Így kell megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket – Te helyesen tisztítod meg őket?

Tiszta vízzel, mosogatószerrel, vagy egyáltalán nem kell megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket? Szakértő mondja el, mire kell figyelned.

Sokan sokfélét mondanak arról, hogy mit, hogyan kell megmosni, egyáltalán, meg kell-e mosni. Óriási vita alakult ki például a húsmosás körül is. Vannak, akik szerint a vizes öblítés elegendő, míg mások úgy gondolják, hogy az egyetlen módja annak, hogy valóban megtisztítsunk egy gyümölcsöt, zöldséget a szennyeződéstől, a viasztól és a vegyi anyagoktól az, hogy szappanos, mosogatószeres vízzel mossuk meg.

Miért kell egyáltalán megmosni a gyümölcsöket és a zöldségeket?

Egyszer biztos, hogy le kell mosni minden boltban vásárolt zöldséget és gyümölcsöt, ugyanis rendkívül sok a szennyeződés, nagyon sok kézen mennek addig keresztül, amíg a boltok polcaira kerülnek. Ezen kívül a legtöbbet peszticidekkel permetezik, amelyek nem feltétlenül biztonságosak. Karina Heinrich táplálkozási szakember szerint a gyümölcsök és zöldségek mosásának legfontosabb oka az, hogy megvédjük magunkat az emésztőszervi betegségektől:

„A mosással csökkenthetjük az olyan baktériumok számát, mint amilyen az E. Coli, és nagyobb eséllyel előzhetjük meg a betegségeket.”

Mi leginkább csak a „népszerű” megbetegedésekről, például a szalmonelláról vagy az E. Coli-ról hallunk, de a mosatlan gyümölcsök és zöldségek miatti betegségek valójában gyakoribbak, mint gondolnánk. Heinrich azt is megjegyezte, hogy a legjobb, ha közvetlenül az evés előtt mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket, ugyanis, ha mosás után még tároljuk őket, baktériumok, gombák szaporodhatnak el rajtuk, ráadásul gyorsabban is romlanak.

Hogyan kell megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket?

Először is mosd meg alaposan a kezed szappannal, majd folyóvíz alatt dörzsöld át a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket és a felszíni mikroorganizmusokat. Kemény héjjal vagy kemény bőrrel rendelkező ételeknél kefével is átdörzsölheted, de fontos, hogy egyiknél se használj forróvizet! A meleg víz lehetővé teszi a mikroorganizmusok bejutását a szárába vagy magába a gyümölcsbe, zöldségbe. A szakértő még egy plusz tippet is ad:

„A konyhai csap alatt történő mosás eltávolíthatja a szennyeződést, de számos kutatás rámutatott arra, hogy a szódabikarbóna hozzáadása a vízhez a legjobb módja a növényvédő-szerek eltávolításának.”

A DIY zöldségmosó elkészítéséhez Heinrich azt javasolja, hogy töltd fel tiszta hideg vízzel a konyhai mosogatódat, és adj hozzá 4 evőkanál szódabikarbónát, majd 5 percig áztasd a zöldségeket, gyümölcsöket. Végül öblítsd le őket hideg vízzel! Ezt a bogyós gyümölcsöknél, vagy más, lágy gyümölcsöknél mellőzd.

A szakértő szerint vannak élelmiszerek, amiknek mosására különösen nagy gondot kell fordítani a permetszerek miatt. Ide tartozik az eper, a spenót, a kelkáposzta, a nektarin, az alma, a szőlő, az őszibarack, a cseresznye, a körte, a paradicsom, a zeller és a burgonya.A salátafélék, és a káposzta külső leveleit dobd el, és levelenként mosd meg.

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek