Valószínűleg nem eszel elég flavonoidot – ezeket fogyaszd, hogy javíts a helyzeten

Lehet, hogy azt sem tudod, mi az a flavonoid, pedig hidd el, szüksége van a szervezetednek rá – többek között azért, hogy a sejtjeid el legyenek látva oxigénnel, és hogy ki tudd védeni a különböző fertőzéseket. Az alábbi ételekben sok ilyen vegyület van, ezeket fogyaszd gyakran, ha szeretnéd kiaknázni a hatásukat.

Nem foglalkozunk eleget a flavonoidokkal, pedig kéne – ezeknek a vegyületeknek a felfedezése Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, ő ugyanis 1935 környékén bebizonyította, hogy a C-vitamin felvételét nagymértékben elősegítik. Érvédő hatásuk van, segítenek, hogy a sejtjeid elég oxigént vegyenek fel, és megvédenek a gombás, bakteriális és vírusos fertőzések ellen is.

A flavonoidok elsősorban a növényekben megtalálható vegyületek, amelyeket a növények főként saját életük meghosszabbítására állítanak elő. A szaporodást is elősegítik azzal, hogy odavonzzák a beporzó rovarokat. A vegyület tehát gyakorlatilag a növény védekezőrendszerének része, azért termelődik, hogy az minél tovább túléljen. Nem csoda hát, hogy az emberi szervezetre is pozitív hatással van.

Valószínűleg nem eszel elég flavonoidot – ezeket fogyaszd, hogy javíts a helyzeten

Az alábbi zöldségekben-gyümölcsökben kifejezetten sok flavonoid található, így ha szeretnéd kiaknázni a hatásukat, gyakran fogyaszd őket:

Hagyma

A vöröshagymában kvercetin nevű flavonoid található, ami rutinózzal együtt alkotja a rutint, melyet korábban Szent-Györgyi Albert után P-vitaminnak is neveztek. Ma már nem sorolják a vitaminok közé. A legújabb kutatások szerint a kvercetin hatásos az allergia kezelésében, ezen kívül hormonaktivitást is serkent, például az inzulin kiválasztódását.

Szőlő

A szőlőben úgynevezett antocianidinek találhatók, amelyek stabilizálják a sejtközötti kötőszövetet, a kollagént, vagyis meggátolják a lebontását. Ezen kívül védenek a szabadgyökök okozta károsodástól, ami rengeteg komoly betegség oka lehet, többek között számos daganatos betegségé is. Fokozottan fejtenek ki gyulladásgátló hatást.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök tökéletes forrásai mind a flavonoidoknak, mind a C-vitaminnak, de ezeken kívül sok rost és biotin is van bennük.

Utóbbi hiányában bőr és az ajkak gyulladásos megbetegedése lép fel, illetve megfigyelhető a szőrzet kihullása és a nemi vágy csökkenése is. Általánosan jellemző a lehangoltság, étvágytalanság, vérszegénység, érzészavarok, koleszterinsznt-emelkedés.

Zöld leveles zöldségek

Az olyan leveles zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta és a vízitorma, valamint a zöldhagyma, a brokkoli és az articsóka segíthet a megfelelő mennyiségű flavonoid bevitelében. Az igazi szuperkaja azonban ebből a szempontból a zeller, ami tele van rosttal is, és rengeteg benne a víz, így a hidratációt is segíti.


Még több cikk az egészségedért:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...