Mikroműanyagot találtak már ebben az alapélelmiszerben is

Megdöbbentő felfedezést tettek a Torontói Egyetem kutatói, amikor mikroműanyagot kerestek az általuk megvizsgált alapélelmiszerekben.

Már évek óta tudni lehet, hogy nagy mértékben szennyezettek a tengereink, és ezzel együtt a halak is, amik a tányérunkra kerülnek, erről mi is írtunk korábban. A kutatók azonban most nemcsak tengeri eredetű élelmiszerekben találtak mikróműanyagot, hanem különféle húskészítményekben is, írja a hvg.hu oldala.

Mikroműanyagot találtak már ebben az alapélelmiszerben is

Mindenhol a mikroműanyag

Talán nem mondunk újat azzal, hogy az általunk termelt műanyaghulladék nagy része a természetbe kerül, így például a tengerekbe és óceánokba. A műanyag azonban nem bomlik le, vagyis a folyamatos sodródás hatására egyre kisebb és kisebb részekre esik szét. Ezek a szemmel alig látható darabok az úgy nevezett mikroműanyagok. A vízi élőlények, így például a halak pedig el is fogyasztják őket. Akkor a mikroplasztik csak a tengeri herkentyűkben található meg? Egy új kanadai kutatás szerint nem.

A húskészítmények nagy részében is megtalálható

Nemrég a Torontói Egyetem kutatói végeztek egy kutatást, amely során 16 fehérjetípusból vettek mintát. A megvizsgált termékek között szerepelt magasan feldolgozott fehérjetermék és minimálisan feldolgozott friss élelmiszer is.

„A tengeri eredetű élelmiszerek (lazac és a garnéla) mellett vizsgáltak többek között csirkemellet, sertéskarajt, bélszínt, csirkefalatokat és növényi alapú ételeket (halrudakat, tofut, húspogácsát) is"– írja a cikk. A kutatás eredményét az Environmental Pollution című tudományos lapban publikálták, amely szerint mind a 16 megvizsgált fehérjetípusban találtak mikroműanyagot. Vagyis a minták 88 százalékában mutatták ki a szennyeződést.

A kutatás eredményeiből tehát kiderült, hogy a mikroműanyag ugyanolyan elterjedt a szárazföldi eredetű fehérjékben, mint az óceánból származókban

– mutat rá a cikk.

A kutatás eredményei közé tartozott az is, hogy a mikroműanyag koncentrációját tekintve nem találtak különbséget a feldolgozott és a friss termékek között. A kutatóknak egyelőre fogalmuk sincs arról, az egyes ételek mennyi műanyagot tartalmazhatnak, illetve azt sem lehet pontosan tudni, milyen hatással vannak ezek a mikroműanyagok az ember egészségére, de valószínűsíthetőleg nem tesznek jót neki.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?