A Vajdaságig mentünk, hogy megmutassuk Nektek, milyen az igazi, kun disznóvágás - VIDEÓ!

Hurkát töltöttünk, hagymás vért ettünk, este pedig mulattunk - egy hagyományos, kun disznóvágáson jártunk. Nézzétek meg ti is, milyen a vajdasági vendégszeretet!

Sokan szép emlékeket őrzünk a nagyszüleinknél töltött disznóvágásokról. A család apraja nagyja hajnalban kelt, hogy együtt töltsük a napot, történeteket meséljünk. Akkoriban még nem engedtek minket a tűz, vagy a kés közelébe, így csak távolról, kíváncsian szemlélhettük, hogyan készül a hurka, a disznósajt és a kolbász.

Most egy kicsit más környezetben, de újraélhettük a gyerekkorunkat. Kórizs Józsi és népes családja meghívására egy vajdasági, kun disznóvágáson vehettünk részt Bácsfeketehegyen (Feketic), aminek minden pillanatát élveztük. És nem csak azért, mert az óriási vendégszeretetüknek köszönhetően megállás nélkül ehettünk.

A kun disznóvágás ugyanúgy kezdődött, mint bármely másik, egy bátorító pálinka elfogyasztásával. Na jó, volt az kettő is, de ilyenkor ez is hagyomány. Ami egy kicsit más volt a korábbi élményeinktől, hogy miután levágták a malacot, nem pörzsölővel égették le a szőrét, hanem a böllér és segítői előbb megtisztították, majd szalmát tettek rá, és azt meggyújtva pörzsölték meg.

„Megkopasszuk forró vízbe azért, hogy a szőrnek a töve is kijöjjön a bőrből... Azt pörzsöljük szalmával, mert az őseink is azzal csinálták. A zabszalmától a bőre kap egy jellegzetes, finom ízt”

- magyarázta Kórizs Józsi. Vendéglátónk azt is elárulta, mi a jó a disznóölésben:

„Összetart bennünket!”

Az összetartozás végig érződött.A Kórizs család több ismerőst is a disznóvágásra hívott, és tényleg úgy vártak minket, mintha a rokonaik jöttek volna látogatóba.

Mindig volt friss kenyér, hús és ital az asztalon. A hájból készült kráfli, a sült vér mellé pedig sajtos tejfölös lángos. Józsi szerint a vendégszeretetet a balkáni népektől vették át, ő sem és még mi sem tapasztaltunk máshol hasonlót.

Hív a Balkán!

A bácsfeketehegyi kun disznóvágás csak egy a sok színes élmény közül, amiben a Balkán-félszigeten részed lehet. Az Experience Balkan oldalán még több izgalmas és érdekes programot találsz.

Munka közben külön élmény volt felfedezni Kórizsék gazdaságát. Összebarátkoztunk a bölényekkel, szürke marhákkal, lovakkal, szamarakkal és a két házőrzővel is. Jókat beszélgettünk, majd jöhetett egy kis délutáni pihenő és egy kis esti mulatság tradicionális, disznóbelsőségekből készült savanyú levessel, és disznótoros káposztával.

Az esti mulatozás után a reggeli ismét húsban gazdag volt: Kórizsék házi májasa, ami az egész környéken híresen a legfinomabb, körözött és a maradék pecsenye várt minket az asztalnál. Mindhármunknak ugyanaz jutott eszébe:„Úgy ennénk már egy kis zöldséget!”

Nem kellett rá sokat várni, mivel utunkat a szabadkai piacon zártuk, ahol sok saláta, paradicsom és némi tejföl kíséretében betoltunk egy emberes adag pljeskavicás szendvicset.

Felejthetetlen élmény volt. Biztos, hogy jövőre is megyünk!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?