Húsmentes hétfő – a spenót a sztár

Mi jut eszünkbe a spenótról? Egyrészt ez Popey kedvenc csemegéje, de talán ez a gyerekek legutálatosabb étke is egyben. Ideje hát, hogy túllépjünk a spenót főzeléken!

Spenótos-fokhagymás hajtogatott pogácsa recept

Ovi óta hálisten felnőttünk, és tudjuk, hogy érdemes minél több spenótot fogyasztani, hiszen egészséges, finom, és nem utolsó sorban olcsó is. Sőt, könnyen termeszthető, így ha van egy talpalatnyi zöld területünk, érdemes próbálkozni vele! A futó- vagy az új-zélandi spenót például kifejezetten kedveli a szárazságot és a félárnyékot, ezért szinte bárhol megél, és íze nem különbözik hagyományos társától.

Tudtad?

A spenót zöld színe a klorofillnak köszönhető, ami igen fontos a szervezet számára. Immunerősítő, fiatalító hatású, segít a sejtépítésben és a regenerálásban. Ezek mellett erősíti a májat és a bélflórát, sőt gátolja a rákkeltő anyagok aktivitását. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, és méregtelenít. Fontos tudni, hogy a zöld növények a leginkább lúgosító hatású ételek.

Salátaként

Fogyaszthatjuk hidegen vagy melegen is. Nemrég volt szerencsénk egy bébispenótos, sült parmezánforgácsos és hagymás-olívaolajos salátához, amit miso levessel tálaltak a Nobuban, és hát, csak ajánlani tudjuk, mert valami fantasztikus kombináció a sajt és a spenót együtt! (Ha még egy kevés citrommal is meglocsoljuk, az lesz aztán az igazi csoda.) De jól illik a spenóthoz a szezámmag, a mandula, és talán említenünk sem kell a borsot illetve a fokhagymát. De a quinoa-val, naranccsal, és a vörösáfonyával is tehetünk egy próbát!

Mártogatósnak

Készíthetünk belőle pestót vagy tehetjük avokádókrémbe, de meg is megpárolhatjuk egy kevés fokhagymával és szerecsendióval. Tehetjük tésztára vagy akár pirítósra is.

Főételként

A spenót levesnek sem utolsó, de tölthetünk vele zöldséget is, például gombát. Emellett pedig tökéletes választás sós pitékbe, rizottókba, illetve tésztákra, gnocchira szószként. Ha ezeket készítenénk, ne feledkezzünk meg egy jó adag reszelt parmezánról sem!

Ahogy a cikkből is kiderül, számtalan módon használhatjuk ezeket a zöld leveleket, és mivel nyakunkon a szezon, nincs több kifogás!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.