Így előzhető meg a vastagbélrák?

Új kutatások szerint a halat is fogyasztó vegetáriánusok körében alacsonyabb a hazánkban is a vezető halálokok közé tartozó vastag- és végbélrák kockázata.

A vegetariánizmusnak számtalan irányzata van, az egyik véglet a vegán, amikor semmiféle állati eredetű termék nem szerepelhet az étrendben, a paletta másik végén a megengedőbb étrendekben szerepelhet hal, de akár csirke is. A halon kívül más húsfélét nem fogyasztók a pesco-vegetáriánusok.

Az Egyesült Államokban és hazánkban is a vastagbélrák és végbélrák a második leggyakoribb daganatos halálok, itthon 100 000 lakosra 59 megbetegedés jut évente. Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a túl nagy mennyiségű hús, és különösen a feldolgozott húsipari termékek fogyasztása növelhetik a betegség kialakulásának kockázatát.

A JAMA Internal Medicine-ben megjelent kutatás szerint a vegetáriánus étrend jelentősen, 22%-kal csökkenti a vastag- és végbélrák kockázatát.

A különböző vegetáriánus irányzatok között is azonban azoknak a vegetáriánusoknak, akik halat is esznek, 43%-kal kisebb az esélyük a vastagbélrák és végbélrák kialakulására, mint a nem vegetáriánusoknak. Ezzel az eredménnyel maguk mögött hagyják a vegánokat, akiknél 16%-kal kisebb a rizikó és az ovo-lakto (tojást és tejet, tejterméket is fogyasztó) vegetáriánusokat, akiknél 18%-kal kisebb az esély ezeknek a rákos megbetegedéseknek a kialakulására.

A mostani kutatás 77 659 fő részvételével több, mint 7 éve tart, a résztvevők a Hetednapi Adventista Egyház tagjai. A kutatás szempontjából a csoport táplálkozása igen fontos, ez a vallás szorgalmazza a vegetarianizmust (a hívek kb. 35%-a az), tiltja a sertéshús, az alkohol fogyasztását és a dohányzást is. Az adventisták egy része koffeint (pl. kávét, teát, kólát) sem fogyaszt. A Hetednapi Adventisták részvételével zajló kutatások az 1950-es években kezdődtek, és az eredmények szerint körükben alacsonyabb például az elhízottak, a cukorbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők aránya, mint más csoportokban.

A több mint 77 000 fős mintában 380 esetben találtak vastagbélrákot és 110 esetben végbélrákot, ami 34%-kal volt kevesebb, mint a reprezentatív kontrollcsoportban. A kutatásban részt vevő alanyoknál nem csak az étkezésben volt eltérés, hanem más életmódbeli különbségekre is fény derült. A vegetáriánusok életkora például magasabb volt a húst is fogyasztókénál, és a testmozgás is nagyobb szerepet játszott az életükben, a vegánok pedig kevesebb kalciumot vittek be a szervezetükbe. De a vegetáriánus diéta még akkor is előnyösebbnek bizonyult, amikor a kutatók kivettek több olyan tényezőt – sportot, alkohol fogyasztást, dohányzást, vastagbélrák családi halmozódást – amelyek a jelenlegi tudásunk szerint befolyásolhatják a rák kialakulását.

Olvasd el!

Ilyen egy tökéletes, egészséges étel!

A mostani eredmények szerint a vegetáriánusok nem kizárólag azért védettebbek a vastagbélrákkal és végbélrákkal szemben, mert nem esznek húst, hanem azért is mert több növényi tápanyagot fogyasztanak, melyek rostokban gazdagok, a megfelelő mennyiségű rostbevitel pedig rizikócsökkentő tényező. A kutatók azt is kiemelték, hogy a vegetáriánusok kevesebb zsírdús ételt fogyasztanak és kevesebbet nassolnak, ami szintén kapcsolatba hozható a vastagbélrák és végbélrák kialakulásával.

A halfogyasztásból adódó lehetséges előnyök még további kutatást igényelnek, ugyanis a húsevő csoport is hasonló mennyiségben fogyasztott halat, mint a halat is evő vegetáriánusok. Egyelőre azt feltételezik, hogy nem kizárólag a hal az, ami védőtényezőként működhet ezeknél a daganatos betegségeknél, hanem a nagyobb mennyiségű növényi eredetű tápanyag fogyasztása is.

(via The Wall Street Journal)

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek