Gordon Ramsay tippje, hogy sokáig ropogós maradjon a saláta

Néha egészen apró dolgokon múlik az, hogy egy étel jól sikerüljön. Egy egyszerű saláta is ropogós maradhat másnap akkor, ha odafigyelünk arra, hogy az alapanyagok jól legyenek felvágva.

A saláta remek gyűjtőnév, hiszen ezerféle létezik belőle. Míg a a kukoricasalátát vagy a coleslaw salátát úgy szeretjük, ha úszik a majonézes krémben, addig egy sima cézársalátát vagy görög salátát akkor csípjük, ha a zöldségek jó ropogósak maradnak, nem áznak a zöldséglében még másnap sem. Igen ám, csak hogy a zöldségek nagy részben vízből állnak, ha pedig salátába kerülnek, bizony hamar levet eresztenek. Hogyan kerülhető el, hogy a saláta ne ússzon a vízben, de ne is száradjon ki?

Kerüljük a sózást!

Só hatására minden zöldség – és gyümölcs is – levet ereszt, éppen ezért a salátáknál csak azt az adagot érdemes sózni, amelyet azon nyomban el is fogyasztunk. A felvágott zöldségeket inkább tároljuk ízesítetlenül fedett dobozban vagy edényben, feta sajtot, krémfehérsajtot, balzsamecetet, de sót nem tartalmazó olívaolajat is csak akkor adjunk hozzá, amikor az ételt tálaljuk.

Gordon Ramsay tippje

A híres angol szakács egy, a lányával készített Youtube-videóban mondta el a leghasznosabb tippet, amit érdemes megfogadni, ha salátát állítunk össze. A legtöbb zöldségösszeállításba simán belekerül egy fél vagy egy egész kígyóuborka, nem mindegy azonban, hogyan adjuk hozzá. A kígyóuborkának több mint 95 százaléka színtiszta vízből áll, a legtöbb folyadék pedig nem máshol koncentrálódik, mint a zöldség kellős közepében, a magoknál.

Ramsay szerint az uborkát úgy érdemes a salátához adni, hogy hosszában felvágjuk, egy teáskanál segítségével egy egyszerű mozdulattal kivájjuk a magos részt, az uborka többi részét pedig ízlés szerint felszeletelve hozzáadjuk a salátakeverékhez.

Ez a lépés segít kiküszöbölni hogy a saláta átázzon, mivel eltávolítjuk az uborka vizes belsejének jó részét, de meghagyjuk a keményebb, ropogósabb külső részt. Ugyanezt a módszert érdemes lehet használni akkor is, ha paradicsom kerül a salátába (magok ki, a „hús” maradhat).

A fent látható videóban nem mellesleg egy másik trükköt is láthatunk, amely kiválóan bevethető akkor, ha salátát szeretnénk magunknak csomagolni a munkába vagy az útra, és nem szeretnénk külön edényben vinni az öntetet.

Ramsay azt ajánlja, hogy a salátás edény aljára kerüljön a dresszing, felé a hús (a videó esetében garnéla), a hús felé pedig mehet a saláta. Ebben az esetben a hússzeletek fognak egyfajta falat képezni az öntet és a zöldségek között, melyet aztán fogyasztás előtt csak össze kell kevernünk. Így biztos, hogy egy fél nap után is megmarad a ropogós, friss saláta ízélménye.

Forrásunk volt. Címlap: FOX via Getty Images


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.