Azzal sokan tisztában vannak, hogy az étrend hatással lehet az általános hangulatra – ami különösen hasznos lehet télen, amikor az emberek hajlamosabbak a szezonális depresszióra. Ennek fényében talán már kevésbé meglepő, hogy vannak olyan alapanyagok, amelyek egyenesen képesek pozitívan befolyásolni a kedvünket.
Áfonyás keksz levendulával
Minden utcasarkon levendulát árulnak, ezért nem hagyhattuk ki ennek a szuper illatos keksznek az elkészítését. A reggeli tea/kávé mellé tökéletes választás! :)
Lazac céklaágyon
Évekkel ezelőtt találtam egy szuper receptet egy női magazinban. Azóta többször is elkészítettem már, ha valami ünnepi kajára volt szükségem. Persze nem feltétlenül ünnepi ez az ...
Brokkoli fetával, dióval, balzsamecettel
Az ebéd svéd húsgolyó volt, ehhez gondoltam ki ezt a köretet főleg magamnak. A család férfi tagjai még kaptak hozzá rösztit.
Mindez azon alapul, hogy az agyunk közvetlen összeköttetésben van a bélrendszerrel, ezt nevezzük bél-agy tengelynek. Emiatt sok olyan étel, ami jótékony a bélrendszer egészségére, az agy egészségére és a hangulatra is jó hatással van. De melyek ezek az alapanyagok?
Kattints a galériára, és nézd meg, mely szuperételek javítják a hangulatodat!
10 hangulatjavító szuperétel, ha nem dob fel az évkezdés
Görög joghurt
A tejtermékekről általában az erős csontok jutnak eszünkbe, de az agynak is hasznosak. A tej számos agyserkentő tápanyagot tartalmaz, beleértve a kalciumot, a D-vitamint, a cinket, a B-vitaminokat és a fehérjét. A D-vitamin elősegítheti a pozitív érzéseket, és csökkentheti a depresszió tüneteit. És ha már tejtermékek, a görög joghurt remek választás, mivel tele van aktív kultúrákkal, amelyek elősegítik az egészséges bélflóra fenntartását, ami szorosan összefügg a hangulat szabályozásával. Görög joghurtot sokféle ételbe csempészhetünk, például ebbe a cézársalátába.
Lazac
Az olajos halak, mint a lazac, közismertek az agyra gyakorolt pozitív hatásaikról. A lazac kiváló ómega-3-zsírsavforrás, ami létfontosságú az agy egészségéhez és a hangulat szabályozásához. Az ómega-3-zsírsavak továbbá támogatják a szerotonin – egy hangulatstabilizáló neurotranszmitter – termelődését.
Áfonya
Az áfonya egy olyan étel, ami kiemelkedően gazdag antioxidánsokban, és a kutatások azt sugallják, hogy ezek az anyagok, például a karotinoidok, védelmet nyújthatnak a hangulati zavarok, például a depresszió ellen. Az áfonya továbbá flavonoidokat tartalmaz – antioxidánsokat, amelyek fokozzák a véráramlást az agy azon területére, amely az érzelmeket szabályozza –, így enyhítheti a depresszió tüneteit.
Tojás
A tojás klasszikus reggeli étel, és bár a tojásfehérje fehérjében gazdagabb, a sárgája az, ami valódi szuperélelmiszerré teszi. A sárgája D-vitamint és luteint tartalmaz – mindkettő hangulatjavító hatású. A D-vitamin segíti a szerotonin termelését, a lutein pedig csökkentheti a stresszt.
Zabkása
A zabkása egy sokoldalú és tápanyagokban gazdag étel, ami ideális választás lehet a nap indításához. Az összetett szénhidrátokban és rostokban gazdag zab nemcsak hosszan tartó energiát biztosít, hanem hozzájárul a mentális és érzelmi egyensúly fenntartásához is. A zabban található komplex szénhidrátok lassan szívódnak fel, így stabil vércukorszintet biztosítanak, ami elengedhetetlen az agy megfelelő működéséhez és a hangulati ingadozások elkerüléséhez. De a zab gazdag magnéziumban is, ami csökkentheti a stresszt, valamint B-vitaminokban, amelyek kulcsfontosságúak az idegrendszer egészsége szempontjából. Ebben a csokoládés-málnás zabkásában például biztosan nem fogsz csalódni!
Mogyoróvaj
A mogyoróvaj egy alulértékelt hangulatszabályozó tápanyagforrás. Magas a niacin (B3-vitamin) tartalma, ami nemcsak a depresszióval hozható összefüggésbe, hanem támogatja a neurotranszmitterek termelődését is. Ha egy kicsit egzotikusabb ételbe rejtenéd a mogyoróvajat, akkor íme, a hideg hajdinatészta mogyorószósszal és zöldségekkel.
Pisztácia
Ez egy remek növényi alapú fehérje- és rostforrás, ami stabilizálja a vércukorszintet, és megelőzi az energiaszint drasztikus csökkenését. Emellett egészséges zsírokat is tartalmaz a hormonok és az agy egészsége érdekében, valamint B6-vitamint, amely fontos szerepet játszik a szerotonin és más hangulatjavító neurotranszmitterek termelődésében.
Dió
A dió az egyik legjobb hangulatjavító szuperélelmiszer: tele van az agy és az idegrendszer számára hasznos tápanyagokkal. A benne található esszenciális zsírsavak, például az ALA (alfa-linolénsav), támogatják az agy egészségét, és csökkentik a gyulladást. A dió emellett gazdag B6-vitaminban, amely elengedhetetlen a GABA nevű neurotranszmitter termeléséhez: a GABA az agyban nyugtató hatású, így hozzájárulhat a stressz csökkentéséhez és a nyugalmi állapot elősegítéséhez. Tudományos kutatások szerint a dió rendszeres fogyasztása javíthatja a mentális egészséget és a kognitív funkciókat.
Tökmag
A tökmag gazdag magnéziumban, ezáltal segíthet a szorongás csökkentésében, valamint cinkben, ami támogatja a neurotranszmitterek működését. A tökmag egészséges zsírokat és prebiotikumokat is tartalmaz, amelyek fontosak a bélrendszer egészsége és a hangulat stabilitása szempontjából. Készíts házi zöldborsóhummuszt tökmaggal.
Datolya
A datolya gazdag az antioxidáns hatásáról ismert szelénben – ez egy metaelemzés szerint csökkentheti a depressziós tüneteket. A szelén mellett a datolya B-vitaminokat és természetes cukrokat is tartalmaz, amelyek energiát adnak, és támogathatják az idegrendszer működését. A datolyát különösen érdemes stresszes időszakokban fogyasztani, mivel gyors energiát biztosít, miközben segít szabályozni a vércukorszintet. Az antioxidánsok pedig hozzájárulnak az oxidatív stressz csökkentéséhez, ami közvetve javíthatja a mentális egészséget. Ezzel a mogyoróvajas-datolyás zabkásával három legyet üthetsz egy csapásra, hiszen mogyoróvaj, zab és datolya is helyet kapott tegy tálban.
Még több életmódcikk itt: