Fehér ecet, almaecet, balzsamecet: melyik ecet a legjobb a savanyításhoz

A savanyítás az egyik legrégebbi tartósítási technika, amivel télre is feltankolhatod a kamrádat/konyhaszekrényedet/hűtődet friss vitaminbombákkal. Azonban nem mindegy, a különböző eljárásokhoz milyen ecetet használsz. Napi Tippünkből megtudhatod, melyik ecet a legjobb a savanyítás különböző típusaihoz.

A tartósításhoz, savanyításhoz a zöldségeken és gyümölcsökön kívül egy fő hozzávalóra van szükség: ecetre. A megfelelő savtartalom elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságosan fogyasztható savanyúságot készíts magadnak, ezen felül pedig érdemes az étkezési ecetnél tovább tekinteni, és más fajtákkal is kísérletezni. Hoztunk néhány tippet, mikor melyik ecet a legjobb választás!

Fehér ecet, almaecet, balzsamecet: melyik ecet a legjobb a savanyításhoz

A legfontosabb a biztonság

Ha savanyúságot akarsz konzerválni, a legfontosabb, hogy az ecet savtartalma megfelelő legyen: az 5%-os savtartalom az ajánlott, hogy a kész savanyúság pH-értéke 4,6 alatt legyen. Az 5% alatti savasság vagy ecetsavtartalom nem biztonságos az élelmiszerek tartósításához, mivel akár botulizmushoz vagy más betegségekhez is vezethet. 

Ha gyors savanyúságot készítesz, a savasságot mindig szem előtt kell tartanod, hogy az ízek kiegyensúlyozottak legyenek. Hüvelykujjszabályként az 5-6% körüli savtartalommal rendelkező ecet ajánlott otthoni savanyításhoz.

Ha tehát betartod a biztonsági előírásokat, akkor bármilyen ecetet használhatsz? Lényegében igen. Azonban nagyobb sikert érhetsz el, ha az eljárásnak és az ízeknek megfelelő ecetet választasz.

A legjobb a hagyományos savanyításhoz: fehér ecet vagy almaecet

A savanykás és átlátszó fehér ecet nem véletlenül klasszikus, ha az ételek tartósításáról van szó. Általában nagy mennyiségű ecetre van szükség a gyümölcsök vagy zöldségek tartósításához, és a mezei ételecetnél olcsóbbat keresve sem találsz. Az 5%-os ecetsavtartalom ideális választás ilyenkor. Emellett tiszta színe megőrzi a savanyúságok - különösen a világosabb színű alapanyagok, például az uborka és a sárgarépa – élénk színét, klasszikus ízének köszönhetően pedig különböző fűszereket adhatsz hozzá, hogy még izgalmasabb ízprofil kerüljön a befőttesüvegbe.

Az erjesztett almából készült, enyhén gyümölcsös almaecet egy másik gyakori választás. Az almaecetnek mélyebb íze van, ami nagyon jól használható a mártásokhoz, chutneykhoz és hasonló dolgokhoz. Kellemesen savanykás, kerek az íze, viszont a színe mindig egy kicsit zavarosabb lesz, mint a fehér eceté. Szóval ha a prezentálás is fontos, inkább a fehér ecet ajánlott.

A legjobb a hűtőszekrényben történő savanyításhoz: fehér balzsamecet, fehérbor- vagy rizsecet

Az a nagyszerű a hűtőszekrényben történő savanyításban, hogy a savasság visszavételével hagyhatod, hogy az alapanyag íze érvényesüljön, így nem csak a savanyú ropogást érezheted majd.

Mivel itt a biztonság nem szempont, bármilyen ecetet használhatsz, akár házi ecetet is, de az ízeket akkor is érdemes figyelembe venni.  

A fehér balzsamecetnek enyhén édes íze van, ami nagyon jól illik a gyors hűtős savanyúságokhoz. A gyümölcsös savanyúságok esetében a magasabb minőségű, különlegesebb ecetek is jó választást jelentenek, így például a fehérborecet vagy a fehér balzsamecet. Mivel ezekből úgysem készítesz óriási mennyiséget, így megérik a befektetést. A fehérborecet vagy akár a vörösborecet jól működik a vörös színű alapanyagokkal.

Az enyhe ízű, világos színű rizsecet egy másik nagyszerű opció, különösen, ha ázsiai ihletésű savanyúságot készítesz. Ne feledd, a rizsecet savtartalma széles skálán mozoghat, 3 és 7% között, ezért, ha nem a hűtőben savanyítasz, akkor legalább 5%-os savtartalommal kell rendelkeznie.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több konyhai trükk itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...