Tartsd életben a fűszernövényeidet!

A balkonokon nevelt fűszernövény hatalmas segítség a főzésnél - bosszantó, ha minden igyekezet ellenére elszárad. 7 hiba, amit elkövethetsz - kerüld el őket!

Aki szeret főzni, és még egy kis erkélye is van, esetleg egy napos konyhaablaka, az jó eséllyel tart otthon egy kis fűszernövényes kertet. Sajnos a gyakori öntözés nem mindig elég neki, és ha ott állunk a haldokló cserepek előtt, sokszor nem tudjuk, mit csináltunk rosszul. Több oka is lehet annak, hogy a fűszernövényeink feladják a harcot, ebből a 7 leggyakoribbat megmutatjuk - hátha te is ezeket követted el!

1. Túllocsolod őket

A fűszernövények általában kedvelik a nedvességet - bár van, amelyik nem igényel sok vizet - , túlöntözni azonban egyet jelent a kivégzésükkel. Válassz olyan cserepet, aminek lyuk van az alján, tehát a fölös víz ki tud folyni. Használj alátétet is, így elkerülheted a sárfoltokat.

2. Elfelejted ritkítani őket

A fűszernövény nem csak úgy növöget magában - ugyanúgy igényli a törődést mint minden növény. A virágok eltávolítása, és a túlbokrosodás kezelése a te feladatod. Minden fűszernövényt más időközönként kell ritkítani - a bazsalikomot például gyakran, a petrezselymet meglehetősen ritkán - olvass utána, hogy melyiket milyen gyakran kell lecsipkedni!

3. Nem táplálod a talajt

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, hogy benne hagyod a növényt abban a cserépben, amiben megvetted. Ültesd át friss földbe, és heti egyszer pótold a tápanyagokat alatta - mindegy, hogy vásárolt oldattal vagy házi komposzttal - lényeg, hogy gondoskodj a növény földjének megfelelő tápanyagszükségletéről.

4. Túlfűtött ambíciók

A kerti fűszernövények magról való növesztése elég nagy kihívás lehet egy kezdő kertész számára - nincs semmi szégyen abban, ha pár évig csak cserepes egyedekkel próbálkozol, mielőtt nekikezdesz a magról termesztésnek!

5. Nem nézel utána a növényednek

Szép látvány egy fűszerekkel teli erkély, de ha nem nézel utána annak, hogy a fűszereid milyen körülményeket kedvelnek, akkor álom marad. A petrezselyemnek párára van szüksége, a snidling nem bírja a túl sok szaporítást. Bármit viszel haza, előbb nézz utána, hogy jól fogja-e magát érezni nálad, és hogy milyen körülmények kellenek ahhoz, hogy szépen hajtsanak.

6. Nem kapnak elég fényt

Hol vannak a növényeid? Nem mindegyik kedveli a direkt napfényt, de ha a legközelebbi fényforrás egy északra néző ablak, ahol nap pár óra fényt kap, biztosan nem fogja magát jól érezni. Ha nem tudsz elég napos órát biztosítani egy bazsalikomnak például, inkább ne vedd meg.

7. Nem jól locsolsz

A legnagyobb kánikulában és napsütésben sem szükséges agyba-főbe öntözni. Inkább ritkán, de akkor jól locsolj! Az ujjaiddal nézd meg a földet - csak akkor locsolj, ha már száraz. Akkor viszont ügyelj arra, hogy alaposan kapjon vizet a föld, ne csak a tálkából kelljen kiszippantania.

(via Goodhousekeeping. com)

Címlapról ajánljuk

További cikkek