A főzelék habarása egy olyan fontos mozzanat, amin a kész étel sikere áll vagy bukik. Eddig a pontig nem nagyon lehet elrontani a különböző zöldségekből főzött ragukat, a galiba általában ott kezdődik, amikor liszttel vagy keményítővel szeretnénk azokat besűríteni. Persze nem kell megijedni, a főzelék habarása nem egy végletesen bonyolult folyamat – elég, ha egyszer alaposan megismerjük és utána pedig örökre elkerüljük azokat a hibákat, amelyektől kicsapódhat a habarás.
A hőkiegyenlítés elhagyása
A habarás során egy forrásban lévő ételt kell egyesítenünk egy hideg/szobahőmérsékletű tejtermékkel. Ez a hőmérsékletbeli eltérés okozza a legtöbb problémát, ugyanis, ha túl hirtelen érintkezik a két elem, a sokktól kicsapódhat az egész.
Éppen ezért fontos, hogy alapból olyan tejfölt/joghurtot/stb. használjunk, ami nem hűtőhideg. Főzés előtt legalább 30-60 perccel vegyük ki a hidegről és hagyjuk felengedni.
Ez azonban csak a kezdet: a habarás mindig hőkiegyenlítéssel kezdődik, a forró leves és a lisztes/keményítős tejtermék előzetes összekeverésével. Ez a lépés csökkenti a hőmérséklet-különbséget, ezzel együtt a kicsapódás lehetőségét is. Ezt sose hagyjuk ki!
Közvetlen forralás
A fentieknek mindig a főzési folyamat végén kell végbemennie, amikor a főzelék már majdnem kész (tehát minden zöldség megpuhult benne és az egész kellően összefőtt). Ugyanis a behabart főzeléknek nem tesz jót a közvetlen főzés, forralás.
A legjobb, ha el is zárjuk a fazék alatt a lángot, miután beleöntöttük az előzetesen hőkiegyenlített keveréket. Így elkerülhetjük, hogy az extrém hőtől elkezdjen kicsapódni a főzelékbe habart tejtermék.
Túl sok sav hozzáadása
Több főzelék ízesítésére használunk valamilyen savas alapanyagot (pl. ecetet, citromlevet). Ugyan ezek elmaradhatatlan elemei ezeknek az ételeknek, vigyáznunk kell a mértékükkel, ugyanis belezavarhatnak a habarási folyamatba.
A sav és a tejtermékek nem reagálnak túl jól egymásra: túl savas környezetben a kicsapódás veszélye jelentősen megnövekszik.
Ezért a citromléből, ecetből csak keveset főzzünk bele a fazékba, a savanyú ízek kedvelőinek inkább biztosítsuk az utólagos ízesítés lehetőségét az asztalon.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni: