Hívatlan vendég: a terhességi cukor

Múlt héten már foglalkoztunk a terhességi cukorral és annak kezelésével. Most azt szeretnénk bemutatni, hogyan lehet megelőzni ezt az alattomos betegséget.

Szénhidráttartalmú étrend

A kezelőorvos által diagnosztizált terhességi cukorbetegség terápiájának első lépése általában az egy napra vonatkozóan adott szénhidráttartalmú étrend előírása. Ez jellemzően 140-160-180 g napi szénhidrátot jelent a hazai gyakorlatban. Ha ehhez az értékhez nem kapcsolódik automatikusan napi energiabeviteli előírás is, az ideális tápanyageloszláson alapuló étrend könnyen felborulhat.Fontos a kismamának tudnia azt is, hogy a napi megadott szénhidrátmennyiséget hogyan ossza el az egyes étkezések között. A várandóssággal járó egyéb panaszok (pl. hányinger, hányás, puffadás, reflux, égő gyomorszáj, székrekedés, kívánósság, gyorsan telítődő gyomor, undor egyes élemiszerektől, ételektől stb.) tovább nehezíthetik az étrend összeállítását és betartását.

Fontos: a megadott napi szénhidrátmennyiségnél az sem mindegy, hogy milyen típusú szénhidrátból állítjuk össze a megengedett mennyiséget.

A titok nyitja a teljes kiőrlés

Gyors vércukoremelő hatásuk miatt fogyasszunk keveset az egyszerű szénhidrátokból (pl. cukor, csokoládé, sütemények stb.) és helyezzük a hangsúlyt a lassan felszívódó, összetett szénhidrátok bevitelére (pl. teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazó kenyerek, zsemlék, zabpehely, barna rizs stb.).Ha az étrendi változtatások nem bizonyulnak elegendőnek a vércukorszint normális szinten tartására, a következő terápiás lépés az inzulinkezelés. Ez azonban egy jól beállított és alkalmazott étrenddel elkerülhető, késleltethető.

Szakemberrel kell konzultálni

A cukorbetegség étrendje egy komplex, sok tényező között egyensúlyozó étrend. Személy szerint azt javaslom a terhességi cukorbetegséggel diagnosztizált kismamáknak, hogy próbáljanak lehetőségeik szerint szakemberrel konzultálni a személyre szabott, egyéni körülményeket figyelembe vevő, az édesanya és a magzat optimális fejlődését segítő étrendről. Lehetőleg kezeljék kritikával az interneten fellelhető, nem hiteles forrásokból származó ajánlásokat, példákat.

A terhességi cukorról itt >>

Még több cukormentes recept itt >>

Receptek teljes kiőrlésű liszttel >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek