Amikor a háztartásban borsólevest, -főzeléket vagy más finomságot készítünk a hüvelyessel, a legtöbbször mirelit zöldség kerül elő. Ennek elsődleges oka leginkább az elérhetőség, bár gyakorta az ár is közrejátszik, amikor friss helyett fagyasztott zöldborsót viszünk haza. Pedig néha-néha tényleg megéri megfizetni azt az élvezetet, amit a frissen fejtett, zsenge nyári zöldborsó ad: ahhoz pedig, hogy tényleg teljes legyen az élmény, vessük be az alábbi tippeket.

Használd a lehető leghamarabb
A friss borsó esetében nem számolhatunk olyan hosszú szavatossággal, mint a mirelit zöldségeknél vagy más, szárított hüvelyeseknél: mivel a zsenge zöldség nedvességtartalma sokkal nagyobb, a nem megfelelően tárolt áru könnyen bepenészedhet, megrohadhat.
Ezért fontos, hogy mindig friss, ép, sérülésmentes borsót vegyünk, azt lehetőleg a vásárlás napján használjuk fel, ha pedig tárolnánk, azt maximum 2-3 napig tegyük, hűtőben, jól szellőző tárolóban.
Ne dobd el a héját
Sokan azért nem szeretik a friss borsót, mert egyrészt meg kell küzdeni a kifejtés macerájával, másrészt a megvásárolt áru nagy része utána feleslegesé válik és a kukában/komposzton végzi. Azonban, ha megtanuljuk megfelelően felhasználni a borsóhéjat, csökkenthetjük a pazarlás mértékét, és a macerának is adhatunk némi értelmet.
A legegyszerűbb, ha zöld alaplevet főzünk a borsóhéjakból: ezt utána felhasználhatjuk az általunk kiszemelt recepthez (ezzel több ízt adva neki), legyen szó főzelékről, mártogatósról vagy egyéb zöldborsós nyalánkságról.
Főzd rövidebb ideig
A mirelit borsót sem kell túl sokáig főzni, azonban annál mégis több időre van szükségünk a fagyos szemek felolvasztása miatt. Mivel a frissen kifejtett borsó esetében ez nem áll fenn, jobb, ha odafigyelünk a főzési időre, ugyanis könnyű túlzott hőkezelésnek kitenni a hüvelyest.
A túlfőzés nemcsak az állagot, de az ízt is roncsolja: két olyan jellemzőt, amelyek terén a zsenge borsó amúgy is lekörözi a mirelitet. Így még nagyobb a tét: a rövidebb ideig tartó hőkezeléssel megőrizhetjük a zsenge, zöld szemek édesebb ízét és roppanós állagát.
Ne nyomd el az ízét
A fentieket azzal is megtámogathatjuk, ha nem használunk borzasztóan karakteres alapanyagokat a friss borsó mellett.
Fűszerezzük egyszerűen a belőle készített ételeket, sóval, borssal, friss zöldfűszerekkel, vessünk be kevés reszelt citromhéjat, fokhagymát. A klasszikus ételek mellett bátran próbáljunk ki más, újhullámosabb recepteket is (borsókrém, -pestó, stb.).
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni: