Így csinálj ropogtatnivalót a dinnye magjából

Egy sós ropogtatnivalót keresünk, ami egészséges, olcsó, és ráadásul elképesztően különleges is? Ha erre a kérdésre a válaszunk igen, akkor irány a bolt, vegyünk egy nagy görögdinnyét, a többi részletre hamarosan fény derül.

Ha odavagyunk a különböző pirított magvakért, netán a pattogatott kukoricáért, akkor valószínűleg a dinnyemag is közel áll majd a szívünkhöz. Igen, a legédesebb nyári gyümölcs magja, amit általában bosszúsan kapargatunk ki a tányér szélére, igazai különlegesség a rágcsák világában. A dinnyemag elkészítése nem is lehetne egyszerűbb, a végeredmény pedig semmihez sem hasonlítható. A magok a kuka helyett legközelebb vándoroljanak a tányérra.

Miért és hogyan csinálj ropogtatnivalót a dinnye magjából

Miért együk?

A maradékmentés sikerélménye mellett azért is érdemes megenni a dinnye magjait, mert a kis szemek tele vannak fontos tápanyagokkal. A sárgadinnyemag kiemelkedő rostforrás, A- és C-vitaminban bővelkedik.

A görögdinnye magjai pedig fehérjével, aminosavakkal, B-vitaminnal és megnéziummal vannak megpakolva.

Hogyan együk?

A nagyobb szemek héja túl vastag lehet, ezért elsősorban olyan magokat válasszunk ki sütésre, amik közepes méretűek. Az egészen kicsiket nyugodtan elfogyaszthatjuk egészben is.

Első lépésként tisztítsuk meg a magvakat, távolítsuk el az összes gyümölcshúst és a sárgadinnye belsejében lévő szálakat.

Majd áztassuk be a tiszta szemeket sós vízbe, nagyjából egy óra erejéig. Ennyi idő alatt kellemesen intenzív, sós íze lesz a dinnyemagnak. Szűrjük le, és szárítsuk meg egy konyharuhával.

Egy tálban keverjük el a magvakat egy kiskanál olajjal, hogy minden szemet teljesen bevonjon a zsiradék. Melegítsük elő a sütőt 160℃-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A magokat egyengessük el a tepsin úgy, hogy egy rétegben legyenek, ne fedjék túlságosan egymást. Ez garantálja, hogy egyenletesen pirul majd meg a tepsi tartalma.

Tegyük a magot nagyjából 20 percre az előmelegített sütőbe. Ha már erőteljes illatok áradnak a sütő belsejéből, mindenképpen tartsuk szemmel a magokat, nehogy megégjenek. A sárgadinnyemagok fehérből aranybarnává változnak majd, míg a görögdinnye magjai feketék maradnak.

Ha később is szeretnénk élvezni ezt az izgalmas ropogtatnivalót, tegyük a kihűlt magvakat légmentesen záródó dobozba, a hűtőben egy hónapig eláll majd.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

*Elindult a Nosalty Nyári Receptversenye, keressük az idei nyár legizgalmasabb receptjét!*

2021. július 20. és augusztus 22. között töltsd fel a kedvenc nyári fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és nyerd meg az értékes ajándékok egyikét!


Itt még több nyári receptet és ízt találhatsz:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...