Így tisztítsuk meg helyesen a gombát

A gomba egy szuper, sokszínű alapanyag, ami rengeteg fogást képes feldobni gazdag, földes ízével. Az elkészítése sem nehéz, ám sokaknak okozhat fejfájást az, hogy megszabadítsák a fejeket és szárakat a földmaradványoktól.

Amikor konyhai praktikákról van szó, bátran támaszkodhatunk a profik tanácsaira: a Taste of Home most arról kérdezett néhány szakácsot, hogy ők hogyan tisztítják meg a gombákat. Az általános vélekedés pedig az, hogy leginkább sehogy:

a legjobb eljárásnak azt tartják, ha egy nedves papírtörlővel csak egyszerűen áttöröljük a felületüket.

Így tisztítsuk meg helyesen a gombát

Itt sokan kérdezhetik, hogy akkor mégis mi lesz a rajtuk található szennyeződésekkel. A szakértők szerint az, amit látunk a gombákon, nem valódi kosz, csupán a termesztőközeg, nem pedig talaj. Ezt a termesztőközeget pedig úgy készítik elő, hogy elpusztítják a benne található penészgombákat és baktériumokat, így az nem veszélyes az egészségre. Így tehát nincs nagy baj azzal, hogy ha egy kevés belekerül az ételünkbe, nem befolyásolja annak ízét vagy állagát.

Előfordulhat persze, hogy a megszokottnál piszkosabbak a megvásárolt gombák: ilyen esetben segítségül hívhatunk egy nedves törlőruhát vagy egy gombakefét, de gyorsan leöblíthetjük őket hideg vízzel is, amit mindenképpen kövessen egy alapos szárazra törlés!

Arra tehát minden esetben ajánlott odafigyelni, hogy a gombák ne szívhassák meg magukat vízzel – ennek pedig egy egészen egyszerű oka van.

Ezek az élőlények nagyon könnyen magukba szívják a nedvességet, és ha már „eltelnek” vízzel, kevésbé fogják tudni felvenni az ízletes szószt, amelyben készre szeretnénk főzni. Ha tehát az a célunk, hogy maximalizáljuk a fogásunk ízét, igyekezzünk minél kevesebb nedvességet használni a tisztításkor!


Még több gomba:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...