Végre kiderül, hogy egészségesebb-e a barna rizs a fehérnél

A rizs az egyik legfontosabb alapélelmiszerünk, de ugyanúgy, ahogyan a kenyérnek, nagyon rossz a marketingje. A legtöbben úgy gondolják, hogy a fehér rizs rossz, a barna rizs jó, és ennyire egyszerű az egész – pedig a valóság ennél sokkal összetettebb.

Összesen 110 ezer rizsvariánst ismerünk, de jellemzően Európában csak néhányat fogyasztunk belőlük. Bár rengetegféleképpen feloszthatjuk ezt a sok rizsfajtát, itthon, és a nyugati országokban ugyanúgy, leginkább fehér és barna rizsről beszélünk. A kettő közül az első az elterjedtebb, de lényegesen egészségtelenebbnek gondoljuk, mint a barnát. De mennyi ebben az igazság?

Mindegyik fajta rizs szinte kizárólag szénhidrátból tevődik össze, minimális fehérjével, és semmi zsírral. A barna rizs teljes kiőrlésű, ami azt jelenti, hogy az előállításnál nem távolítják el a gabona semmilyen részét belőle: megmarad a tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag korpa és csíra is, többek között. A fehér rizst azonban ettől megfosztják, és bár kalóriatartalomban nem lépi túl a barna rizs értékeit, ezek a fontos tápanyagok kimaradnak belőle. Ezért szokták a barna rizst gyakran egészségesebbként emlegetni, mint a fehéret.

Végre kiderül, hogy egészségesebb-e a barna rizs a fehérnél

Ez persze így teljesen igaz, de azért a fehér rizs sem ördögtől való. A barna rizst sokan nem szeretik más textúrája és mérsékelten más íze miatt, így fontos megvizsgálni, hogy a fehér rizzsel mi a helyzet.

Ezt a fontos gabonafélét több kutatás is összefüggésbe hozta már a 2-es típusú cukorbetegséggel. Ez ahhoz köthető, hogy a nagy mennyiségű és gyakori rizsfogyasztás evés után hirtelen megemelheti a vércukorszintet, ami hosszú távon hajlamosíthat a betegségre.

Csakhogy a fehér rizsben található úgynevezett rezisztens keményítő, ami kutatások szerint zsírégetőként hathat a szervezetben: ha megfőzzük, majd lehűtjük a rizst, megnő a rezisztens keményítő mennyisége benne, ez pedig emésztetlenül végighalad a szervezeten, közben extra zsírégetésre sarkallva azt. Persze csodát nem kell várni tőle, de hidegen a rizs egészséges, ez a rezisztens keményítő ugyanis némileg csökkenti a vércukorszint hirtelen emelkedésének mértékét. Utóbbit egyébként is lehet szabályozni, ha a rizshez egyéb lassú felszívódású ételeket fogyasztunk.

A fehér rizs sem ördögtől való tehát, de a legegészségesebb változatok mindenképpen a barna rizs, ezen kívül a fekete rizs és a vadrizs – ezek ugyanis tele vannak rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal is.

A fehérek közül a basmati rizs az, ami a legegészségesebbnek mondható, ezt a legkönnyebb ugyanis megemésztenie a szervezetnek, ráadásul sok benne a niacin és tiamin, amelyek az idegrendszer megfelelő működéséhez járulnak hozzá.


Még több rizs:

Forrásaink voltak: 1, 2 és 3

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...