Olasz kutatók fejtették meg, miként lehet még finomabb a kávé

Egy maréknyi olasz kutató sikeresen elkészítette a kávé teljes genetikai térképét, amelynek köszönhetően új magasságokba emelkedhet majd a fekete nedű.

Nemrég jelent meg egy tanulmány a Nature Communications című tudományos folyóiratban, amelyből az derült ki, hogy olasz kutatók elkészítették a kávé teljes genetikai térképét, írja a First Class oldala.

Olasz kutatók fejtették meg, miként lehet még finomabb a kávé

A kutatók elkészítették a kávé teljes genetikai térképét

„Elkészítettük a kávé, az arabica új szekvenciatérképét” – nyilatkozta Dr. Michele Morgante, az olasz Udinei Egyetem munkatársa a BBC Newsnak.

A kutatás eredményei azért is számítanak rendkívül fontosnak, mert a növény genetikai felépítésébe való új betekintés segít az új verziók nemesítésében.

Miért fontos ez? Először is azért, mert a klímaváltozás hatalmas kihívást jelent a kávétermesztők számára, hiszen a gyorsan változó körülményekkel és az emelkedő hőmérséklettel nem tud lépést tartani a növény. Az új genetikai térkép azonban lehetőséget nyújt arra, hogy a kávétermelők új, különleges ízű és aromájú, valamint strapabíróbb növényekkel dolgozhassanak majd.

A kutatók a legújabb DNS-szekvenálási technológiát használták fel az arabica kávéfajta genetikai felépítésének eddig példátlan részletességű vizsgálatához.

A mostani új ismereteknek köszönhetően a kutatóknak lehetőségük lesz arra, hogy a kávé édes, gyümölcsös jellegét okozó géneket helyezzék inkább előtérbe.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Címlapról ajánljuk

További cikkek