Lehet, hogy téged is ez az egyszerű dolog akadályoz a fogyásban

A fogyás alapvetően nehéz műfaj, hiszen a helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, ha látványos eredményeket szeretnénk. De mégis mi a helyzet akkor, ha minden próbálkozásunk ellenére mégsem sikerül a várva várt álomsúlyt elérni?

Az American Health Association új tanulmánya szerint a kellően pihentető éjszakai alvás megkönnyítheti a testmozgással és súlycsökkenéssel kapcsolatos céljaink betartását. A kutatók a vizsgálatok során arra jutottak: azok, akik folyamatos, pihentető, megszakítás nélküli alvásról számoltak be, sikeresebben tudták betartani az edzési és étrendi terveiket.

Lehet, hogy téged is ez az egyszerű dolog akadályoz a fogyásban

A kutatócsoport a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, valamint különféle életmódbeli változások betartása közötti összefüggést vizsgálta egy 12 hónapos súlycsökkentésre vonatkozó programon keresztül. Ebben 125 felnőtt – túlnyomórészt nők – vett részt, akiknek az átlagos életkora 50 volt, és akiket túlsúlyosnak vagy elhízottnak minősítettek. Az alvási szokásokat felmérték és értékelték a program kezdetén, 6 hónap, majd 12 hónap elteltével. Ehhez a páciensek által kitöltött kérdőíveket és alvási naplókat, illetve egy olyan csuklón viselhető eszközt használtak, ami rögzítette az alvási szakaszokat, az ébrenléti aktivitást, illetve a pihenést.

Azt feltételeztük, hogy az alvás életmódbeli változtatásokkal járhat, arra azonban nem számítottunk, hogy összefüggést találunk az alvási egészség és mindhárom mérőszámunk között, amelyek életmódbeli módosításra vonatkoznak

– mondja Dr. Christopher Kline, a tanulmány vezető szerzője és a Pittsburghi Egyetem Egészségügyi és Humánfejlesztési Tanszékének docense.

„A tanulmány során nem avatkoztunk bele az alvás minőségébe, mégis: ezek az eredmények arra utalnak, hogy az alvás optimalizálása megkönnyítheti az életmódbeli változtatások betartását."

A tanulmány társszerzője, Dr. Michael Grandner azt is megjegyzi, hogy már több mint 100 tanulmány született arra vonatkozóan, hogy az alvás milyen nagy mértékben képes hatni a súlygyarapodásra. Ám ez a mostani kutatás azért volt nagyszerű, mert rámutatott: az alvás egészsége nem csupán a súlyváltozáshoz köthető, hanem azokhoz a tevékenységekhez is, amelyeket a súlyunk megváltoztatásáért teszünk.

Az ehhez hasonló tanulmányok igazából azt mutatják, hogy ezek a dolgok összefüggnek, és olykor az alvás az, ami felett átvehetjük az irányítást, hogy ajtókat nyithassunk az egészségünk egyéb aspektusai felé

– tette hozzá.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.