Megfonnyadtak a zöldségeid? Íme 4 egyszerű trükk a felélesztésükhöz

Minden odafigyelésünk ellenére néha sajnos előfordulhat, hogy a zöldségeink megfonnyadnak tárolás közben. Nézzük, hogyan hozhatjuk vissza őket az élők sorába.

Attól a ponttól kezdve, hogy zöldségeinket kosárba tesszük az élelmiszerboltban, elindulnak az enyészet lassú, de biztos útján. A frissesség elvesztését ugyan lassíthatjuk megfelelő tárolási módszerekkel, néha még ezek mellett is (de leginkább, ezek hiányában) előbb-utóbb bekövetkezik a fonnyadás. A fonnyadt zöldség pedig már nem rendelkezik olyan élvezeti értékkel, nem olyan zsenge és ress, sőt gyakran az íze is kellemetlenné válhat. Ha szeretnénk ezek ellen tenni valamit ahelyett, hogy egyszerűen kidobnánk vagy orrbefogva elfogyasztanánk a fonnyadt zöldségeket, próbálkozzunk az alábbi trükkök bevetésével!

Fonnyadt zöldségek a konyhapulton
4 egyszerű trükk a fonnyadt zöldségek felélesztéséhez

Tedd a hűtőbe

A legtöbb friss zöldség tárolására amúgy is a hűtőszekrény a legalkalmasabb hely, mivel itt a hideg levegő lelassítja a nedvességvesztés, kiszáradás és elfonnyadás mértékét. Amennyiben azonban mégis a konyhapulton/kamrában, tehát szobahőmérsékleten felejtettük vagy tároltuk a portékát, azonnal tegyük hűvösre.

Csomagold zárt térbe

De nem ám akárhogy kell a zöldségeket hűtőbe tenni: sajnos a konyhai gépen belül keringetett hideg levegőnek is van némi szárító hatása, így a csupaszon bepakolt élelmiszerek rövidesen ugyanúgy fonnyadásnak indulnak. További negatívum, hogy az erőteljesebb, kellemetlen szagokat is könnyedén átveszik a pőrén tárolt zöldségek.

A fonnyadt áru új erőre kaphat, ha fagyasztózacskóban vagy zárható, de jól szellőző tárolóban, dobozban tesszük el őket a hűtőszekrénybe.

Pakold őket össze

A zöldségek képesek egymást is segíteni a fonnyadás visszafordításában: mivel mindegyik tartalmaz nagy mennyiségű vizet, ez pedig lassacskán kipárolog belőlük, a zacskón/dobozon belül párás közeget hoznak létre az összecsomagolt termények.

Helyezd őket nedves papírtörlőre

Azzal is besegíthetünk a folyamatnak, ha egy enyhén bevizezett papírtörlőt helyezünk a zöldségek alá. Fontos azonban, hogy a törlő ne tocsogjon a víztől, mert ez nagyban megnövelheti a berohadás, penészedés kockázatát.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni:

Legújabb receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (főként argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurri szósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...