7 megunhatatlan indiai étterem Budapesten

Illatok, ízek, színek kavalkádja az indiai konyha. Itthon soha nem tartozott az olcsó nemzeti konyhák közé, bár itthon is akadnak már a nagy éttermek mellett kifőzdék is. Míg az európai bisztrókonyhákban a szűkre szabott menü dicséretes, addig az indiai éttermek sajátossága a lapozgatni való étlap a sok tucat étellel. Akit egyszer elcsábít a curry illatú indiai konyha, többé nem ereszti. 7 olyan fővárosi éttermet ajánlunk, ahová biztosan vissza akarunk majd térni még egyszer, és még egyszer.

  • Közhelyek nélkül: Indigo

Az Indigo remek belépő az indiai ételek világába. A tulajdonos, a szakácsaik és az ételek is autentikusak, de az étterem enteriőrje kerüli a túldíszítettséget és zsúfoltságot, ami sok indiai hely sajátja. A Jókai utcai Indigo közel húsz éve van jelen Pest éttermi vérkeringésében, 2015-ben pedig a Fény utcában nyílt meg a budai testvérétterem. Igazi indiai módra mintegy 140-féle étel szerepel az étlapon, ebédidőben pedig a Thali menü az okos választás: a fémtálcán kínált több kisebb adag fogás, az indiai ízek mini bemutatója nagyon baráti áron.

Indigo / forrás

Indigo Pest és Buda
Budapest VI. kerület, Jókai u. 13.
Budapest II. kerület, Fény u. 16.

  • Ahol a tulajdonos az ajtóban üdvözöl: Indian Palate

A zsúfolt indiai kifőzdék szöges ellentéte az arisztokratikus miliőt teremtő Indian Palate. Akárcsak az Indigoban, a vendégek jelentős része rendszeresen itt is indiai, ami mindig jó jel arra nézve, hogy autentikus konyhával van dolgunk. Az indiai konyha ízei egyébként is arcul csapóan intenzívek, de itt különösen az az érzete támad az embernek, hogy a fűszerezés másik dimenzióját képviselik ezek az ételek. Az Indian Palate elegáns, gyönyörű terítékkel, de méretes adagokkal, rendkívül figyelmes, magyarul jobbára nem beszélő személyzettel várnak.

Indian Palate / forrás

Indian Palate

Budapest V. kerület, Veres Pálné u. 5

  • Egyszerűen indiai – ígéri Allen Diwan a Pesti Chutney-ban

A Palotanegyedben működik a jó nevű Pesti Chutney, aminek jó híréhez sokat hozzátesz a séf személye, Diwan Allen George, akivel mi is készítettünk interjút. A pakisztáni konyhafőnök Kuvaitban született, és orvostanhallgatóként érkezett Budapestre. A hazai közönség legnagyobb örömére az orvosi köpeny helyett a séfkabátot választotta, és nem csak a nevében, hanem teljes valójában és odafigyelésével van jelen éttermében. A Pesti Chutney enteriőrje is kerüli az indiai éttermek közhelyeit, laza bisztróhangulattal vegyítik a stílusokat, az ételek tálalása pedig kreatívabb, mint ami az átlagos indiai helyeken megszokott. A mindig mosolygós séf étterme üde színfolt a pesti kínálatban.

Pesti Chutney / forrás

Pesti Chutney
Budapest VIII. kerület, Bródy Sándor u. 21.

  • Étterem a pincében, ízek a topon: Kis Bangla

A Dob utcai szuterén színesre festett falai között a kifőzdék hangulatával, retró éttermi környezetben várnak, ahol a hangsúly az ételeken, és nem a dizájnon van. Az ízeket és az odafigyelő vendéglátást azonban kimaxolják, ennek köszönhetően 4,7-es a Google-vendégértékelése a Kis Banglának, ami a legszeretettebb helyek kiváltsága. Bőságes szószoktól, hihetetlenül omlós húsoktól, gazdagon vajazott naanoktól roskadoznak az asztalok. Feszengésnek helye nincs, itt bátran lapátolunk bele egy kis naannal a csirke tikka masalába, és felszabadultan élvezzük a sziporkázó ízeket.

Kis Bangla / forrás

Kis Bangla

Budapest VII. kerület, Dob u. 4.

  • India több mint 100 ételben elmesélve: Taj Mahal

Az étterem, aminek az e-mail címe úgy kezdődik, hogy curry@, naná, hogy komolyan veszi az indiai konyhát. A Taj Mahal egy igazi indiai klasszikus Pesten. A Nyugatitól nem messze, a Szondi utcában találjuk egy jellegzetesen VI. kerületi, felújításra váró ház sarkán. Belépve azonban elvarázsolódunk, a tágas helyiség szépen hozza az autentikus indiai éttermek hangulatát: látványos csillárok, vörös bársony huzatú székek, ízléses ornamentika, de feleslegesen elnehezítő díszítőelemek nélkül. Elegáns, de nem feszélyező, és nem akar versengeni a város trendi éttermeivel sem: ide tényleg az egyedi hangulatért és a kiváló ételekért érkezik az ember, nem véletlenül a budapestiek egyik kedvenc indiai étterme több húsz év óta. Ottjártunkkor száriban, eredeti indiai viseletben szolgáltak fel a pincérnők, a Taj mahal nyújtotta élmény tényleg kiszakít a pesti hétköznapokból

Taj Mahal / forrás

Taj Mahal
Budapest VI. kerület, Szondi u. 40.

  • Imádnivaló nyüzsgés és szabálytalanság: Pándzsáb Tandoori 

A Vígszínháztól pár lépésre találjuk azt az indiait, aminek a híre szájról szájra terjedt, és ahol rendszeres a nyüzsgő telt ház. Nincs szépséges weboldaluk, sem profi gasztrofotókkal csábító közösségi média tevékenységük. Ők egyszerűen “csak” azt csinálják, amit egy közönségkedvenc indiai étteremnek tennie kell: remekül főznek, indiai szőttesekkel, faragott válaszfallal, a kötelező fémedényekkel varázsolnak indiai hangulatot, a vendégek pedig jókedvűen töltik meg mind a két szintet, hogy egy kicsit Delhiben érezzék magukat, ahol a neon feliratok, a Coca Cola hűtő és a régies bútorzat épp úgy kötelező elem, mint a gyümölcsös lasszik, a mentaszósz, a szamószák vagy az elképesztően hosszú étlap. Csak csirkés ételből több mint 30-at számoltunk össze!

Pánzsáb Tandoori Indiai Étterem / forrás

Pánzsáb Tandoori Indiai Étterem

Budapest XIII. kerület, Pannónia u. 3.

  • A nagyvilági Bombay Budapest

Bombay és Budapest között húz nagy ívet a Bombay Budapest. A belvárosi étterem és bár vibráló és kozmopolita helyként mutatkozik be, és ez olyannyira igaz, hogy Dubajtól Miamiig bármelyik menő nagyvárosban el tudnánk képzelni a Bombay-t. Viszonylag új szereplők a pesti palettán, 2021 nyarán nyitottak: négy indiai barát és üzletember vállalkozása, akik nem a megszokott, szabálytalan színes kavalkádos stílusban akarták bemutatni hazájuk konyháját. Természetesen a szakácsok is „otthonról” érkeztek, a tányérokra és koktélokra pillantva pedig azonnal látjuk, hogy a fine dining éttermek világa is inspirálja őket, nem véletlenül volt az idei budapesti Gourmet Fesztivál egyik közönségkedvence a Bombay csapata.

Bombay / forrás

Bombay Budapest
Budapest V. kerület, Október 6. utca 17.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Indian Palate

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Címlapról ajánljuk

További cikkek