Ugyanolyan jó a konzervtonhal, mint a friss?

Súlyos tévhit a konzervekkel kapcsolatban, hogy kevésbé egészségesek – ez a legtöbbjük esetében tényleg nem igaz. Ilyen a konzervtonhal is!

A tonhalkonzervnek számtalan előnye van, ami még azelőtt is szembetűnik, hogy az ember megnézné a tápértékcímkét. Eltartható, olcsó, és rengeteg különféle ételhez gyorsan felhasználható a salátáktól a szendvicsekig. A címben feltett kérdésre a válasz a tápértéket nézve is egy jó kövér IGEN: a tonhalkonzerv is tele van fehérjével és jó zsírokkal, csak arra érdemes figyelni, hogy alacsony sótartalmút és lehetőleg saját levében tároltat válasszunk – és arra is, hogy ne fogyasszunk túl sokat, mert a nagy mennyiségű tonhal higanymérgezéshez vezethet. Egyébként számos előnye van annak, ha az ember rendszeresen fogyasztja.

Ugyanolyan jó a konzervtonhal, mint a sima?

Nő a fehérjebevitel

A legtöbb ember nem eszik elegendő fehérjét. Egy doboz olajos tonhal 46,6 gramm fehérjét tartalmaz, míg egy doboz vízben tárolt tonhal 31,7 grammot. Tekintettel arra a tényre, hogy egy átlagos embernek 0,36 gramm fehérjét kellene fogyasztania testsúlykilogrammonként, egy doboz tonhal kielégíti a fehérjeszükségletet.

Támogatja az agy és a szem egészségét

A tonhalkonzervben található ómega-3 zsírsavak erősítik az agy- és a szemműködést, már akkor is, ha csak egy tonhalos szendvicset eszel ebédre. A DHA ómega-3 zsírsavról ismert, hogy memóriajavító tulajdonságokkal bír, ezenkívül csökkenti a gyulladást, és a száraz szem tüneteit is enyhíti.

Vannak viszont a konzervtonhalnak hátrányai is – ha ezekre odafigyelsz, akkor semmivel sem lesz rosszabb, mint a sima, nem konzerv változat.

Saját levében tároltat vegyél!

A tonhal egyébként is olajos hal, ha még olajban is tárolják, nagyon magas lehet a zsírtartalma. Persze, ha ezzel számolsz, akkor nem egészségtelen, de ha gyakran eszed, és egyébként is zsírban gazdag az étkezésed, akkor többet ártasz vele, mint használsz.

Puffadhatsz a sótartalomtól

Ahogy korábban is említettük, érdemes lehet alacsony nátriumtartalmú konzervet választani, a túl sok só ugyanis puffadáshoz és vizesedéshez vezethet, hosszú távon pedig szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Nézd meg, hogy a különböző márkák nátriumtartalma milyen magas, és mindig válaszd azt, amelyikben a legkevesebb só van!

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Címlapról ajánljuk

További cikkek