Mutatjuk, mi történik a hormonháztartásoddal, ha fogyni kezdesz

A szervezeted kémiai hírvivői segíthetnek a fogyásban, vagy hátráltathatják azt – minden attól függ, milyen ügyesen állítod össze a tápláló és egészséges étrendedet.

Elméletben nagyon egyszerűen kéne működnie a fogyásnak: ha kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz, fogyni fogsz. Bár a gyakorlat a dolog mögött ugyanígy működik, rengeteg minden befolyásolhatja azt is, hogy mennyi kalóriát égetsz el, és azt is, hogy mennyit viszel be.

Ennek nagy részét a hormonháztartásod szabályozza: a hormonok olyan kémiai hírvivők, amelyek gyakorlatilag az egész tested folyamataiért felelősek. Ha megérted, hogyan működnek, ki tudod kerülni azt, hogy szabotálják a diétádat – és így már tényleg érvényes lehet a kalória be – kalória ki alapelve. De mik utalnak arra, hogy a diéta felborította a hormonháztartásodat?

Mutatjuk, mi történik a hormonháztartásoddal, ha fogyni kezdesz

Folyton éhes vagy

Ezért a ghrelin nevű hormon lesz a felelős, ami a gyomrodban termelődik. A hormon feladata, hogy a szervezetednek mindig legyen elegendő energiája, amit elhasználhat, ha bármi történik. Ha egy ideig nem eszel, megindul a termelődése, és azt a jelet adja le az agyadnak, hogy ideje a kajára gondolni. A probléma az, hogy a ghrelin nemcsak az éhséggel együtt érkezik meg, hanem akkor is beindul a termelődése, ha leadsz néhány kilót, így nagyon megnehezíti az álomsúly megtartását.

Ha elkezdesz enni, nehéz abbahagyni

Míg a ghrelin azért felelős, hogy éhes legyél, a leptin telítettségérzetet kommunikál az agyadnak. Ez a hormon a zsírsejtjeidben termelődik, és a telítettségérzet mellett az energiamegőrzés a fő feladata.

Ahogy azonban a zsírsejtek fogynak a fogyással együtt, úgy csökken a termelhető leptin mennyisége is – ezért később érezheted, hogy eleget ettél, nehezebb letenni a villát akkor is, ha már bevitted a megfelelő mennyiségű tápanyagot.

Gyakrabban akarsz enni

Azt már valószínűleg mindenki tudja, hogy a fehérje- és rostdús ételek telítettségérzetet okoznak – ugyanezt teszi a kolecisztokinin (CCK) nevű hormon is, ami a vékonybélben termelődik. A CCK hatására lassabban ürülnek ki az élelmiszerek a gyomorból. Hacsak el nem kezdesz fogyni ugye, mert akkor a CCK mennyisége csökken, az ételek pedig gyorsabban ürülnek a szervezetedből, így gyakrabban lehetsz éhes.

Lelassul az anyagcseréd

Az anyagcsere sebessége rengeteg mindentől függ, és általában nagyon sok mítosz kering akörül, hogyan lehet gyorsítani és lassítani. Míg a hagyományosan ajánlott tippekkel ez a sebesség nem fog változni, a hormonháztartásod igenis beleszólhat abba, hogy mennyire működik hatékonyan. Itt is szerepet kap például a leptin: a pajzsmirigyet, és ezáltal az anyagcserét is megfelelő szinten tartja, fogyással pedig, mivel csökken a szintje, az anyagcsere is lassulhat.

Nem csak rossz változások jöhetnek

A fogyás nemcsak rossz, hanem jó hormonális változásokat is beindíthat a szervezetben: csökkenhet az ösztrogén szintje, ami preventív hatással van a mellrák kialakulására, nőhet a tesztoszteron szintje, ami az izomtömeget és a csontsűrűséget tartja fenn.

Javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát (vagy segít a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek jobb vércukorszint-kezelésben).

Mit lehet tenni?

Ha nem szeretnéd, hogy a hormonjaid teljesen megőrüljenek a diéta közben, okosan kell csinálnod: a cél a lassú, fenntartható fogyás, ezért nem érnek célt a nagyon drasztikus módszerek. Mindezt egészséges, minimálisan feldolgozott, zöldségekben, egészséges szénhidrátban és fehérjében gazdag étrenddel és rendszeres mozgással érheted el – nem véletlen, hogy a mediterrán diéta például annyira népszerű évek óta, ez lehet a leginkább hormonbarát megoldása a problémának.

Forrásunk volt.


Még több a hormonokról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.