Gyümölcsléfogyasztás: ezért nem mindegy, hogy iszod

Egyszerre előny és kockázat is gyümölcsleveleket fogyasztani – legalábbis erre jutottak a szakértők. Meg is indokolták, miért.

Tim Spector epidemiológus szerint a gyümölcsleveket „egészségügyi figyelmeztetéssel" kellene ellátni.

Az USA-ban a 100%-os gyümölcslé még mindig az elsősorban ajánlott ital a víz mellett, Kanadában viszont száműzték az ajánlásokból. Az Egyesült Királyság és Hollandia napi egy pohárnál húzza meg a határt, Új-Zéland csak heti egyszer javasolja, Ausztrália pedig csak „alkalmanként".

gyümölcslevet ivó nő és lánya
Gyümölcsléfogyasztás: ezért nem mindegy, hogy iszod

Sammie Gill, a Brit Dietetikus Szövetség szakértője szerint a gyümölcslevek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és polifenolokkal, amelyek csökkenthetik a gyulladást, és támogatják a szív- és érrendszert.

A JAMA Network Open folyóiratban közzétett kutatás szerint azonban például a narancslevekben lévő természetes cukrok nem különböznek jelentősen a szénsavas üdítők ízesítésére használt cukroktól. Így a folyóiratban megjelent tanulmány a 100 százalékos gyümölcsleveket is a cukros italok kategóriájába sorolja – írja a CNN.

A The Lancet Diabetes & Endocrinology című folyóiratban a szerzők is hasonló megállapításra jutottak:

„A gyümölcslé hasonló energia- és cukortartalommal bír, mint más cukrozott üdítőitalok. Például egy közönséges almalé 250 milliliterje 110 kalóriát és 26 gramm cukrot tartalmaz, míg ugyanilyen térfogatú kóla 105 kalóriát és 26,5 gramm cukrot” – mondta Dr. Naveed Sattar, a skóciai University of Glasgow professzora.

Bár a 100%-os gyümölcslevek kétségtelenül tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, melyek a cukrozott üdítőitalokban jórészt nem találhatók meg, a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy csak kis mennyiségben fogyasszuk őket (napi 150 milliliternél nagyobb mennyiségben nem javasolják.)

A zöldséglevek kevesebb cukrot és több tápanyagot tartalmaznak: a céklalé nitrátot, a kelkáposzta magnéziumot és kalciumot, ennek ellenére a szakértők szerint a zöldséget sem érdemes inni, inkább rágcsáljuk el.

Mi legyen akkor kedvenc smoothie-nkkal?

Ne boltban vegyük meg, hanem készítsünk otthon saját gyümölcslevet. A rostokat is igyuk meg!

Adjunk a léhez zöldséget, joghurtot, magvakat, hogy laktatóbb és egészségesebb legyen.

A legtöbb országban napi 125–150 ml gyümölcslé fogyasztása javasolt. Többre nincs szükség, és semmiképp nem helyettesíti az ajánlott napi öt nyers zöldség-gyümölcs adagot. Ezt tartsuk szem előtt!

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...