Omlós malac és ropogós csülök – 5 séf, akinél vétek nem húsos fogást enni

Ma már komoly elvárás, hogy egy étteremben legyen opció, sőt akár választék is húsmentes fogásokból. A legnagyobb húsimádó helyeken is felbukkantak már nem csak a vegetáriánus, hanem a vegán opciók is. Vannak azonban olyan helyek, ahol erősen ajánlott nem a növényi fogásokat választani, mert egyszerűen zseniálisan bánnak a húsokkal. 5 séf, akik a húsok nagyágyúi.

  • Kerekes séfről fogunk még hallani idén

Kerekes Sándor olyannyira a húsok mestere, hogy korábban az újlipótvárosi Őshonos delikátban a maga készítette szürkemarha-termékeket, isteni jó párizsit, hosszan érlelt sonkákat, szalonnákat vásárolhattunk is tőle. Kerekes séf a közelmúltban még az óbudai Gléda Vendéglőt erősítette, majd a pimasz nevű Duck You büfékocsiban osztotta a kacsás jóságokat, legutóbb pedig a gyermelyi Gyarmatpusztán tűnt fel. Ez az állomás tűnik igazán testhez állónak a séf életében: itt a Pusztán jó finomságokkal jelentkezett be – eszméletlen házi savanyúságokkal, házi ketchuppal és sóskakrémmel is a szortimentben! Úgy hírlik, hogy hamarosan egy igazi farm-to-table étteremben ehetünk nála, ahol garantáltan tobzódik majd a menü az ízgazdag húsos fogásokban.

Kerekes Sándor / forrás
  • Pohner Ádám „alapanyagkonyhája”

Az Észak-Bükk egy szépséges kis településén kezdett új életet Pohner Ádám, aki jól szerepelt a Bocuse d’Or versenyeken, és a balatonszemesi Kistücsök konyháját is erősítette. Saját álmát Kun A. Lucával valósítja meg Mályinkán, ahol 500-an sem laknak, de csak az ISZKOR miatt is egész biztosan többször ennyi vendég fogja a borsodi községet felkeresni. Pohner Ádám örömkonyhája dúskál a kreatív hús- és halételekben, a téli időszakban Keleméri báránycomb, lágy porchetta, vaddisznókrokett, gesztenyés pulyka, Lillafüredi harcsapaprikás kerül az asztalra, a mangalicás fogásokat nem is számítva. Itt nem az a lényeg, hogy hús vagy zöldség, hanem a helyi termelőktől való közvetlen beszerzés és minőség. Falusi konyha egy kiváló ifjú séftől, ahogyan ők mondják, az ISZKOR egy alapanyagkonyha.

Pohner Ádám / forrás

ISZKOR

Mályinka, Lillafüredi u. 245/5

  • Németh Tamás, a Füstbenjáró húskalandjai

Németh Tamás a balatoni vendéglátás jól ismert arca, szakács, és a BBQ szerelmese. A tó mindkét oldalán sütött már, és ez így lesz a jövőben is: felbukkanására számíthatunk a régió éttermeiben, BBQ pop-up megmozdulásokon, fesztiválokon. Az állandó bázisát pedig áttette Gyenesdiásról a déli partra, mégpedig egy rendhagyó helyszínre. A Full-Gas ugyanis egy motoros szaküzlet, ahol azonban éttermet is működtetnek, ahová nem csak a motorosok térhetnek be. Németh Tamás jelenleg itt séf, és a füstben hosszan sült, emberes húsokra, csábító pecsenyékre, tisztességesen elkészített hagyományos magyar – köztük zalai – ételekre tőle megbízhatóan számíthatunk.

Németh Tamás / forrás

A Füstben járó és a Full-Gas

Balatonboglár, Nyárfa u. 13.

  • Pataky Péter keze alatt hús nem marad szárazon

Pataky Péter jó ideje kreatív séfként tevékenykedik, tehát nem egy állandó helyen fellelhető. A Tisza környékén és az Alföld dél-keleti részén azonban annál inkább. Olyan újhullámos helyi éttermek életében vesz részt, mint a tiszalöki Horgonyzó Vendéglő Szabolcs-Szatmár-Beregben vagy az a Meatology-éttermek vonalán a nyíregyházi Meatology Svájci Lakban. A kísérletező kedvű húsmester korábban a debreceni kolbász megújítását, újbóli rangra emelését tűzte ki célul. Széles körben – éttermi és otthoni felhasználásra is – elérhetővé tette a Tiszalökön gyártott sous-vide húsait, illetve kisüzemi sörrel is debütált, a Tiszalöki sörrel. Egészen tavalyig a nyíregyházi Hedonist étterem-bár-bulihely konyhájának berobbantásán dolgozott, egyszóval az észak-alföldi régió gasztroéletében tevékenykedik rendületlenül.

Pataky Péter / forrás
  • Bíró Lajos, az úttörő

Bíró Lajos nélkül ez a cikk nem lehet egész. A séf, aki a legjobbnak tartott éttermek körében a 2000-es években újra divatba hozta a belsőségeket és a rántott húst, ma sem pihen. A neve egybeforrt a húsimádó konyhával, és mindent elárul róla, hogy így nevezi a saját helyeit: Buja Disznó(k) – A RÁNTOTTHÚS és egyéb disznóságok. Személyesen a Fény Utcai Piacon lehet vele hétvégi reggeleken, délelőttökön találkozni, ahol maga is feltűri az ingujjat, és parádés bajor csülök, sült vér, szalontüdő és olyan crossoverek kerülnek ki a keze alól, mint a vietnámi leves tiroli óriásgombóccal.

Bíró Lajos / forrás

Buja Disznó(k)

Budapest II. kerület, Lövőház u. 12. III-emelet 13.

Budapest XIV. kerület, Állatkerti krt. 9.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Pohner Ádám / Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk