Ez a világ egyik leghizlalóbb élelmiszer-összetevője

Vajon te tudod, mi az egyik leghizlalóbb élelmiszer-összetevő? Nem, nem a telített zsír, sőt nem is a fehérliszt.

Számos étrend leginkább hizlaló élelmiszer-összetevője a fruktóz, azaz a gyümölcscukor, ami egyébként többek közt a szirupok egyik fő alkotóeleme. Sok ételről nem is gondolnánk, hogy fruktózt tartalmaz, ilyen a legtöbb ketchup, rengeteg bébiétel, a barbecue szószok, és sok egészségesnek mondott kenyér is. Meglepő, de például Amerikában a sok fruktózt tartalmazó kukoricaszirup a legjelentősebb kalóriaforrás, vagyis a hízás megalapozója.

De mi rossz a fruktózban, a természetes gyümölcscukorban?

Az, ha valami természetes, még nem jelenti azt, hogy egészséges. A glükózzal, a cukor másik fajtájával ellentétben - amelyet a test minden sejtje könnyen használ - a fruktózt csak a máj képes az anyagcsere kapcsán átalakítani, ráadásul zsírokká. Mivel a fruktóz egyenesen zsírrá alakul a szervezetben, gyors súlygyarapodáshoz, inzulinrezisztenciához és cukorbetegséghez vezethet.

Nem serkenti megfelelően az inzulin felszabadulását

Ezen kívül a fruktóz, vagyis más néven gyümölcscukor megemelheti a húgysavszintet, aminek kapcsán köszvény, magas vérnyomás és vesebetegség is kialakulhat. De még ez sem minden, jelentősen növelheti a trigliceridek szintjét is, és hozzájárulhat a zsírmáj kialakulásához. Más cukrokkal ellentétben a fruktóz nem serkenti megfelelően az inzulin felszabadulását a szervezetben, ezért van az, hogy ha fruktóztartalmú ételekből nagy adagot fogyasztunk, mégis éhesnek érezzük magunkat. Ezáltal ellenőrizhetetlenné válik az étvágy, és túl sokat eszünk. Ami még ennél is rosszabb, hogy azok az ételek, amelyekre vágyunk, valószínűleg sok cukrot, főként különösen fruktózt tartalmaznak.

Mindez azt jelenti, hogy abba kell hagyni a gyümölcsfogyasztást, mert sok a gyümölcsökben a fruktóz?

Nem, nem azt jelenti: bár minden gyümölcs tartalmaz némi fruktózt, de van bennük jelentős mennyiségű vitamin, rost és antioxidáns is, amelyek segítenek enyhíteni a kis mennyiségű fruktóz és más cukrok negatív hatásait. A legjobb, ha szezonális, organikus gyümölcsöket fogyasztunk.

Mit tehetsz azért, hogy kevés fruktózt vigyél be a szervezetbe?

  • Próbáld kerülni a fruktózzal ízesített édes italokat!
  • Csökkentsd a gyümölcslé fogyasztását!
  • Csökkentsd a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását!
  • Mindig olvasd el a termékek címkéjét, és figyelj a fruktóztartalomra!
  • Tartsd a napi teljes fruktózfogyasztást 20 gramm alatt!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!