Tim Spector epidemiológus szerint a gyümölcsleveket „egészségügyi figyelmeztetéssel" kellene ellátni.
Az USA-ban a 100%-os gyümölcslé még mindig az elsősorban ajánlott ital a víz mellett, Kanadában viszont száműzték az ajánlásokból. Az Egyesült Királyság és Hollandia napi egy pohárnál húzza meg a határt, Új-Zéland csak heti egyszer javasolja, Ausztrália pedig csak „alkalmanként".
Sammie Gill, a Brit Dietetikus Szövetség szakértője szerint a gyümölcslevek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és polifenolokkal, amelyek csökkenthetik a gyulladást, és támogatják a szív- és érrendszert.
A JAMA Network Open folyóiratban közzétett kutatás szerint azonban például a narancslevekben lévő természetes cukrok nem különböznek jelentősen a szénsavas üdítők ízesítésére használt cukroktól. Így a folyóiratban megjelent tanulmány a 100 százalékos gyümölcsleveket is a cukros italok kategóriájába sorolja – írja a CNN.
A The Lancet Diabetes & Endocrinology című folyóiratban a szerzők is hasonló megállapításra jutottak:
„A gyümölcslé hasonló energia- és cukortartalommal bír, mint más cukrozott üdítőitalok. Például egy közönséges almalé 250 milliliterje 110 kalóriát és 26 gramm cukrot tartalmaz, míg ugyanilyen térfogatú kóla 105 kalóriát és 26,5 gramm cukrot” – mondta Dr. Naveed Sattar, a skóciai University of Glasgow professzora.
Bár a 100%-os gyümölcslevek kétségtelenül tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, melyek a cukrozott üdítőitalokban jórészt nem találhatók meg, a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy csak kis mennyiségben fogyasszuk őket (napi 150 milliliternél nagyobb mennyiségben nem javasolják.)
A zöldséglevek kevesebb cukrot és több tápanyagot tartalmaznak: a céklalé nitrátot, a kelkáposzta magnéziumot és kalciumot, ennek ellenére a szakértők szerint a zöldséget sem érdemes inni, inkább rágcsáljuk el.
Mi legyen akkor kedvenc smoothie-nkkal?
Ne boltban vegyük meg, hanem készítsünk otthon saját gyümölcslevet. A rostokat is igyuk meg!
Adjunk a léhez zöldséget, joghurtot, magvakat, hogy laktatóbb és egészségesebb legyen.
A legtöbb országban napi 125–150 ml gyümölcslé fogyasztása javasolt. Többre nincs szükség, és semmiképp nem helyettesíti az ajánlott napi öt nyers zöldség-gyümölcs adagot. Ezt tartsuk szem előtt!
Még több az egészségről:
- A nők szíve gyorsabban profitálhat az edEgészséges elfogyasztani az odaégett ételt?
- 5 módszer, ami megacélozza a gyermekünk immunrendszerét
- Mégsem igaz a mítosz – Nem hízunk az olajos magvaktól