Frissensült-kalauz: rántott szelet

Minden vasárnapi ebéd alfája és omegája a rántott szelet. Ha szereted a frissensülteket, most közelebbről is megismerkedhetsz a legnépszerűbb sült húsokkal.

A borjú bécsi titka

Minden frissensült közül a legismertebb és legnépszerűbb a rántott szelet. Az eredeti recept szerint kiklopfolt borjúhús bújik meg a ropogós panír alatt. A húst búzalisztben, utána felvert, sós tojásban, végül pedig zsemlemorzsában hempergetjük meg, forró vajban sütjük ki, először fedő alatt, amikor már aranybarna, megfordítjuk, és fedő nélkül készítjük tovább. Egy kiadós bécsi szelet körülbelül 160 grammos, ha nagyobb adagot szeretnénk, borjú helyett készíthetjük sertéshúsból is. Ha pedig fogyókúrázol, kevés olajban süsd, és panírozhatsz csirkehúst, de akár halat is!

Frissensült-kalauz: cordon bleu >>

A bécsi szelet legendája

A magyaros rántott hús és a bécsi szelet is eredetileg Olaszországból származik. Az étel története Gróf Joseph Radetzky marsallhoz kötődik, aki a XIX. században élt, és Milánóban „szeretett bele” a lombardiai konyhákban costoletta alla milanese néven készített frissensültbe. A marsall olyannyira rajongójává vált az ételnek, hogy a receptjét a palota főszakácsának is elküldte: kóstoltassa meg Ferenc József császárral a fenséges fogást. Az uralkodónak pedig minden bizonnyal elnyerte a tetszését a costoletta, hiszen azóta is bécsi szelet néven ismerjük.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hozzászólások (1)

fureszoszkar

Hello mindenki!Sajnalom,de nincsenek magyar karakterek a szamitogepen,teszek rola,hogy legyenek a jovoben. Nos,a rantott husnal tartok.Lehet borju vagy sertes,akar csirke is.Ha csirke akkor kicsontozom.Barmelyik is,klopfold ki,dorgold buzalisztbe majd felvert sos es tejfolos tojasba,vegul osszezuzott kukoricapehelybe amibe zuzas elott teszel egy kis feher borsot.Probaljatok ki,nem banjatok meg!

Címlapról ajánljuk

További cikkek