Így előzhető meg a vastagbélrák?

Új kutatások szerint a halat is fogyasztó vegetáriánusok körében alacsonyabb a hazánkban is a vezető halálokok közé tartozó vastag- és végbélrák kockázata.

A vegetariánizmusnak számtalan irányzata van, az egyik véglet a vegán, amikor semmiféle állati eredetű termék nem szerepelhet az étrendben, a paletta másik végén a megengedőbb étrendekben szerepelhet hal, de akár csirke is. A halon kívül más húsfélét nem fogyasztók a pesco-vegetáriánusok.

Az Egyesült Államokban és hazánkban is a vastagbélrák és végbélrák a második leggyakoribb daganatos halálok, itthon 100 000 lakosra 59 megbetegedés jut évente. Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a túl nagy mennyiségű hús, és különösen a feldolgozott húsipari termékek fogyasztása növelhetik a betegség kialakulásának kockázatát.

A JAMA Internal Medicine-ben megjelent kutatás szerint a vegetáriánus étrend jelentősen, 22%-kal csökkenti a vastag- és végbélrák kockázatát.

A különböző vegetáriánus irányzatok között is azonban azoknak a vegetáriánusoknak, akik halat is esznek, 43%-kal kisebb az esélyük a vastagbélrák és végbélrák kialakulására, mint a nem vegetáriánusoknak. Ezzel az eredménnyel maguk mögött hagyják a vegánokat, akiknél 16%-kal kisebb a rizikó és az ovo-lakto (tojást és tejet, tejterméket is fogyasztó) vegetáriánusokat, akiknél 18%-kal kisebb az esély ezeknek a rákos megbetegedéseknek a kialakulására.

A mostani kutatás 77 659 fő részvételével több, mint 7 éve tart, a résztvevők a Hetednapi Adventista Egyház tagjai. A kutatás szempontjából a csoport táplálkozása igen fontos, ez a vallás szorgalmazza a vegetarianizmust (a hívek kb. 35%-a az), tiltja a sertéshús, az alkohol fogyasztását és a dohányzást is. Az adventisták egy része koffeint (pl. kávét, teát, kólát) sem fogyaszt. A Hetednapi Adventisták részvételével zajló kutatások az 1950-es években kezdődtek, és az eredmények szerint körükben alacsonyabb például az elhízottak, a cukorbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők aránya, mint más csoportokban.

A több mint 77 000 fős mintában 380 esetben találtak vastagbélrákot és 110 esetben végbélrákot, ami 34%-kal volt kevesebb, mint a reprezentatív kontrollcsoportban. A kutatásban részt vevő alanyoknál nem csak az étkezésben volt eltérés, hanem más életmódbeli különbségekre is fény derült. A vegetáriánusok életkora például magasabb volt a húst is fogyasztókénál, és a testmozgás is nagyobb szerepet játszott az életükben, a vegánok pedig kevesebb kalciumot vittek be a szervezetükbe. De a vegetáriánus diéta még akkor is előnyösebbnek bizonyult, amikor a kutatók kivettek több olyan tényezőt – sportot, alkohol fogyasztást, dohányzást, vastagbélrák családi halmozódást – amelyek a jelenlegi tudásunk szerint befolyásolhatják a rák kialakulását.

Olvasd el!

Ilyen egy tökéletes, egészséges étel!

A mostani eredmények szerint a vegetáriánusok nem kizárólag azért védettebbek a vastagbélrákkal és végbélrákkal szemben, mert nem esznek húst, hanem azért is mert több növényi tápanyagot fogyasztanak, melyek rostokban gazdagok, a megfelelő mennyiségű rostbevitel pedig rizikócsökkentő tényező. A kutatók azt is kiemelték, hogy a vegetáriánusok kevesebb zsírdús ételt fogyasztanak és kevesebbet nassolnak, ami szintén kapcsolatba hozható a vastagbélrák és végbélrák kialakulásával.

A halfogyasztásból adódó lehetséges előnyök még további kutatást igényelnek, ugyanis a húsevő csoport is hasonló mennyiségben fogyasztott halat, mint a halat is evő vegetáriánusok. Egyelőre azt feltételezik, hogy nem kizárólag a hal az, ami védőtényezőként működhet ezeknél a daganatos betegségeknél, hanem a nagyobb mennyiségű növényi eredetű tápanyag fogyasztása is.

(via The Wall Street Journal)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?