Hogyan tovább? – Így élték meg a féléves zárást és az újranyitást a vendéglátósok – VIDEÓ

Csaknem féléves zárás után újra kinyithattak az éttermek, április utolsó hétvégéjén pedig valóságos tömegek rohamozták meg a kitelepült vendéglátóhelyek teraszait. Az elmúlt fél év viszontagságairól, a nyitásra való felkészülésről és a vendéglátóipar pandémia utáni életéről kérdeztünk szakmabelieket Hogyan tovább? - című sorozatunk legújabb részében.

Csaknem féléves zárás után április 26-án újra megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai. A magyar kormány feltétele ehhez az volt, hogy a Magyarországon élő beoltott lakosok száma elérje a 3,5 millió főt. A fokozatos nyitás azóta újabb lehetőségeket nyitott meg a lakosság számára, a védettségi igazolvánnyal rendelkező oltottak ugyanis május 1-től az éttermek és a szállodák belső tereit is használhatják, de mehetnek múzeumba, moziba, konditerembe sőt, akár vidámparkba is.

Hogyan tovább? - című sorozatunkban ezúttal arról kérdeztük meg a vendéglátóiparban dolgozó szakmabelieket, hogyan élték meg a féléves zárást, milyen maradandó változásokkal járt a vírus, és hogyan tekintenek a vendéglátás jövőjére.

Bár a fokozatos nyitásra már jó ideje készültek a vendéglátóhelyek, április utolsó hétvégéjén nem várt tömegek rohamozták meg az újonnan felavatott teraszokat. Budapesten és vidéken egyaránt hatalmas tömegek gyűltek össze ünnepelni a nyitást, a Gozsdu udvar mellett található Sáo étterem egyik tulajdonosa, Anh Tuan szerint viszont elsősorban nem az éttermeket rohamozták meg a szociális együttlétre régóta vágyó vendégek.

Anh Tuan és Wang Songtao

Én azt vettem észre, hogy az éttermekbe nem hozott nagy változásokat a feloldás és a terasznyitás, hanem inkább a bárokban, az italozós helyeken voltak nagyobb tömegek. Az tapasztalható, hogy ezeken a helyeken több a vendég, mint az éttermekben. Mi magunknál azt tapasztaltuk, hogy voltak, de nem olyan nagy mértékben.

Az érdeklődés - ha nem is volt akkora volumenű, mint a bárok esetében - azonban nem maradt el teljesen az éttermek számára sem, Jókuti András és Gerendai Károly a tavalyi év végén nyitották meg Nudli névre keresztelt újhullámos, mégis magyaros ízekkel operáló tésztakantinjukat.

Jókuti András

Bár az étterem a nyitást követő hónapokban nem tudott vendégeket fogadni, a Nudli még az ételkiszállítással is meglepő gyorsasággal tett szert jó hírnévre a fővárosban. Bár Jókuti szerint nagyon kockázatos volt az étterem nyitása a vírushelyzet közepén, kevésbé gazdasági, és sokkal inkább érzelmi alapon döntöttek a decemberi nyitás mellett.

Ez nem egy üzleti, sokkal inkább érzelmi jellegű döntés volt, hogy el akarjuk kezdeni, meg akarjuk mutatni, ki akarjuk alakítani a végleges csapatunkat és a végleges receptúrákat, ehhez pedig az kell, hogy itt legyünk és csináljuk. Nem lehet egy laboratóriumban kísérletezni, hanem emberek kellenek hozzá, ideális esetben vendégek kellenek hozzá, hogy lássuk, mit szólnak a krumplis tésztához, a túrós csuszához, a szombatos rakott bárányhoz és a többihez.

Sorozatunk szeptemberben készült epizódjában Bolla Dávidot, a Double Shot tulajdonosát kérdeztük a tavaly nyári nyitásról. Bár akkor Dávid azt mondta, a turisták hiánya miatt érezhető volt egyfajta bevételi kiesés, és Magyarország megroppanna abban, ha még egyszer hónapokra vagy akár csak hetekre be kellene zárni, a speciality kávézó akkor még házhozszállítás nélkül is túl tudta élni a vírus első hullámát.

Bolla Dávid

A Double Shot a novemberi teljes zárás után is sikeresen talpon maradt, elvitellel és kiszállítással ugyanis végig működőképes maradt a kávézó, a nyitásra pedig az egész csapat óriási lelkesedéssel készült.

Megpróbáltunk néhány új dolgot: elkezdtünk egy kis delikát részt kialakítani kézműves sörökkel és borokkal, a kiszállítást is elkezdtük, és ezeket a kis plusz dolgokat - amikhez amúgy nem nyúltunk volna - behoztuk, lehet, hogy hosszú távon is meg fognak maradni. Ezek olyan dolgok, amiket nem csináltunk volna enélkül a helyzet nélkül, de ezek mind rásegítettek arra, hogy életben tudjunk maradni, és hogy várjuk újult erővel azt a pezsgést, mozgást, ami majd lesz a városban.

A részleges nyitás során nem minden étterem fogadott azonnal vendégeket, a Kecskeméti utcában található SALT Budapest például csak júniusban tervezi megnyitni kapuit. A munka az elmúlt időszakban sem állt meg, és bár Boldizsár Máté és Tóth Szilárd úgy döntöttek, nemet mondanak a meleg ételek házhozszállítására, az étterem átállt a kenyerek, sonkák, valamint más delikát termékek árusítására. Mátéék számára fontos volt, hogy meg tudják tartani hosszú távon az embereiket, az étteremvezető szerint azonban ezt nem minden vendéglátóhely tehette meg.

Boldizsár Máté

Most egy nagyon érdekes helyzet van, ugyanis sokan keresnek munkát, viszont ez nem fog sokáig tartani, mert el fognak helyezkedni azok az emberek, akik jó szakemberek, aztán már nem lesz olyan könnyű embert találni. Sokan vannak a környezetemben, akik elhagyták a szakmát, és nem biztos, hogy még visszajönnének. Amíg nem lehet biztosnak venni ezt a helyzetet, addig az, akinek most van egy biztos kereseti forrása, azt nem biztos, hogy a bizonytalan életért feladja.

Abban, hogy milyen lesz a vendéglátás jövője, egyelőre senki sem lehet teljesen biztos, hiszen az elmúlt egy év megmutatta, bármikor jöhet egy olyan helyzet, amire muszáj gyorsan reagálni a túlélés érdekében. Bár a nyitás lehetőségének mindenki örült, továbbra is körültekintőnek kell maradni, a vírus ugyanis még egy pár hónapig egészen biztos, hogy nem tűnik el az életünkből.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

A “Te is hős vagy!” kampány küldetése, hogy felhívjuk figyelmet, sokszor a nagyvilág számára láthatatlan emberekre, csoportokra, történetekre, akik kitartóan, az élet tiszteletével nap, mint nap küzdenek a válsághelyzet okozta kihívásokkal.


Nézd meg, vagy olvasd el Hogyan tovább? - sorozatunk előző részeit is!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek