Harapj bele a pezsgőbe

Szilveszter közeledtével még azok is pezsgőt bontanak, akik egyébként nem is szeretik, hiszen szinte kötelező eleme az új esztendő köszöntésének.

Személy szerint én sem igazán kedvelem. Nem is az ízével, inkább a szénsavasságával van bajom, de természetesen azért koccintok egyet éjfélkor - illedelmesen beleiszom, de azzal a mozdulattal le is teszem a poharam. Szóval, mint már említettem, nem az ízével van a baj, sőt... ezért arra gondoltam, ha már szilveszter és pezsgő, miért ne készítsünk inkább pezsgős finomságokat arra a bizonyos estére. Habár koccintani nem valószínű, hogy tudunk majd velük, de a körülöttünk levők biztosan értékelik kreativitásunkat.

Azok, akik mindenképp a folyékony változat mellett maradnának, kisebb csavarral kutyulhatnak belőle bólét, ha eggyel szilárdabbra vennénk a figurát, akár leves is válhat pezsgőnkből. Mindkettőhöz szuperül passzolnak a különböző gyümölcsök: a legismertebb talán az eper, de lévén, hogy télvíz idején nem igen kapunk frisset, kiválthatjuk valamilyen más gyümölccsel, sőt, használhatjuk a konzerv- illetve fagyasztott változatokat is - leveshez tökéletesen megteszi. Ha azonban minden áron friss szezongyümölcsre vágyunk, válasszuk a sütőtököt vagy az almát!

A pezsgő jól passzol a pohárkrémekhez, tortákhoz, süteményekhez,de készíthetünk belőle mártást, szószokat vagy különféle habokat is. Az édes pohárkrémekhez kiegészítésképp adhatunk például lekvárokat, dzsemeketés friss gyümölcsöket. Láthatjuk tehát, hogy a pezsgőnek számtalan felhasználási módja létezik, mégis milyen ritkán fogyasztjuk, azaz harapjuk. De miért is? Talán eddig nem volt meg a kellő receptünk - mi most folytatjuk a sort!

Íze nem csak az édességekhez passzol, hanem asós krémekhez is. De mi a helyzet a húsokkal és ahalakkal? Érdemes azokhoz is kipróbálni, ínyenc finomságok sülhetnek ki belőle! Készíthetünk belőle például isteni pezsgőhabot egy jó lazac mellé, de szinte bármilyen boros étel esetében használhatjuk (bor helyett), nem bánjuk meg!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!