A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.

Macerás feladat a görögdinnye tárolása. Szobahőmérsékleten nem viselkedik túl jól, nagy mérete miatt pedig nehezen fér be a hűtőbe. Miután megkezdtük, a felvágott gyümölcsöt meg kell óvnunk a hűtőszekrény többi lakójától és a különböző hatásoktól, amik még jobban megnehezítik a görögdinnye tárolását.

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnye ellenségei

Amíg egészben van a dinnye, nem kell sok dologért aggódnunk. A lényeg az, hogy hideg helyen maradjon, így marad igazán friss.

Azonban miután felvágtuk, a dinnye nagyon kényes lesz, főleg akkor, ha nem megfelelő módon tároljuk. Ha a megvágott felületek hosszú ideig érintkeznek a levegővel, minőségi romlás következik be.

Egyrészt, a gyümölcs nedvességet veszít, nem lesz olyan lédús, mint új korában. Ezzel együtt pedig édes íze is gyengül, mivel a cukor a lével együtt távozik a dinnyéből.

A gyümölcshús képes pár óra alatt átvenni a hűtőben lévő erőteljes szagokat, ilyenkor az egész dinnye kellemetlen élményt nyújt majd.

Nagyobb darabok tárolása

A legfontosabb a szabad felületek letakarása. Ha belevágtunk egy dinnyébe, a gyümölcs piros részeit szorosan takarjuk le frissen tartó fóliával. Ez megakadályozza a korábban említett két veszélyt: a kiszáradást és a szagok átvételét.

Így becsomagolva maximum egy hétig bírja a dinnye a hűtőben. Minden újabb vágás után helyezzük rá vissza a fóliát, alaposan betakarva a gyümölcsöt.

Kis kockák megőrzése

Amennyiben előre felvágtuk a dinnyét kockákra (például egy gyümölcstálhoz), de nem fogyott el az összes, járjunk el a következő módon.

Tegyük légmentesen záró dobozba a darabokat, és helyezzük a hűtőbe. Ne várjunk túl sokat az elfogyasztásukkal, három napon belül mindenképpen együk meg a dinnyét, különben elveszíti édes ízét.

Fagyasztás

Végső megoldásként bevethetjük a mélyhűtőt is, ahol akár egy fél évig is eláll a gyümölcs. Megtisztítva (azaz héj nélkül), egyforma darabokra vágva fagyasszuk le először egy tepsin, egy rétegben. Ha megfagyott, tegyük a zacskóba vagy dobozba.

Kiolvasztás után sokkal puhább lesz, mint frissen, ezért lehet, hogy jobb választás, ha még fagyott állapotban kezdünk vele valamit. Készíthetünk belőle például jégkrémet, smoothie-t vagy egyéb hideg italokat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Rengeteg nyári ízt és ötletet hozunk nektek:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek