5 hozzávaló, ami az eredeti görög salátába sose kerülne bele

A görög saláta egy olyan nemzetközi fogás, melyet szinte mindenki ismer a világon, és még a legkisebb magyar strandbüfében is megtalálható – igaz, pont a fentiek miatt nagyon kevés helyen készül az eredeti receptúra szerint. Na de milyen is az eredeti? És mi ne kerüljön bele sose, ha valóban görög görög salátát ennénk?

Az eredeti görög saláta (horiatiki saláta – χωριάτικη σαλάτα) hagyományosan Görögországban készül igen egyszerű, helyi alapanyagokból, hús nélkül. Manapság viszont már szinte minden étterem, étkezde és büfé étlapján megtalálható, éppen ezért nagyon kevés helyen juthatunk tényleg autentikus görög salátához.

Az eredeti görög salátába ugyanis ezek a hozzávalók kerülnek:

paradicsom, kígyóuborka, lila hagyma, fekete (Kalamata) olívabogyó, feta sajt, extra szűz olívaolaj és szárított oregánó.

A nemzetközi változatok viszont az idő múlásával eléggé elrugaszkodtak a „szabályoktól", és nem rettennek vissza attól sem, hogy például ilyen-olyan színes paprikát, vöröshagymát, zöldsalátaleveleket, urambocsá' trappistasajtot, tésztát vagy csirkekockákat rakjanak a görög salátába. Lássuk, miket NE használj, ha autentikusra vágysz!

Kattints a képre, és nyílik a galéria!

Mihez illik a görög saláta?

  • Grillezett húsokhoz: csirke-, bárány-, sertés- vagy marhahúshoz is finom, hiszen a saláta savassága jól ellensúlyozza a grillezett húsok zsírosságát
  • Souvlaki, a görög nyárs: mindenféle nyárson sült finomság mellé jól illik!
  • Gyros vagy kebab: a görög saláta remek frissítő köret ezekhez a fűszeres húsos fogásokhoz
  • Grillezett, sült halak, tengeri herkentyűk: a görög konyha elmaradhatatlan szereplői!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hasznos konyhai tanácsokat leshetsz el innen is:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek