Egy új, a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak flavonoidokban gazdag ételeket – különösen áfonyát, almát és teát – jelentősen kisebb eséllyel szenvednek el olyan testi-lelki problémákat, amelyek gyakran kísérik az öregedést.
A kutatás több mint 86 ezer amerikai résztvevő adatait elemezte akár 24 éven keresztül. Ez alapján kiderült: azok, akik a legtöbb flavonoidban gazdag ételt fogyasztották, 15%-kal kisebb eséllyel váltak törékennyé, 12%-kal ritkábban alakult ki náluk fizikai korlátozottság, és szintén 12%-kal kisebb eséllyel szenvedtek mentális problémáktól, mint azok, akik ilyen ételeket alig vagy egyáltalán nem fogyasztottak.
Fontos kiemelni: már napi három adagnyi többletfogyasztás is 6–11%-os kockázatcsökkenéssel járt a vizsgált öregedési mutatókban.
Miért jók a flavonoidok?
A flavonoidok természetes növényi vegyületek, amelyek erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással bírnak. Bár már korábbi kutatások is kimutatták jótékony hatásaikat, ez a tanulmány az elsők között vizsgálta, hogyan hatnak egyszerre több öregedéssel összefüggő tényezőre.
A kutatásban 62 743 nő (a Nurses’ Health Study-ból) és 23 687 férfi (a Health Professionals Follow-up Study-ból) vett részt, mindannyian 60 évesek vagy idősebbek. A résztvevők rendszeresen kitöltöttek részletes étrendi kérdőíveket, valamint fizikai és mentális állapotukat felmérő kérdéseket.
A kutatók egy úgynevezett „flavodiéta-pontszámot” alakítottak ki, amelyben nyomon követték a flavonoidban gazdag ételek – például tea, vörösbor, alma, áfonya, narancs, eper, grapefruit – fogyasztását. Ezt összevetették három fontos egészségi mutatóval: törékenység, fizikai hanyatlás és rossz mentális egészség.
A legmagasabb flavodiéta-pontszámmal rendelkező nők 15%-kal kisebb eséllyel váltak törékennyé, 12%-kal ritkábban szenvedtek fizikai hanyatlástól és 12%-kal volt jobb a mentális állapotuk a legalacsonyabb pontszámúakhoz képest. A férfiaknál a hatások kevésbé voltak kifejezettek, de a mentális egészségre itt is szignifikáns javulást mutattak ki.
Különösen az áfonya és az alma fogyasztása járt kedvező hatásokkal: az előbbi 11%-kal, az utóbbi 17%-kal csökkentette a törékenység esélyét a nőknél. A vörösbor szintén kiemelkedő eredményt mutatott: a nagy mennyiségű fogyasztás 19%-kal csökkentette a törékenység, és 13%-kal a fizikai hanyatlás kockázatát.
Milyen étrendi változások számítanak?
Azok a nők, akik növelték vörösbor-fogyasztásukat, 17%-kal kisebb eséllyel lettek törékenyek, és 8%-kal ritkábban alakult ki náluk fizikai hanyatlás. Akik viszont kevesebb áfonyát kezdtek enni, 31%-kal nagyobb eséllyel váltak törékennyé.
A kutatók szerint az étrendi változások akár az idősebb korban bevezetve is kedvező hatásúak. Plusz: nemcsak a hosszú távon fenntartott magas fogyasztás volt előnyös, hanem a nemrégiben megemelt bevitel is hozott eredményt.
Miért erősebb a hatás a nőknél?
A nőknél kimutatott fokozott hatás egyik lehetséges oka a dohányzási szokásokban keresendő: a női csoportban több volt az aktív dohányos, és a flavonoidok korábbi kutatások szerint náluk erősebben fejtik ki hatásukat. Másrészt a férfiak követési ideje rövidebb volt (12 év, míg a nőké 24 év), ami miatt kevésbé tudtak hosszú távú összefüggéseket felfedni.
Egyszerű stratégia az egészséges öregedéshez
A tanulmány nem bizonyít ok-okozati összefüggést, de erős érveket szolgáltat arra, hogy az étrendünk szerepet játszhat nemcsak abban, hogy meddig élünk, hanem abban is, hogy mennyire egészségesen tesszük ezt.
Míg a drága táplálékkiegészítők és bonyolult edzéstervek sokak számára elérhetetlenek, addig szinte bárki megteheti, hogy több almát, bogyós gyümölcsöt és teát fogyaszt. A kutatás alapján már ez a kis változtatás is jelentős különbséget jelenthet abban, hogyan éljük meg az aranyéveinket – botladozva vagy magabiztos léptekkel.
Ha érdekel az egészséged, ezeket is olvasd el: