz. Talán ezért sem meglepő, hogy hamar a kávék vagy édességek összetevője lett.

Csokiajánló:

2008-ban nyitotta meg kapuit az Al Nassma, a világ első olyan gyára, amely tevetejből készít csokoládét. Alapítója Martin Van Almsick, aki 2011-ben már Svájcba szállított a Dubajban készült édességből. Mikor 2013-tól az Európai Unióban is engedélyezett lett a tevetej fogyasztása, a csokoládé néhány európai boltban is megjelenhetett. A londoni Harrodsban és a bécsiJulius Meinl am Grabenben lehet belőle vásárolni.

Mint minden csokoládénak, a tevecsokinak is a kakaóbab az alapja, amely mindig prémium minőségű. A babokat megpörkölik, majd a magokat egy keverőgépbe teszik, amely összezúzza a szemeket.

A gyártásnál használt tevetej kizárólag helyi termelőktől származik. A csokinál tejpor formájában használják fel, aminek az oka, hogy a tej 90 százaléka víz, ami nem igazán állna össze a kakaóval. A csokoládéba a tejporon és a kakaóbabon kívül kerül még bourbon vanília, méz és cukor.

Az Al Nassma naponta 300 kilogramm tevecsokit gyárt, amit a világ számos országában, de főleg helyben, Dubajban értékesítenek. Egy tábla csoki ára nagyjából 2300-2600 forint körül mozog, a teveformájú drágább, kb. 6800 forintba kerül.A csokoládékészítés folyamatát ebben a videóban is megtekintheted:

{SZAVAZAS}

Ezeket olvastad már?

via Euronews

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek