Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hogyan tovább? Utánajártunk, hogy élik túl a koronavírust a termelők és a piacok – VIDEÓ

A koronavírus-járvány komoly feladat elé állított számos iparágat, így mi most annak jártunk utána, hogyan reagáltak a veszélyhelyzetre a termelők, az eladók és a piacok. 

A koronavírus-járvány az elmúlt hónapokban komoly gondokat okozott a gazdaság számos szektorában: gyárak állították le működésüket, több ezer vendéglátós vesztette el munkáját, boltok zártak be, éttermek ragasztották ki bejárati ajtajukra, hogy 2020-ban már biztos nem nyitnak ki

Míg a szupermarketek és élelmiszerüzletek szüntelenül nyitva tartottak és fogadták a vásárlókat, addig a piacoknak, az eladóknak valamint sok magyar termelőnek is azzal kellett szembesülnie, hogy nincs forgalom, vagy éppen annyira kevés a napi bevétel, hogy abból hosszú távon nem lehet megélni. 

A kialakult helyzet mindenkit arra ösztökélt, hogy alternatív megoldásokon kezdjen gondolkodni. Horváth Boldizsár a Farm2Fork alapítójaként eredetileg éttermeknek szállított be friss, magyar zöldség- és gyümölcsárut, a vendéglátóhelyek bezárása után viszont gyorsan kapcsolt, és az online térbe költöztette vállalkozását, így pedig már nemcsak vendéglátósok, de magánszemélyek is házhoz rendelhették a friss árut. 

,,Kevesebb importáru jött be, ezáltal a hazai termények még inkább felértékelődtek, remélem ez egy pozitív tendenciát fog mutatni, és a lakosság még jobban fog nyitni a hazai felé, és a hazai zöldség-gyümölcs irányába."
 

Bezerics Dani, a Paletta bisztró tulajdonosa Ferencváros egyik legfrekventáltabb részén egy eddig itthon kevésbé ismert mozgalmat hozott létre, és elkezdte működtetni esti termelői piacát.

,,Szerettünk volna egy olyan teret létrehozni, ami egy picit a Covid-krízis után is összehozza az embereket. Elkezdtünk beszélgetni a kistermelőinkkel, és a végére már gyakorlatilag olyan volt itt az élet, mintha az ember egy csemegeboltba jött volna be."
 

A Tompa utca forgalmas vendéglátóhelyei előtt minden szerdán délután 5 és este 9 óra között várják azokat, akik egy jó ital mellett gyorsan beszereznének némi házi sajtot vagy kolbászt, magukkal vinnének valamilyen finom szószt, lekvárt, esetleg igazi, házi szüretelésű almalevet. 

Az általában forgalmasabb piacokon azonban nem kis nehézséget okoztak a korlátozások: az ország egyik legnagyobb és legismertebb piacán, a turisták által is közkedvelt Fővám téri Vásárcsarnokban még június elején is csak közepesnek számító forgalom volt a délelőtti órákban, az emeleti turistacsalogató üzletek és éttermek nagy része pedig egyáltalán nem, vagy csak csökkentett üzemmódban tudott működni.

,,Azt gondolom, hogy akkor fogunk tudni visszazökkenni a normális kerékvágásba, ha tényleg feloldják az utazási korlátozást, és a turisták is visszatérnek hozzánk..."
 

- nyilatkozta Bene Barbara értékesítő-üzlettulajdonos. 

Bár összességében az derül ki, hogy termelői oldalról sikerült elhárítani a járvány okozta problémákat, szinte mindenkinek ki kellett találnia valamilyen alternatív működési formát a nehezebb időszakra. Hogy vajon ezzel mennyire inthetünk búcsút az elmúlt hónapok történéseinek, azt senki sem tudja, hiszen egyelőre valahol mindenki tart attól, hogy az ősz beköszöntével a járvány második hulláma is elér Magyarországra. Addig is viszont nyertünk egy kis időt arra, hogy átgondoljuk, újratervezzük és megoldjuk az előttünk álló időszak kihívásait. 

Ez is érdekelhet: 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!