5 tényező, ami a fogyásod beindulását gátolhatja

Van, hogy már hetek óta diétázik az ember és még mindig nem lát magán változást. Számos tényezőtől függhet, hogy mikor indul be valakinél végre a fogyás.

Amikor valaki életmódváltásba kezd, szeretne minél gyorsabban eredményeket látni. A fogyás folyamata azonban mindenkinél más és más. Egyesek már két hét után látják magukon a változást, másoknak hónapok után is ugyanazt mutatja a mérleg. Ha fogyni szeretnénk, jó tisztában lenni azokkal a tényezőkkel, amelyek befolyásolják, hogy mikor indul be valakinél a fogyás.

A fogyás egyszerű képlet alapján történik. Amikor huzamosabb ideig több kalóriát égetünk el, mint amennyit beviszünk, fogyni kezdünk. Ezt el tudjuk érni több mozgással, alacsonyabb kalóriatartalmú étrenddel vagy a kettő ötvözésével. A test alapvetően több különböző dologra használ fel energiát, kalóriákat egy nap folyamán. Azt, hogy összesen hány kalóriát égetünk el egy nap során, három mérőszám összeadásával szokás mérni.

A nyugalmi anyagcsere (RMR) azt mutatja meg, hogy a szervezet hány kalóriát éget el ahhoz, hogy elvégezze az alapvető testi funkciókat.

Az élelmiszerek hőtermelése, (TEF) az emésztés során elégetett kalóriamennyiséget jelöli.

Az elvégzett tevékenységek hőtermelése (TEA) pedig a mozgás, edzés közben felhasznált kalóriákat mutatja meg.

A három számból megkapjuk a teljes napi energiafelhasználást, vagyis a TDEE-t. Ez alapján ki tudjuk számolni, hogy mennyi kalóriát kell bevinnünk a nap folyamán, ahhoz, hogy fogyni tudjunk.

A TDEE-t és így a fogyást a következők befolyásolhatják, nézd meg őket a galériában:

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz a fogyásról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek