Húsmentes hétfő: együnk karalábét!

Itt a karalábészezon. Együk sütve, főzve, párolva, nyersen, töltve, főzeléknek, levesként…mindegy, csak együk. És ne csak mi, a gyerekek is!

Minél kisebb a karalábé, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Rengeteg A, B vitamint, valamint káliumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz.

Nyersen reszelve vagy főzve, felkockázva is alkotója lehet különböző salátáknak, de tejföllel, metélőhagymával és fokhagymával fűszerezve szuper kencék is készíthetőek belőle. Természetesen csak a friss, még nem fás karalábé az igazán finom - a kicsit öregecskét nyugodtan főzzük a levesbe az íze miatt. A fűszerek közül jól harmonizál vele a borsikafű, a boróka, a kapor és a petrezselyem.

Most pedig következzen 10 egyformán szuper karalábéreceptünk!

  1. 1.

    Fürjtojás zöldséglevesben

  2. 2.

    Zöldséges-gombás lasagne

  3. 3.

    Párolt hal zöldségkörettel

  4. 4.

    Igazán finom főzelék

  5. 5.

    Mángoldos karalábéleves

  6. 6.

    Karalábé-retek saláta

  7. 7.

    Vargányával töltött karalabé

  8. 8.

    Karalábé főzelék babáknak

  9. 9.

    Karalábé leves karalábé gombóccal

  10. 10.

    Bazsalikomos karalábé-krémleves

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek