Így csinálj ropogtatnivalót a dinnye magjából

Egy sós ropogtatnivalót keresünk, ami egészséges, olcsó, és ráadásul elképesztően különleges is? Ha erre a kérdésre a válaszunk igen, akkor irány a bolt, vegyünk egy nagy görögdinnyét, a többi részletre hamarosan fény derül.

Ha odavagyunk a különböző pirított magvakért, netán a pattogatott kukoricáért, akkor valószínűleg a dinnyemag is közel áll majd a szívünkhöz. Igen, a legédesebb nyári gyümölcs magja, amit általában bosszúsan kapargatunk ki a tányér szélére, igazai különlegesség a rágcsák világában. A dinnyemag elkészítése nem is lehetne egyszerűbb, a végeredmény pedig semmihez sem hasonlítható. A magok a kuka helyett legközelebb vándoroljanak a tányérra.

Miért és hogyan csinálj ropogtatnivalót a dinnye magjából

Miért együk?

A maradékmentés sikerélménye mellett azért is érdemes megenni a dinnye magjait, mert a kis szemek tele vannak fontos tápanyagokkal. A sárgadinnyemag kiemelkedő rostforrás, A- és C-vitaminban bővelkedik.

A görögdinnye magjai pedig fehérjével, aminosavakkal, B-vitaminnal és megnéziummal vannak megpakolva.

Hogyan együk?

A nagyobb szemek héja túl vastag lehet, ezért elsősorban olyan magokat válasszunk ki sütésre, amik közepes méretűek. Az egészen kicsiket nyugodtan elfogyaszthatjuk egészben is.

Első lépésként tisztítsuk meg a magvakat, távolítsuk el az összes gyümölcshúst és a sárgadinnye belsejében lévő szálakat.

Majd áztassuk be a tiszta szemeket sós vízbe, nagyjából egy óra erejéig. Ennyi idő alatt kellemesen intenzív, sós íze lesz a dinnyemagnak. Szűrjük le, és szárítsuk meg egy konyharuhával.

Egy tálban keverjük el a magvakat egy kiskanál olajjal, hogy minden szemet teljesen bevonjon a zsiradék. Melegítsük elő a sütőt 160℃-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A magokat egyengessük el a tepsin úgy, hogy egy rétegben legyenek, ne fedjék túlságosan egymást. Ez garantálja, hogy egyenletesen pirul majd meg a tepsi tartalma.

Tegyük a magot nagyjából 20 percre az előmelegített sütőbe. Ha már erőteljes illatok áradnak a sütő belsejéből, mindenképpen tartsuk szemmel a magokat, nehogy megégjenek. A sárgadinnyemagok fehérből aranybarnává változnak majd, míg a görögdinnye magjai feketék maradnak.

Ha később is szeretnénk élvezni ezt az izgalmas ropogtatnivalót, tegyük a kihűlt magvakat légmentesen záródó dobozba, a hűtőben egy hónapig eláll majd.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

*Elindult a Nosalty Nyári Receptversenye, keressük az idei nyár legizgalmasabb receptjét!*

2021. július 20. és augusztus 22. között töltsd fel a kedvenc nyári fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és nyerd meg az értékes ajándékok egyikét!


Itt még több nyári receptet és ízt találhatsz:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek