Van megoldás: ezt teheted, ha elfelejtetted beáztatni a hüvelyeseket

Bablevest főznél, de elfelejtetted beáztatni a hozzá szükséges hüvelyest? Ugyan nem ideális a helyzet, azért nem kell rögtön kétségbe esni: az alábbi tippek segíthetnek.

A legtöbb száraz hüvelyesnél akkor érhetünk el igazán tökéletes, krémes állagot, ha előre beáztatjuk a szemeket. Ebbe persze néha beleszólhat a feledékenység vagy az időhiány: ilyenkor sem teljesen lehetetlen a különböző fogások elkészítése, mindössze egy kicsit bonyolultabb lesz és több figyelmet igényel majd a folyamat. Szerencsére az alábbi tippek segítségével a beáztatás nélküli hüvelyeseket is puhára főzhetjük.

Barna babok vízzel teli tálban áztatva
Ezt teheted, ha elfelejtetted beáztatni a hüvelyeseket

Főzd elő bő vízben

Ideális esetben a babok, lencsék közvetlenül a levesben, főzelékben főnek-puhulnak krémesre, azonban a beáztatás elhagyásával ez végtelenül sok időbe telne, amelynek során minden más alapanyag, ami még a fazékba kerül, teljesen szétmállana.

Ehelyett tegyük a száraz szemeket egy külön fazék vízbe, ebben főzzük elő a hüvelyest: miután kellően megpuhul, folytassuk az eredeti recept lépéseit és használjuk hozzá az előfőzött hüvelyest.

Ne használj sót

A kellemes és egységes ízhez elengedhetetlen a hüvelyesek sózása, azonban ebben az előfőzést mellőző helyzetben hagyjuk el a főzővíz sózását. A só ugyanis enyhén gátolja a hüvelyesek puhulását (minden babos, csicseris ételnél érdemes amúgy is utólag ízesíteni), ami egy ilyen, alapból is kemény helyzetben csak további hátrány.

Szórd meg szódabikarbónával

Só helyett inkább tegyünk szódabikarbónát a főzővízbe, ez ugyanis segíti a szemek puhulását. Nem kell sok, ugyanis a fehér por nagy mennyiségben képes mellékízt okozni ételekben, süteményekben: ne használjunk belőle többet egy teáskanálnál.

Ne feledd a fedőt

A zárt közegben való főzés gyorsabb puhulást okoz, ezért az előáztatás hanyagolásának esetében mindig fedő alatt rotyogtassuk a bab- és lencseszemeket. Sőt, ha van otthon kuktánk vagy más, nyomás alatt főző alkalmatosságunk, feltétlenül vessük be.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Olvass tovább, ha szeretnél még egy-két konyhai tippet:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...