Így készüljünk a farsangra kisgyerekkel – akár otthon, akár oviban

Itt a farsang, áll a bál – a jól ismert dalocska a legtöbb családban akár átvitt értelemben is vehető: elég sok tervezgetés és izgalom övezi ugyanis a farsangi beöltözést, jelmeztervezést, közös fánksütést. Tippeket adunk hozzá!

A farsangi időszak hagyományosan az evés, ivás, lakodalmak, disznótorok, jelmezes felvonulások ideje, vízkereszttől a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. A tavaszvárás ősi örömünnepe a legtöbb kultúrában, a nagy közös ünnepségekkel, vendégvárásokkal, evésekkel a természetet is bőségre kívánták késztetni.

Most mindent szabad, amit máskor nem

A farsang, vagy más nyelvekben karnevál időszakára jellemző, hogy ilyenkor felfordul a világ rendje: következmények nélkül lehetünk kicsit mások, mint szoktunk. Szó szerint kibújhatunk a bőrünkből, régen ilyenkor öltözhettek a férfiak nőnek, a nők férfinak, vagy akár húzhattak állatjelmezt is, amely az ünnep archaikus eredetére utal.

Az otthon készített jelmezek hagyománya örök / Fortepan

A legtöbb kisgyerekes családban ilyenkor az óvodás, iskolás farsangi ünnepségre való készülődés folyik, hosszan tervezgetés, olykor vita előzi meg, mire kiderül, minek is szándékozik öltözni a gyerekünk. Ha szerencsénk van, sikerül olyan jelmezt találni, amit a nagy napon tényleg fel is vesz, és nem hiába töltöttünk hosszú estéket az elkészítésével. Ha pedig idén otthon ragadunk, akkor is lehet élvezetes az esemény.

Na de minek öltözzünk?

Nem érdemes vitázni azon, hogy az otthon, a két kezünkkel és véres verejtékünkkel készített jelmez az igazi, és aki boltban vásárolja, netán kölcsönzi, az aztán nemcsak lusta, hanem rossz szülő is, hiszen ez butaság. Nincs mindenkinek ideje, kedve és lehetősége otthon varrogatni, másnak pedig ellenkezőleg, nincs kerete arra, hogy minden évben valami új jelmezcsodát vásároljon, amit aztán nem is biztos, hogy felvesz a gyereke.

Arról nem is beszélve, hogy a legutolsó pillanatban is meggondolhatja magát, és a jól összeállított és hetek óta beszerzett kalózjelmez mehet a kukába. Sok kisgyerek, éppen a farsang felfokozott hangulata miatt a nagy napon végül csakazértsem hajlandó belebújni a maskarába, ilyenkor próbáljunk meg nem kifejezni a csalódottságunkat. Fogadjuk el, hogy izgul a gyerekünk, netán zavarban van, vagy megijed a helyzettől, biztosítsuk arról, hogy a jelmezt később is felveheti a nap folyamán, vagy akár otthon is belebújhat, és a megszokott, kényelmes ruhájában is boldogan részt vehet a nagyszerű farsangi mókákban. A legtöbb óvodapedagógus jól tudja kezelni ezeket a helyzeteket, és nem csinálnak abból gondot, ha egyes gyerekek nem akarnak mégsem beöltözni.

Legyen élmény, főleg most, a járványhelyzetben

Míg az adventi készülődés során van egy egész hónapunk, hogy karácsonyi hangulatba kerüljünk, ne felejtsük el, hogy a farsangi időszak is rengeteg közös élményt tartogat a gyerekekkel, főleg most, hogy a vírus miatt ennyi időt töltünk együtt, otthon. Nem kell kidekorálni az egész házat és senki sem várja el, hogy minden napunk valamilyen közös kézműveskedéssel záruljon, de érdemes egy-egy hétvégén beiktatni egy közös sütést, egyszerű dekoráció elkészítését, hiszen a gyerekek számára ezek az ünnepek adnak keretet az évnek, így tudják strukturálni az időt, érzékelni, hogy valóban kifelé járunk már a télből.  

Készíthetünk színes papírból különböző girlandokat és lampionokat, a legegyszerűbb netes keresés is százával ad ki könnyebb és nehezebb ötleteket és sablonokat hozzá, sőt még papírboltba sem kell elzarándokolnunk, ha nincs otthon hozzá megfelelő méretű színes lap, hiszen ha magunk dekoráljuk ki az egyszerű nyomtatóba való papírt, még egyedibb lesz az eredmény. Keményebb papírból pár perc kivágni különböző formájú vicces maszkokat, bár ne feledjük, ezek nem a mostanában megszokott orrot és szájat eltakaró védőalkalmatosságok, hanem a hagyományosan szemet eltakaró karneváli maskarák.

Farsangi ételek tekintetében leginkább édességekben gondolkodhatunk

Hagyományos étel farsangkor a szalagos fánk, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak, számos babona kapcsolódik hozzá. A másik ilyenkor gyakran készített édesség a rétes, amelyről úgy tartották, hogy szerencsét hoz, ha jól nyúlik. A sokféle étel, édesség fogyasztásától farsangkor is bőséget vártak az előttük álló évtől.

A fánkot készíthetjük hagyományosan, bő olajban sütve, de ma már sokféle receptet találunk arra is, ha valaki sütőben, kevés olajjal akarja készíteni, netán glutén- vagy cukormentes változatban enné. A fánkhoz a legfinomabb a házi lekvár, amit akár a sütés után egy tölteléknyomóval a fánk közepébe is fecskendezhetünk, de a csokoládés vagy mogyorókrémes változatokkal is nagy sikert arathatunk. A fánk nem egy diétás étel, ezt muszáj elfogadni, de egyszer egy évben még a fogyókúrázók is bevállalhatják.

Ha kedvet kaptál a fánkozáshoz:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek