Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyakran fáj a fejed, puffadsz, szédülsz? Ez a betegség is lehet a háttérben

Bizonyos ételek után kellemetlen tüneteket tapasztalsz? Lehet, hogy érdemes felkeresned egy allergológust.

A hisztaminintolerancia a magas hisztamintartalmú ételek fogyasztásának hatására kialakuló tünetegyüttes, amelyhez kapcsolódóan a tünetek nagyon változatos módon jelentkezhetnek.

Milyen panaszok esetén érdemes orvoshoz fordulni? Hogyan zajlik a diagnózis? Miből áll a hisztamindiéta? Dr. Nagy Adrienne-t, a Rózsakert Medical Center allergológusát kérdeztük.

Mi okozza a problémát?

A tünetek akkor jelentkeznek, ha a hisztamint lebontó, úgynevezett DAO enzim szintje alacsony vagy működése nem megfelelő. Ilyenkor a táplálékkal a szervezetbe jutó vagy az ott felszabaduló nagy mennyiségű hisztamint a szervezet nem képes lebontani.

Tünetek

A tünetek nagyon változatosak, jelentkezhetnek az étel, ital elfogyasztása után közvetlenül vagy akár hosszabb idő elteltével is. Az is változó, hogy mekkora mennyiséget képes tolerálni a szervezet. Előfordulhat, hogy ami korábban nem okozott tüneteket, később kis mennyiségben is panaszt idéz elő.

Amennyiben gyakran tapasztalod az alábbi tüneteket, különösen bizonyos ételek elfogyasztása után, érdemes orvoshoz fordulnod:

  • nehézlégzés, köhögés,
  • bélgörcsök, puffadás, émelygés, hányinger, hasmenés,
  • fájdalmas menstruáció,
  • bőrpír, kivörösödés, csalánkiütés, ekcéma, viszketés,
  • migrénes fejfájás, szédülés,
  • vérnyomáskiugrás, szapora szívverés, szívritmuszavar,
  • indokolatlan, nem allergiás vizes orrfolyás.

Diagnózis

A hisztaminintolerancia diagnózisa egyszerű vérvizsgálattal történik, amelyre nem szükséges éhgyomorra érkezni.

Terápia: hisztamin-diéta

Akinél igazolódik a hisztaminintolerancia, hisztaminmentes vagy hisztaminszegény diétát javaslunk. Hisztamin sok élelmiszerben előfordul, ezért aki ezzel a problémával küzd, étrendváltoztatásra van szüksége.

Magas hisztamintartalmú ételek:

  • konzerv élelmiszerek,
  • sokáig érlelt kemény, penészes sajtok (camembert, cheddar, kék sajtok stb.)
  • füstölt és pácolt húsok, húskészítmények, füstölt halak, halkonzervek,
  • szalámik, kolbászok, füstölt sonka,
  • érleléssel készült savanyúságok (savanyú káposzta, kovászos uborka),
  • alkoholos italok (főleg a vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör),
  • paradicsom, paprika (nem a fűszer), spenót,
  • feketetea,
  • csokoládé, kakaó.

Bizonyos ételek, bár kevés hisztamint tartalmaznak, serkentik a hisztamin felszabadulását, így fogyasztásuk tünetek esetén szintén kerülendő. Ilyenek például a citrusfélék, eper, paradicsom, mogyoró, dió, ízfokozók.

Egyes gyógyszerek pedig gátolják ennek a hisztaminbontó enzimnek a működését. Ezért az allergológusnál az egyéb gyógyszerek használatáról is érdemes beszámolni.

Szerencsére a hisztaminintoleráns betegnek nem kell olyan szigorú diétát tartania, mint egy valódi ételallergiásnak, csak a hisztamindús ételekből egyszerre sokat nem ajánlott fogyasztania, illetve ezeket ne kombinálja.

Az étrendi terápia kiegészítéseként van lehetőség enzimpótlásra is egy étrendkiegészítő tablettával. Ezt étkezés előtt kb. 20 perccel kell bevenni, és ennek segítségével remélhetőleg egy vendégség, esküvői vacsora is panaszmentesen élvezhető.

A hisztaminintolerancia tehát nem allergia és a szerteágazó tünetek miatt más kórkép álarcába is bújhat. Érdemes allergológushoz fordulni a valós allergiás és álallergiás tünetek tisztázása céljából.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!