6 kulthelygyanús új étterem Pesten – A 101 Tigristől a Beefbarig

Volt már fényesebb gazdasági helyzetben is az ország, mégis egymás után nyílnak az éttermek egészen izgalmas koncepciókkal. 6 budapesti hely következik, amely csendes vagy hangosabb nyitással a közelmúltban startolt, jobbnál jobb konyhákkal. Kulthelygyanús új éttermek Budapesten – hihetetlen ázsiai dömpinggel!

  • A Sáo-KHAN-QUÍ utazás folytatása: OPIUM

Szép ritmusban nyílnak egymás után ugyanattól a tulajdonoskörtől a város legmenőbbjei közé sorolt ázsiai éttermei. A Sáo a Gozsdu Udvarban, a KHAN Újlipótvárosban, a QUÍ az Arany János utcában mutatja meg az ázsiai konyhák egy-egy szeletét, az éttermek enteriőrjei pedig különbözőségükben is egységesek, azonnal felismerhetőek. Az OPIUM-mal folytatódik a történet, ami egész pontosan a QUÍ szomszédjában nyitott meg vietnámi-francia fúziós konyhával. A történelem ugyanis összefűzte a két konyhát, a mai Vietnám is francia gyarmat volt ugyanis sokáig. Az OPIUM tágas és elegáns, személyes gyűjtésből is származó lenyűgöző berendezéssel, részben a Ming-dinasztia stíluselemeivel. Ezekben az ázsiai ételekben már megjelenik egy kis Európa, érdemes a kistányéros ételek közül válogatni, hogy minél többet kóstolgathassatok. A koktéllap itt is pazar, és azt csicsergik a madarak, hogy ezzel nem áll meg az Ázsia expressz, és a következő állomás Japán lesz.

OPIUM / forrás

OPIUM

Budapest VI. kerület, Arany János u. 13.

  • Ázsiai kifőzde level 1000: megnyitott 101 Tigris

A Széll Kálmán téri 101 Bistro kistestvére a Duna túloldalán, Újlipótvárosban nyitott meg szeptemberben az egykori Laci!Konyha, majd a japán Kobuta étterem helyén. Ebbe a szuterénbe álmodták a tajvani/ázsiai 101 Bistro folytatását, az eredmény láttán pedig Wim Wenders is megnyalná mind a tíz ujját és az evőpálcikáját: a szocreál beütésű, minimalista enteriőr épp úgy játszik a formákkal és színekkel, akár Keve Márton konyhája az alapanyagokkal és ízekkel. A látszólag pofonegyszerű fogások mögött hónapok, évek kísérletezései állnak. A 101 kínai származású alapítója, Lu Boyin beszámolója szerint több száz kiló liszt fogyott el, mire megszületett a 101 Tigris házi tésztája, ami végül a „kantin” szívét-lelkét adja. Keve Márton csapatától elhibázott étel nem érkezik, de a batyukat, a tyúklevest és a tojásos paradicsomos tésztát máris egymásnak ajánlják a Tigrist megjárt emberek, a szellemes elnevezésű “angyalföldi hallevesben” pedig Angyalföld halaira kevésbé, méretes kék kagylóra és garnélára azonban számíthatunk.

101 Tigris / forrás

101 Tigris

Budapest XIII. kerület, Hegedűs Gyula utca 56.

  • Új fejezet a Dob utcai szuterénben: Fricska 2.0

Nyár közepén érkezett a szívmelengető hír, hogy a város egyik legszerethetőbb ínyencétterme újra nyit. A Fricskába belépve érzésre minden a régi, bár rég volt már 2021, amikor leköszönt az „1.0”. Az egykori csapatból Giczi Andor sáf-tulajdonos viszi tovább a Fricskát, egy érdekes lépéssel pedig chef patron szerepkörben azt a Koppány Leventét köszönthetjük az oldalán, aki a Michelin-csillagos Costes konyhafőnöke. Az új csapat több új arccal erősít, hogy a Fricska ismét elnyerje az őt megillető státuszt a főváros éttermi életében. Továbbra is napi táblás ajánlatról választhatunk, és az ételek is ugyanazt a közérthető, de izgalmas gourmet vonalat képviselik, ami persze csak a tányérokon tűnik játékosan könnyednek, valójában komoly teljesítmény áll mögötte. Nem véletlenül működtek anno sokáig Bib Gourmand-minősítésű étteremként, idén pedig az újranyitást követően azonnal Michelin-ajánlást kaptak. Egykor a város egyik legjobb ebédmenüjét ehettük itt, és a megújult Fricska is ezt a koncepciót viszi tovább: jöhetünk ebédidőben 2 vagy 3 fogást enni (5450 és 6450 forintért), este fél 7-kor pedig újranyitnak vacsoraidőre.

Fricska 2.0 / forrás

Fricska 2.0

Budapest VII. kerület, Dob u. 56-58.

  • A közel-keleti hódító: Zenobia királynő Budapesten

„Titokzatos libanoni és szír gasztronómiai oázis Budapest szívében” – és mi csak megerősíthetjük a titokzatosságát, ugyanis sajtóhadjárat nélkül nyitott meg ez a szép reményű étterem az Andrássy út elején. Egyre-másra nyílnak a közel-keleti étkezdék,, hummuszbárok a városban, ezért is érdekes mindig, ha emelkedettebb körülmények között kóstolhatunk olyan világhódító utcai ételeket, mint a shawarma (ezt itthon gyrosnak hívjuk), hummusz, baba ganoush (padlizsánkrém) vagy falafel. De vétek is csak a jól ismert ízeket kóstolni, kerüljön minél több mezze a színes tálakban az asztalokra!

Zenobia / forrás

Zenobia

Budapest VI. kerület, Andrássy út 8.

  • A Beefbar visszatért Magyarországra: Nightingale by Beefbar

Az Operával szemközti Drechsler-palotát évek óta felállványozva, romosan, üresen látjuk. Az egykori Balettintézet épülete végre felújítva erősíti a szecessziós Budapestet: a W Hotel a turistáknak, az étterme pedig nekünk is szól. A sötétkék és bronz színekre hangolt beltér szinte díszletszerű, és a vendég szívesen statisztál ebben a díszletben, kiszakadva néhány órára a sietségből. Az étterem a nevében rejti a fúziót: a több kontinensen jelenlevő világbrand, a Beefbar ezennel visszatért Budapestre (kis ideig a mai Leo Bistro helyén működött). A Beefbar egyik spinoffja pedig a Nightingale, azaz csalogány. Andersen Csalogány című meséjéből írt Sztravinszkij operát, az Operaházzal szemben ez egy stílusos elnevezés. És ennyi kultúra után jöjjön a lényeg: egy ázsiai fúziós Beefbart nyitottak az Andrássy úton, komoly street food szekcióval. Nem hiányoznak az étlapról a Beefbar signature miniburger-válogatása, kóstolhatunk KFC csirkét úgy, ahogy még sosem. A Csalogány kínál izgalmas vegetáriánus ételsort is, sushikat, halakat, ázsiai BBQ-t – sok-sok ízzel, fűszerrel, a Beefbar világszínvonalú receptjeivel, az étteremlánc külföldi séfjeinek tolmácsolásában.

Nightingale by Beefbar

Nightingale by Beefbar

Budapest VI. kerület, Budapest, Andrássy út 25.

  • Barátságos mérkőzés: Soy&Olive

Minden mozgolódásnak örülhetünk a Váci utca-Vörösmarty tér tengelyen Budapest lakóinak nevében, ami a (valódi) minőségi vendéglátásról szól, és nem egy újabb turistalegomboló tucathellyel gyarapszik a történelmi belváros. A Soy&Olive étteremmel jó felé billen a mérleg, a szintén igényes Marty’s tőszomszédságában, ugyanazzal a tulajdonosi körrel. Két ambiciózus fiatal séf, Tarjányi Szilveszter és Tóth Roland kezében a konyha, stílusosan ugyanis egy séfduó viszi a kettősségre épülő éttermet: az U-alakú étterem egyik oldala az ázsiai, a másik oldala az olasz konyhának szentelt. Képzeljétek el minden olasz és távol-keleti kedvencetek egy étlapon, az átlagos konyháknál több törődéssel, magasabb színvonalon, de nem a fine dining szférában. Pizza, pasta, panna cotta a ring egyik felében, pad thai, gyoza, nigiri, sashimi a másik felében. Győzzön a jobbik!

Soy&Olive / forrás

Soy&Olive Budapest

Budapest V. kerület, Vörösmarty tér 4.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: 101 Tigris

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek