Elmondjuk, miért ne vágd le a fokhagymából kinövő kis zöld rügyet

A fokhagymából kinövő kis rügy egészen pompásan fel tudja dobni a készülő ételed ízét, elmondjuk, miért nem érdemes levágni, ha már egyszer kinőtt a gerezdből.

A fokhagyma a magyar konyha egyik legjobb természetes ízfokozója. Akár már egyetlen gerezd is képes teljesen megváltoztatni egy étel ízét, sokan pedig úgy vannak vele, hogy minél több fokhagyma megy az ételbe, az annál jobb lesz!

A fokhagyma felhasználása igencsak trükkös, különböző módokon ízesíti az ételt attól függően, hogyan dolgozzuk fel: míg az egész és a darabolt fokhagyma enyhébb, a reszelt fokhagyma erősebb ízt kölcsönöz a fogásoknak. Szinte egészen biztosan veled is előfordult már, hogy észrevetted, a kicsit öregebb darabok rügyeket eresztenek ki magukból. Bár ezeket a kis zöld szálakat a legtöbben azonnal levágjuk, kiderült, hogy a friss hajtások egészen ízletessé tehetik az ételeket.

Elmondjuk, miért ne vágd le a fokhagymából kinövő kis zöld rügyet

Az interneten olvasható receptek többsége azt írja, vágjuk le a gerezdből kiálló rügyet, elméletileg ez ugyanis keserűbbé teszi az ételt. A Cook's Illustrated magazin szerint ez csupán tévhit, a zöld hajtások pedig nyugodtan felhasználhatóak főzés közben, hiszen frissebb, zsengébb fokhagymás ízzel ruházzák fel az ételt.

A kellemetlenül erős íz nem a csírához, hanem sokkal inkább ahhoz a gerezdhez köthető, amelyből a csíra kinőtt. Gondoljunk csak bele: a fokhagyma csírájából új, friss fokhagyma kellene, hogy nőjön, hogyan is lehetne így erősebb a hajtás, mint maga a fokhagymagerezd, amiből kinő?

Ha már kinőtt a gerezdből egy csíra, ne távolítsuk el a hajtást, inkább főzzük bele azt is az ételbe, hőkezelés után ugyanis nem fogunk erős, csípős fokhagymaízt érezni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a főzési praktikák is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...