Így tisztítsuk meg helyesen a gombát

A gomba egy szuper, sokszínű alapanyag, ami rengeteg fogást képes feldobni gazdag, földes ízével. Az elkészítése sem nehéz, ám sokaknak okozhat fejfájást az, hogy megszabadítsák a fejeket és szárakat a földmaradványoktól.

Amikor konyhai praktikákról van szó, bátran támaszkodhatunk a profik tanácsaira: a Taste of Home most arról kérdezett néhány szakácsot, hogy ők hogyan tisztítják meg a gombákat. Az általános vélekedés pedig az, hogy leginkább sehogy:

a legjobb eljárásnak azt tartják, ha egy nedves papírtörlővel csak egyszerűen áttöröljük a felületüket.

Így tisztítsuk meg helyesen a gombát

Itt sokan kérdezhetik, hogy akkor mégis mi lesz a rajtuk található szennyeződésekkel. A szakértők szerint az, amit látunk a gombákon, nem valódi kosz, csupán a termesztőközeg, nem pedig talaj. Ezt a termesztőközeget pedig úgy készítik elő, hogy elpusztítják a benne található penészgombákat és baktériumokat, így az nem veszélyes az egészségre. Így tehát nincs nagy baj azzal, hogy ha egy kevés belekerül az ételünkbe, nem befolyásolja annak ízét vagy állagát.

Előfordulhat persze, hogy a megszokottnál piszkosabbak a megvásárolt gombák: ilyen esetben segítségül hívhatunk egy nedves törlőruhát vagy egy gombakefét, de gyorsan leöblíthetjük őket hideg vízzel is, amit mindenképpen kövessen egy alapos szárazra törlés!

Arra tehát minden esetben ajánlott odafigyelni, hogy a gombák ne szívhassák meg magukat vízzel – ennek pedig egy egészen egyszerű oka van.

Ezek az élőlények nagyon könnyen magukba szívják a nedvességet, és ha már „eltelnek” vízzel, kevésbé fogják tudni felvenni az ízletes szószt, amelyben készre szeretnénk főzni. Ha tehát az a célunk, hogy maximalizáljuk a fogásunk ízét, igyekezzünk minél kevesebb nedvességet használni a tisztításkor!


Még több gomba:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...