4 tipp, mit és hogyan készíts a zsenge, hüvelyes zöldborsóból: használd, míg tart a szezon

Zöldborsóból egész évben használhatunk mirelitet, azonban a zöldség friss verzióját csak ilyenkor, tavasz végén és nyáron élvezhetjük ki. Jöjjön pár tipp a hüvelyeshez!

Amikor a háztartásban borsólevest, -főzeléket vagy más finomságot készítünk a hüvelyessel, a legtöbbször mirelit zöldség kerül elő. Ennek elsődleges oka leginkább az elérhetőség, bár gyakorta az ár is közrejátszik, amikor friss helyett fagyasztott zöldborsót viszünk haza. Pedig néha-néha tényleg megéri megfizetni azt az élvezetet, amit a frissen fejtett, zsenge nyári zöldborsó ad: ahhoz pedig, hogy tényleg teljes legyen az élmény, vessük be az alábbi tippeket.

Krémes zöldborsófőzelék friss borsószemekkel és -hüvelyekkel tálalva
4 tipp a zsenge, hüvelyes borsó használatához

Használd a lehető leghamarabb

A friss borsó esetében nem számolhatunk olyan hosszú szavatossággal, mint a mirelit zöldségeknél vagy más, szárított hüvelyeseknél: mivel a zsenge zöldség nedvességtartalma sokkal nagyobb, a nem megfelelően tárolt áru könnyen bepenészedhet, megrohadhat.

Ezért fontos, hogy mindig friss, ép, sérülésmentes borsót vegyünk, azt lehetőleg a vásárlás napján használjuk fel, ha pedig tárolnánk, azt maximum 2-3 napig tegyük, hűtőben, jól szellőző tárolóban.

Ne dobd el a héját

Sokan azért nem szeretik a friss borsót, mert egyrészt meg kell küzdeni a kifejtés macerájával, másrészt a megvásárolt áru nagy része utána feleslegesé válik és a kukában/komposzton végzi. Azonban, ha megtanuljuk megfelelően felhasználni a borsóhéjat, csökkenthetjük a pazarlás mértékét, és a macerának is adhatunk némi értelmet.

A legegyszerűbb, ha zöld alaplevet főzünk a borsóhéjakból: ezt utána felhasználhatjuk az általunk kiszemelt recepthez (ezzel több ízt adva neki), legyen szó főzelékről, mártogatósról vagy egyéb zöldborsós nyalánkságról.

Főzd rövidebb ideig

A mirelit borsót sem kell túl sokáig főzni, azonban annál mégis több időre van szükségünk a fagyos szemek felolvasztása miatt. Mivel a frissen kifejtett borsó esetében ez nem áll fenn, jobb, ha odafigyelünk a főzési időre, ugyanis könnyű túlzott hőkezelésnek kitenni a hüvelyest.

A túlfőzés nemcsak az állagot, de az ízt is roncsolja: két olyan jellemzőt, amelyek terén a zsenge borsó amúgy is lekörözi a mirelitet. Így még nagyobb a tét: a rövidebb ideig tartó hőkezeléssel megőrizhetjük a zsenge, zöld szemek édesebb ízét és roppanós állagát.

Ne nyomd el az ízét

A fentieket azzal is megtámogathatjuk, ha nem használunk borzasztóan karakteres alapanyagokat a friss borsó mellett.

Fűszerezzük egyszerűen a belőle készített ételeket, sóval, borssal, friss zöldfűszerekkel, vessünk be kevés reszelt citromhéjat, fokhagymát. A klasszikus ételek mellett bátran próbáljunk ki más, újhullámosabb recepteket is (borsókrém, -pestó, stb.).

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...