60 fölött is fitt maradsz mentálisan-fizikailag, ha sokat eszel ezekből az ételekből

A flavonoidokban gazdag ételek rendszeres fogyasztása csökkentheti az időskori testi és lelki hanyatlás, illetve az általános legyengülés kockázatát. De pontosan mit érdemes fogyasztani, ha szeretnénk élvezni ezeket az előnyöket?

Egy új, a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak flavonoidokban gazdag ételeket – különösen áfonyát, almát és teát – jelentősen kisebb eséllyel szenvednek el olyan testi-lelki problémákat, amelyek gyakran kísérik az öregedést.

Saláta grapefruittal, paradicsommal, avokádóval és rukkolával
A flavonoidokban gazdag ételek fogyasztása egészséges

A kutatás több mint 86 ezer amerikai résztvevő adatait elemezte akár 24 éven keresztül. Ez alapján kiderült: azok, akik a legtöbb flavonoidban gazdag ételt fogyasztották, 15%-kal kisebb eséllyel váltak törékennyé, 12%-kal ritkábban alakult ki náluk fizikai korlátozottság, és szintén 12%-kal kisebb eséllyel szenvedtek mentális problémáktól, mint azok, akik ilyen ételeket alig vagy egyáltalán nem fogyasztottak.

Fontos kiemelni: már napi három adagnyi többletfogyasztás is 6–11%-os kockázatcsökkenéssel járt a vizsgált öregedési mutatókban.

Miért jók a flavonoidok?

A flavonoidok természetes növényi vegyületek, amelyek erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással bírnak. Bár már korábbi kutatások is kimutatták jótékony hatásaikat, ez a tanulmány az elsők között vizsgálta, hogyan hatnak egyszerre több öregedéssel összefüggő tényezőre.

A kutatásban 62 743 nő (a Nurses’ Health Study-ból) és 23 687 férfi (a Health Professionals Follow-up Study-ból) vett részt, mindannyian 60 évesek vagy idősebbek. A résztvevők rendszeresen kitöltöttek részletes étrendi kérdőíveket, valamint fizikai és mentális állapotukat felmérő kérdéseket.

A kutatók egy úgynevezett „flavodiéta-pontszámot” alakítottak ki, amelyben nyomon követték a flavonoidban gazdag ételek – például tea, vörösbor, alma, áfonya, narancs, eper, grapefruit – fogyasztását. Ezt összevetették három fontos egészségi mutatóval: törékenység, fizikai hanyatlás és rossz mentális egészség.

A legmagasabb flavodiéta-pontszámmal rendelkező nők 15%-kal kisebb eséllyel váltak törékennyé, 12%-kal ritkábban szenvedtek fizikai hanyatlástól és 12%-kal volt jobb a mentális állapotuk a legalacsonyabb pontszámúakhoz képest. A férfiaknál a hatások kevésbé voltak kifejezettek, de a mentális egészségre itt is szignifikáns javulást mutattak ki.

Különösen az áfonya és az alma fogyasztása járt kedvező hatásokkal: az előbbi 11%-kal, az utóbbi 17%-kal csökkentette a törékenység esélyét a nőknél. A vörösbor szintén kiemelkedő eredményt mutatott: a nagy mennyiségű fogyasztás 19%-kal csökkentette a törékenység, és 13%-kal a fizikai hanyatlás kockázatát.

Milyen étrendi változások számítanak?

Azok a nők, akik növelték vörösbor-fogyasztásukat, 17%-kal kisebb eséllyel lettek törékenyek, és 8%-kal ritkábban alakult ki náluk fizikai hanyatlás. Akik viszont kevesebb áfonyát kezdtek enni, 31%-kal nagyobb eséllyel váltak törékennyé.

A kutatók szerint az étrendi változások akár az idősebb korban bevezetve is kedvező hatásúak. Plusz: nemcsak a hosszú távon fenntartott magas fogyasztás volt előnyös, hanem a nemrégiben megemelt bevitel is hozott eredményt.

Miért erősebb a hatás a nőknél?

A nőknél kimutatott fokozott hatás egyik lehetséges oka a dohányzási szokásokban keresendő: a női csoportban több volt az aktív dohányos, és a flavonoidok korábbi kutatások szerint náluk erősebben fejtik ki hatásukat. Másrészt a férfiak követési ideje rövidebb volt (12 év, míg a nőké 24 év), ami miatt kevésbé tudtak hosszú távú összefüggéseket felfedni.

Egyszerű stratégia az egészséges öregedéshez

A tanulmány nem bizonyít ok-okozati összefüggést, de erős érveket szolgáltat arra, hogy az étrendünk szerepet játszhat nemcsak abban, hogy meddig élünk, hanem abban is, hogy mennyire egészségesen tesszük ezt.

Míg a drága táplálékkiegészítők és bonyolult edzéstervek sokak számára elérhetetlenek, addig szinte bárki megteheti, hogy több almát, bogyós gyümölcsöt és teát fogyaszt. A kutatás alapján már ez a kis változtatás is jelentős különbséget jelenthet abban, hogyan éljük meg az aranyéveinket – botladozva vagy magabiztos léptekkel.

Forrásunk volt.


Ha érdekel az egészséged, ezeket is olvasd el:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...