Bébiétel-édesítés cukor hozzáadása nélkül

Úgy gondolom, a kisded étkezése során is a legjobb, ha a gyerekeket az ételek valódi ízével ismertetjük meg. De ha mégis édesítenénk, mit használjunk cukor helyett?

Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság. Ez azonban nem egyenlő a cukor ízének szeretetével, ne keverjük ezzel össze. Ha édes ízvilágú ételt szeretnénk adni kisgyermekünknek, ne nyúljunk azonnal a kristálycukorért. Én a mesterséges édesítőszerek, cukorpótlók használatát sem ajánlom ebben az életkorban.

Számos alapanyag van, amivel kisgyermekünk ételét édessé tehetjük. Elsőre valószínűleg mindenkinek a méz jut eszébe, de a botulizmus veszélye miatt 18–24 hónapos kor előtt ne adjuk gyermekünknek. Forduljunk inkább a természetből fakadóan édes ízű nyersanyagokhoz!

Reggelire, vacsorára, kisétkezésekre adjunk gyümölcsös gabonakását almával, banánnal, körtével, a nyári időszakban őszi- és sárgabarackkal. Változatos, színes szendvics- vagy túrókrémeket dobhatunk össze pillanatok alatt sárgarépával, céklával.

A hozzátáplálás időszakában édesíthetjük gyermekünk főzelékét a fentieken kívül még zöldborsóval, sütőtökkel, édesburgonyával, de akár almával is. A finom ízek mellett a színbeli változatosság is élmény lesz neki. A tavaszi, nyári bőséges kínálatra tekintettel készítsünk az édesebb gyümölcsökből finom gyümölcsleveseket, -mártásokat, édes zöldségekből krémleveseket. Ha már fogyaszthat a baba tejterméket, desszertként is inkább egy otthon készített gyümölcsös túrókrémet vagy joghurtot, joghurtturmixot ajánlanék a magas cukortartalmú bolti pudingok, tejszeletek helyett.

Babáknak való recepteket itt találsz

Címlapról ajánljuk

További cikkek