Így neveld a bonsai-odat!

A bonsaitartás egy életforma, egy darabka az ősi időkből, egy csepp múlt a jelenben, kapocs ember és természet között.

A zen-buddhista szerzetesek kezdték el ezt a művészeti ágazatot, aminek lényege, hogy a végső legmagasabb valóságot megleljék, megértsék. Az erre való törekvés azt jelenti, hogy ezeket a kis fácskákat a természet egy kiragadott képére mintázzuk, például egy vízesés hasonmásaként, vagy akár egy hegynek kicsinyített miniatűrjeként. A kis fa nevelgetésének hagyománya először Japánban, majd az egész világon elterjedt.

Mivel a belefektetett energia és idő látványos, így a fácskával való törődés nyugtató, és hosszú távon gyönyörködtető hatású. Egy bonsai hasonló a gyermekneveléshez: cseperedik, fejlődik, néha elkanászodik, ilyenkor kell megmetszeni. Ehhez egy alapformát kell kitalálnunk, milyenre szeretnénk alakítani, majd ezt szem előtt tartva hagyjuk 7-8 levélig növekedni az ágacskákat, és csak ezután vágjuk vissza. A bonsai minden lakótérnek (keleti, nyugati vagy déli fekvésű helyiségnek) ékessége. Azok számára tökéletes választás, akik szeretnek tevékenykedni növényeikkel, de nincs lehetőségük méretes szobanövényeket tartani.

Hadd említsünk meg pár érdekességet a kis fácskáról. Bonsait tulajdonképpen minden fás szárú, kétszikű növényből lehet nevelni. Amikor elültetjük, különös figyelmet kell fordítanunk arra, hogy ne ültessük a tálka közepére. A bonsai szó jelentése: lapos tálban nevelt fa. Érdemes mohát telepíteni a földjének tetejére, egyrészt így még harmonikusabbá varázsolja az összképet, másrészt, mivel a moha remek jelzőnövény is. Az aljnövényzet lankadni kezd, amikor a bonsai szomjazik, Ellenben ha pépessé válik, akkor fánkat túlöntöztük.

A bonsai gondozása eltér az átlagos beltéri növényekétől, de éppen ez a jó benne! Ez teszi nevelőjét különlegessé. Kicsit más, kicsit új. Kifejezhetjük vele egyéniségünket, hiszen olyanra formáljuk, amilyenre fantáziánk kívánja. Ha kedveljük a művészeteket, és már ábrándoztunk róla, hogy mennyire jó volna alkotni valami maradandót, de tehetségünk nincs sem a festéshez, sem a szobrászkodáshoz, a bonsai remek kifejező eszközünk lehet!

Tökéletes ajándéknak is, hiszen ezzel a kis növénnyel kifejezhetjük mennyire különleges, fontos számunkra az illető akinek adjuk. Nem mulandó, mint egy csokor virág, és nem olyan hétköznapi, mint egy doboz desszert.

A bonsai egy bárki számára elérhető, szemet és szívet gyönyörködtető tünemény, amely nem hiányozhat egyetlen igazi kertbarát otthonából sem!

A különlegesebb fajtákat önállóan kell elkezdenünk alakítani, vagy speciális bonsaitermesztőtől beszerezni. A kertészetekben legkönnyebben elérhető fajták a Ficusfélék, amelyeket előre nevelt alakban is elérhetünk az év minden napján.

Ez is érdekelhet!

Neked is elszáradnak a fűszernövényeid? 7 hiba, ami ezt okozhatja - ezeket ne kövesd el!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Titkos, föld alatti bár nyílt az Andrássy úton

A W Budapest hotel alagsorában nyílt meg a szálloda sejtelmes hangulatú bárja, amely több fronton is biccent a főváros különleges történelme felé. Elfeledett titkok és misztikum, impozáns épületekről elnevezett koktélok várják a betérő vendégeket, érkezzenek akár az ajtón, akár az étterem mosdóján keresztül.