Haluska, galuska, sztrapacska

Nevezzük bárhogyan is, egyazon ételről van szó, amelynek elkészítésében összemérték tudásukat a NoSalty szakácsai és versenybe szálltak a Prímagáz értékes nyereményeiért.

A hagyományos szaggatási módszer: vágódeszkáról, kanállal

Tájegységenként eltérő nevekkel illetünk egy-egy ételt. Ilyen a tócsi, tócsni vagy lapcsánka, de a sztrapacskával is találkozhatunk galuska vagy haluska névvel, annak függvényében, hogy az ország melyik területén járunk. Mi most Vanyarcra látogattunk el, ahol már hagyománnyá vált és idén is megrendezték a Haluska fesztivált, a „tót atyafiak, a jó palócok" népszerű eledelének ünnepét. De mi is az a haluska? Tulajdonképpen nyers, reszelt burgonyából, lisztből, tojásból (az igazán autentikus haluskába nem kell tojás!) és vízből álló tészta, amelyet sós, lobogó vízbe szaggatnak. Hagyományosan juhtúróval tálalják, de igen népszerű a káposztás változat is.

Szaggatják már a haluskát a versenyzők

A Prímagáz külön háziversenyt rendezett Vanyarcon, ahol a NoSalty szakácsai mérhették össze főzőtudományukat, ugyanúgy, mint Szegeden és Esztáron. A legtöbb szavazatot szerzett receptek feltöltői a helyszínen személyesen készítették el a recepteket. Szerencsére a borús idő és a szemerkélő eső senkit sem tántorított el a tésztaszaggatástól és újfent nagyszerű ételek születtek. Mindeközben a színpadon folklór műsorok, gyermekprogramok és hagyományőrző eladások biztosították a kellemes hangulatot.

A nyertes ételt kóstoljuk

A gyakorlott szakácsoknak köszönhetően az éltelek pikk-pakk elkészültek, az éhes zsűri legnagyobb örömére. Volt aki hagyományos recepttel próbált lenyűgözni minket, volt aki némi csavarral és egy-egy újszerű hozzávalóval tette érdekesebbé az ételt, de akadt olyan is, aki teljesen újragondolta a tradicionális haluskát és teljesen más köntösbe öltöztette.

Csoportkép a résztvevőkkel

Ez utóbbi nevezetesen Évi néni volt, aki a krumplis tésztát kacsatepertővel töltötte meg és ezt kínálta köretnek az isteni csirkepörkölt mellé. Leírva is igen jól hangzik, hát még megkóstolva, milyen isteni volt! Így nem volt kérdés, hogy ki nyeri a főzőversenyt, annak ellenére, hogy a vetélytársak is kitettek magukért és jóízűen megettünk volna egy egész tányérral bármelyik ételből!

A Príma Főzőverseny azonban tovább folytatódik, és ezen a hétvégén Sopronban ízlelgetjük majd a legjobb kékfrankos recepteket. Gyertek el a ti is!

Príma Főzőverseny receptjeire itt szavazhatsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.