Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így készül a legtökéletesebb húsvéti kötözött sonka, amit nem lehet abbahagyni

A húsvét sonka nélkül elképzelhetetlen, az ünnep elengedhetetlen része. Idén biztosan a legjobbat készíted majd, de nézzük, mire érdemes odafigyelni! 

Valljuk be, a kötözött sonka a húsvét klasszikusa (sőt, nálam valamiért a karácsonyé is), amit jó sok majonézes salátával, tormával szoktunk megpakolni, és az utolsó szemig megenni, majd természetesen a “Jaj, én teljesen tele vagyok!” óbégatás után ismét rájárni az ünnepi tálakra. 

Ha most azt ajánlom neked, hogy ne vidd túlzásba a kötözött sonka vásárlását, úgysem fogsz rám hallgatni, valószínűleg én se magamra. Végül mindig elfogy, ha egy hétig esszük, akkor se volt még olyan, hogy ki kellett dobni megmaradt sonkát (levesekbe is jól felhasználható). Mivel most karanténban, otthon élünk, ezért számolhatunk kevesebbel, de jó 20-25 dekás darabok mehetnek fejenként, nyilván a kisebbek talán kevésbé rajonganak érte. Ha anya és apa viszont nagyevők, akkor gondoljunk a repetázásokra is, de így se vegyünk extra sonkát, mert idén nem jöhetnek a vendégek, a nagy sonkát pedig megfőzni is nehezebb, és könnyebben ki is szárad. 

SONKA FŐZÉSE

Mire kell nagyon ügyelnünk a sonka főzésekor? Az első lépés az áztatás, ha van időnk, akár egy egész éjszakát áztathatjuk annyi hideg vízben, amennyi ellepi a sonkát, így biztos nem lesz túl sós. Áztatás után cseréljük ki a vizet (jöhet bele hagyma, fokhagyma, bors és babérlevél), főzésnél pedig figyeljünk a főzési időre, ahány kiló sonka, minimum annyi idő legyen a főzési idő is. 

Plusz tipp: a sonka főzővizét ne öntsd ki, fagyaszd le alaplének, pont erre lett kitalálva! 


Ha valamit tutira el akarunk kerülni, az a kiszáradt, élvezhetetlen kötözött sonka. A nagy gonddal készült, házi termelőktől beszerzett sonkákban tényleg annyi munka és finom íz van, hogy kár lenne hagyni kiszáradni őket. Ha egyelőre végeztetek a sonkával (mondom, egyelőre), akkor jó alaposan csomagold be fóliába, hogy az értékes nedvességből ne veszítsen, mert a kiszáradt sonkát senki sem szereti, és a munkád is kárba vész. 

Szokatlannak tűnhet, de van, aki sütőben készíti el a maga húsvéti sonkáját, és olyan mázat varázsol rá, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána. Egy egyszerű barna cukros-dijoni mustáros átkenés, majd vissza a fóliába és a sütőbe, mindezt a sütés utolsó fél órájában, legalább három-négyszer megismételve. El nem hinnéd, micsoda ízek, aromák fognak előbukkani a csillogó sonkából, amit a sütés végén feltálalsz!

Az van, hogy a szokásos magyar köretekért rajongok. Én főzöm a sonkát, és évente egyszer megengedem magamnak, hogy kaszinótojás, majonézes krumpli, majonézes kukorica, minden, ami a csövön kifér, mellé kerüljön. Nem hanyagolom a medvehagymát, a tormát, és a frissen, kivételesen fehér lisztből készült gyönyörű kalácsomat se. Könnyítésnek kis sárgarépasali, vegyes saláta belefér, de a reggeli tojáskrémről sem mondok le. Mégiscsak húsvét van, karanténban, home office-ban pedig igazán jöhet egy kis kényeztetés!


Kellemes húsvétot mindenkinek, vigyázzatok magatokra és a sonkára!!!

Ezeket olvastad már?

via Delish

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!