Megdőlt a futással kapcsolatban a legnagyobb mítosz

Sokan használják kifogásként, hogy szétroncsolja a térdüket a futás, ezért inkább nem ezt a sportot választják. Pedig egy harvardi kutató szerint ez egyáltalán nem igaz.

Daniel Lieberman, a Harvard Egyetem evolúciós biológia professzora szerint, ha létezik olyan fizikai tevékenység, amiben az ember evolúciósan igazán sokat fejlődött, akkor az a gyaloglás. Számunkra ez a fizikai aktivitás legalapvetőbb formája.

Ha az ősember meg akarta emelni a pulzusszámát, akkor futnia kellett.

Éppen ezért azt feltételezi a szakértő, hogy a futással kapcsolatos egyik legnagyobb mítosz, miszerint az tönkreteszi a térdet, hamis.

Megdőlt a futással kapcsolatban a legnagyobb mítosz

Liberman megemlítette azt is, hogy már több tucatnyi tanulmány bebizonyította, hogy azoknak, akik futnak, nem lesz nagyobb valószínűséggel ízületi gyulladásuk. Sőt, az olyan fizikai tevékenységek, mint amilyen a futás is, arra késztetik az ízületeket, hogy helyrehozzák magukat.

A professzor szerint a legtöbb ember ott rontja el, hogy nem jó technikával fut. A futás ugyanolyan, mint az úszás vagy a dobás. Minden ember képes rájuk, de meg kell tanulni a különböző mozdulatsorokat.

Forrásunk volt.


Még több a futásról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek