Már egy kiló fogyás is számít a zsírmáj szempontjából

A zsírmáj rengeteg problémát okozhat, így érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy csökkentsük a probléma mértékét.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj napjainkban a leggyakoribb krónikus májbetegség. Kialakulásának hátterében a szervezetben felhalmozódó zsír áll, nem a nagymértékű alkoholfogyasztás, amely szintén ilyen jellegű elváltozást eredményezhet. A zsírmáj leggyakrabban a 40-60 év körüli felnőtteket, egyes források szerint elsősorban a nőket, mások szerint a férfiakat és a nőket egyaránt érinti. Ijesztő tény, hogy sajnos egyre gyakrabban már gyermekkorban kialakul, a gyermekek körében is gyakoribbá váló elhízás miatt.

Már egy kiló fogyás is számít a zsírmáj szempontjából

A nem alkoholos zsírmájnak nincsenek jellegzetes tünetei, általában más betegség kivizsgálása során derül rá fény, legtöbbször vérvizsgálat vagy ultrahangos vizsgálat során. Bár ez a betegség általában nem okoz panaszokat, mégis komolyan kell venni, hiszen következményekkel járhat. A felhalmozódó zsír miatt a májban gyulladás keletkezhet (ún. zsírmáj hepatitis), amely hosszútávon kötőszövetesedést okoz, és veszélyezteti a máj egészséges működését. Hosszú távon maradandó májkárosodás, és/vagy rosszindulatú elváltozás is kialakulhat.

Szerencsére a kutatók most rájöttek, hogy már csekély fogyás is segít a zsírmáj kialakulási kockázatának csökkentésében.

kutatás során kiderült, hogy minden egyes kiló fogyása után jelentősen csökken két, a májgyulladás indikátoraként ismert májenzim, az aszpartát-aminotranszferáz és az alanin-aminotranszferáz is. 

Ezek szerint már azzal is rengeteget segíthetnek magukon az érintettek, ha nem az összes túlsúlyuktól – esetlegesen több tíz kilótól – szabadulnak meg, hanem csak néhány kilótól. Persze minél többet fogynak, annál jobban csökken a zsírmáj kialakulásának kockázata.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz étrendekről, diétákról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top 5 sütemény húsvétra, amivel kevés a munka

A klasszikusok mellett minden ünnepnek szüksége van olyan receptekre, amelyek hipp-hopp összedobhatóak, hogy ne kelljen a fél életünket a konyában eltöltenünk. Jöjjön most a top 5 sütemény húsvétra, ami tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába!