5+1 mesterfogás, amivel te lehetsz a nyári grillezések királya

Nyáron az élet a kertbe költözik, és ez alól a főzés sem kivétel. Szinte már úgy tűnhet, hogy minden hétvégén grillezünk, sütögetünk. És ha ez tényleg így van, nem árt, ha profi módon csináljuk a dolgot. (x)

Persze a társaság teszi igazán hangulatossá a kerti partikat, mégis sok múlik azon, hogy mi kerül a vendégek elé az asztalra. Mindegy, hogy tapasztalt grillezők vagyunk vagy kissé ideges amatőrök, néhány jó tanács biztosan elkél majd, ha legközelebb készülünk egy kellemes grillpartira. Íme, a hat bombabiztos tipp, amivel a vacsora pont úgy fog sikerülni, ahogy az a nagy grillkönyvben meg van írva.

5+1 mesterfogás, amivel te lehetsz a nyári grillezések királya

Megfelelő méretű húsok

Az egyik legnagyobb kudarc egy grillmester-aspiráns életében, amikor a vendégei elé helyezett hús belül nyers marad. A félig átsült, netán egyes helyeken kiszáradt és megégett szeleteket, combokat senki nem szereti, szerencsére egy egyszerű szempont betartásával örökre elfelejthetjük őket.

Minden esetben vágjuk ugyanakkora méretűre a húst. Az egyforma darabok garantáltan egyszerre fognak elkészülni.

Ez nem vonatkozik mindenre: a kolbászokat vagy például a csirkecombot ne vágjuk fel, mert így veszít ízéből. Ezeket lehetőség szerint külön süssük a többi (méretben kisebb) hústól.

A megfelelő vágáshoz persze szükségünk lesz egy megbízható, és mindenekelőtt pengeéles késre. Ezzel elkerülhetjük a trancsírozást, a hússzeletek minőségi rongálását.

Szépen szeletelt zöldségek

Szintén nagyon fontos a zöldségek alakja, mérete. A cél, hogy minél nagyobb felületet hozzunk létre, amin karamellizálódhat a zöldség. Ez egyes esetekben könnyebb, máskor kevésbé.

A hosszúkás zöldségeket (pl. padlizsán, cukkini, répa) vágjuk hosszában, nagyjából ujjnyi vastag csíkokra. A gömbölyűeket (pl. cékla, zeller) gyökértől szárig vágjuk, hogy egyenletes felületű köröket kapjunk.

Nagyon fontos a zöldségek alakja

Vannak apró zöldségek (pl. gomba), amiken nem tudunk túl nagy felületet létrehozni. Ezeket érdemes egyszerűen félbevágni, így biztosan átsülnek.

Egy kisebb pengéjű kés segítségünkre lesz az esetleges hibák kivágásánál, pucolásnál, akár a szeletelésnél is.

Mesterien marinált ételek

Egy jó pác képes megsokszorozni a húsok (és a zöldségek) ízét, ezért ne felejtsük el ezt a lépést.

A legtöbb marinád olajból, egy savas hozzávalóból (ez lehet ecet, citrom, de akár joghurt is) és fűszerekből áll.

Csökkenthetjük a szennyes edények mennyiségét és a felesleges öntögetést is, ha azonnal a citromfacsaróban keverjük be a marinádot. Egyszerűbb lesz a húsra önteni is, hiszen a facsaró edényének csőre is van, így egy csepp sem megy mellé a fontos léből.

Folyamatos figyelem

Amikor az ételek már a rácson sülnek, érezhetjük a kísértést, hogy csak pár percre otthagyjuk őket. Azonban ne szaladjunk sehova, se egy új italért vagy egy kicsit beszélgetni, mert ilyenkor történnek a (kormos) katasztrófák.

Mindent készítsünk a grill köré: ecsetet, húsvillát és csipeszt, hogy ha jön a nagy pillanat, és lehet tálalni, ne kelljen az eszközök után kapkodnunk.

Mindig friss saláták

Sokan ott rontják el a salátákat, hogy nagyon előre akarnak készülni velük. Ez oda vezethet, hogy a húsok mellé szánt köret összeesik, megfonnyad, vagyis összességében nem marad friss, mire elérkezik a tálalás.

Két megoldás van erre a problémára. Vagy olyan salátákat készítsünk, amelyek kiállják az idő próbáját (elsősorban majonézes, hűtőben tovább eltartható fajtákat). Ha mégis a friss zöldséges köreteket kedveljük jobban, ezeket csak az utolsó pillanatban dobjuk össze. Az öntetet pedig tényleg csak tálalás előtt öntsük rá, nehogy a benne lévő ecet kikezdje a zöldeket.

Ahhoz, hogy a dresszing már készen várakozzon az öntésre, használjuk egy praktikus salátaöntet keverőt.

Tippek a tálaláshoz

Ha sokan vagyunk az asztal körül, osszuk szét kisebb tálakba a salátát, és külön tányérokra a sült ételeket, hogy mindenki könnyen hozzáférhessen. Egy salátacsipesz nagyban megkönnyíti majd a szervírozást.

Nekünk már csak hátra kell dőlnünk, élvezve a tökéletes grillpartit, a hangulatot és persze a jobbnál jobb falatokat.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek