Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ha gyönyörű pázsitot szeretnél, érdemes már októberben elvetni a fűmagot!

Az a szép, zöld gyep! Te is legalább annyira szereted a pázsitot, mint Poldi bácsi az Égigérő fű című filmből? Akkor most, ősszel ültesd el a fűmagot! Mutatjuk, mikre figyelj!

Mivel némiképp különbözik a tavaszi és az őszi füvesítés, érdemes tisztába kerülni azzal, mi a teendőd, ha most, ősszel szeretnél nekilátni! A következő lépéseket tartsd be, és tavaszra biztos, hogy zöldebb lesz a kerted a szomszédénál!

Készítsd elő a talajt!

Az első és kihagyhatatlan lépés a talaj előkészítése. Gyomláld ki, ásd fel, forgasd meg, majd trágyázd meg a földet. Érdemes beszerezned úgynevezett gyeptrágyát, ami magas kálium és nitrát tartalmú – ezek az ásványok vízben oldódnak, éppen ezért az öntözésnek kiemelt jelentősége lesz, hívja fel a figyelmet Horváth Ottó, kertész:

„Ha szárazon szórod a műtrágyát fűre, akkor locsold meg alaposan, mert másként nem oldódik fel, és kiéghet tőle a gyep. De ha tartályból locsolunk, akkor előre oldd fel a műtrágyát a vízben, így már a kész elegy kerül a talajba.”

Miután elegyengetted a talajt, lazítsd fel a felszínét gereblyével, majd egyenletesen szórd szét a fűmagot. Utolsó lépésként használj hengeres talajkiegyenlítőt, amivel beledolgozhatod, beletömörítheted a magokat a földbe.

Vedd figyelembe a kerted adottságait!

Nem mindegy, hogy a kerted árnyékos, vagy inkább napos helyen fekszik, de azt is számításba kell venned, hogy milyen a talaj. Fontos, hogy a gyepet öntözd rendszeresen, és a felső talajréteg mindig nedves legyen. Ahhoz, hogy a gyep kifejlődjön, körülbelül másfél hónapra van szükség, de csak akkor lesz szép pázsitod, ha nem sajnálod rá az időt és az energiát.

Fontos, hogy ha elültettük a fűmagokat, gyenge vízpermettel locsoljunk, hogy ne mossuk ki a magokat a földből. Sőt, ha szárazabb, csapadékban szegény az ősz, akkor ügyeljünk arra, hogy naponta locsoljunk . – teszi hozzá a kertész.

Ültess időben!

A fűmagokat szeptember végén, vagy október első felében érdemes elvetned, ugyanis ha tartósan 15 fok alá süllyed a hőmérséklet, akkor a csíráztatás sem lesz egyszerű. Ahhoz, hogy szépen fejlődjenek a csírák napfény és nedvesség kell, ami novemberben már nem feltétlen biztosított. Vagyis október közepe már késő a füvesítésre, ha ekkor jutna eszedbe, inkább várd meg a tavaszt!


Ápold!

Ha a gyep elérte a 8-10 centis magasságot, következhet az első fűnyírás. Érdemes azonban megfogadnod a kertész tanácsát: az első vágás alkalmával vedd le a fűnyíró gyűjtőtartályát, és hagyd, hogy szétszórja a füvet! A levágott fű tápanyagként szolgál, ezzel ugyanis a pázsit gyakorlatilag visszatrágyázza önmagát. A következő vágásnál már mehet minden a megszokott módon, azaz a levágott fű a fűnyíró gyűjtőtartályába. 

A kertész tippje

Az első fűnyírás után vigyázzunk, hogy ne lépjünk rá, ne álljunk rá a gyepre, mert ilyenkor még gyenge a fű gyökere, és könnyen kárt tehetünk benne.

Az utolsó fűnyírás – attól függően, hogy milyen az idő – rendszerint november elején esedékes. Arra azonban ügyelj, hogy körülbelül 5 centi magasra hagyd meg  a gyepet, hogy a fiatal pázsit egészséges maradhasson és a töve védett legyen. Ez után már nem kell locsolnod, legközelebb majd csak  tavasszal lesz rá szükség, az első tartósan fagymentes napok után.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!