Van megoldás: ezt teheted, ha elfelejtetted beáztatni a hüvelyeseket

Bablevest főznél, de elfelejtetted beáztatni a hozzá szükséges hüvelyest? Ugyan nem ideális a helyzet, azért nem kell rögtön kétségbe esni: az alábbi tippek segíthetnek.

A legtöbb száraz hüvelyesnél akkor érhetünk el igazán tökéletes, krémes állagot, ha előre beáztatjuk a szemeket. Ebbe persze néha beleszólhat a feledékenység vagy az időhiány: ilyenkor sem teljesen lehetetlen a különböző fogások elkészítése, mindössze egy kicsit bonyolultabb lesz és több figyelmet igényel majd a folyamat. Szerencsére az alábbi tippek segítségével a beáztatás nélküli hüvelyeseket is puhára főzhetjük.

Barna babok vízzel teli tálban áztatva
Ezt teheted, ha elfelejtetted beáztatni a hüvelyeseket

Főzd elő bő vízben

Ideális esetben a babok, lencsék közvetlenül a levesben, főzelékben főnek-puhulnak krémesre, azonban a beáztatás elhagyásával ez végtelenül sok időbe telne, amelynek során minden más alapanyag, ami még a fazékba kerül, teljesen szétmállana.

Ehelyett tegyük a száraz szemeket egy külön fazék vízbe, ebben főzzük elő a hüvelyest: miután kellően megpuhul, folytassuk az eredeti recept lépéseit és használjuk hozzá az előfőzött hüvelyest.

Lencsebolognai

Erre a lencsére még azok is ránéznek, akik nem húsmentesen étkeznek! A klasszikus bolognai ragu zöldséges változatának titka a lencse, ami a darált húshoz hasonló állagot kölcsönöz ...

Sárgaborsó-főzelék

A sárgaborsó (vagy felesborsó, kinek-mi) az egyik legalulértékeltebb alapanyag, pedig fehérjében gazdag, szuper hüvelyes. Legtöbbször főzeléket készítünk belőle - így tettünk most ...

Ne használj sót

A kellemes és egységes ízhez elengedhetetlen a hüvelyesek sózása, azonban ebben az előfőzést mellőző helyzetben hagyjuk el a főzővíz sózását. A só ugyanis enyhén gátolja a hüvelyesek puhulását (minden babos, csicseris ételnél érdemes amúgy is utólag ízesíteni), ami egy ilyen, alapból is kemény helyzetben csak további hátrány.

Szórd meg szódabikarbónával

Só helyett inkább tegyünk szódabikarbónát a főzővízbe, ez ugyanis segíti a szemek puhulását. Nem kell sok, ugyanis a fehér por nagy mennyiségben képes mellékízt okozni ételekben, süteményekben: ne használjunk belőle többet egy teáskanálnál.

Ne feledd a fedőt

A zárt közegben való főzés gyorsabb puhulást okoz, ezért az előáztatás hanyagolásának esetében mindig fedő alatt rotyogtassuk a bab- és lencseszemeket. Sőt, ha van otthon kuktánk vagy más, nyomás alatt főző alkalmatosságunk, feltétlenül vessük be.

Zöldséges pásztorpite

A britek közkedvelt komfortétele általában jó sok darált hússal készül, azonban ha vegetáriánus diétát követünk, vagy épp nem kívánjuk a marhát, sertést, főzzük meg az alábbi ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Olvass tovább, ha szeretnél még egy-két konyhai tippet:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti bableves

A Húsvétot mindig lelkes készülődés, és a jó minőségű házilag füstölt sonkák utáni hajtóvadászat előzi meg. A nagyszombati vacsora elteltével azonban legtöbben telítődnek a ...

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...